Ouderwetse zonnenscherm bediening vervangen door smartschakelaar

El Pollo Diablo

 • #1
Omdat ik vorige keer hier zo voortreffelijk geholpen ben, trok ik de stoute schoenen opnieuw aan en stel ik deze vraag gewoon hier.

Situatie: in ons recente gekochte koophuis hangt een zonnenscherm buiten die bedient wordt met een elektrisch motortje. Binnen hangt een schakelaar waarmee je hem omlaag en omhoog kan doen. Nu wil ik dit ouderwetse geheel vervangen door een smartschakelaar, bijvoorbeeld deze: https://www.kabeldirect.nl/smartlif...rolluik-gordijnen-of-zonnescherm-via-app.html

Foto's van de huidige schakelaar heb ik bijgevoegd.

Kan dat zomaar 1 op 1 worden vervangen? Ik ben zelf niet geheel onhandig, maar elektra is bepaald mijn ding zeg maar. Vraag het liever hier voordat ik Stedin weer moet laten komen omdat de hoofdzekering gesprongen is :mrgreen: Hartelijk dank!

IMG_20210422_182839_1280x720.jpg IMG_20210423_104701_1280x720.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Geen ervaring met die specifieke slimme schakelaar maar ik verwacht dat dit gewoon werkt ja.

  Gelijk maar even de aders korter knippen zodat er geen bloot koper meer is en een montageplaat tussen schakelaar en brandbare ondergrond plaatsen.
   
  • Like
  Waarderingen: XanderH

  El Pollo Diablo

  • #3
  Ik zit nu ook even te chatten met Robb Shop en hij zegt dit:

  Je kunt geen reguliere double switch gebruiken want dan loop je het risico dat allebei de uitgangen bekrachtigt worden en dan brand je motor door want op zijn minst ongunstig is.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Hoezo double? Je haalt de huidige schakelaar toch weg dan?

  Twee schakelaars gaat inderdaad riskant worden want dan kun je Op en Neer tegelijk bedienen.
   

  El Pollo Diablo

  • #5
  Ik hoef inderdaad maar één schakelaar aan de muur te hebben waarmee ik hem alsnog met de hand kan bedienen, naast via een app en/of Google Home. Dus de vraag blijft nog steeds of deze gewoon 1-op-1 te vervangen is met mijn huidige schakelaar ********
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #6
  Ja, die schakelaar lijkt geschikt. Dit is geen reguliere dubbele schakelaar, maar een schakelaar speciaal voor het bedienen van rolluiken / zonneschermen, deze zal vermoedelijk al beveiligd zijn zodat beide uitgangen niet tegelijkertijd bekrachtigd kunnen worden. Vraag dat anders voor de zekerheid even na bij de leverancier.

  Gebruik je meer slimme / domotica producten in huis? Ik neem aan dat je dan wel zoveel mogelijk op één platform probeert te blijven? Anders heb je straks voor alles een andere app. Persoonlijk zou ik liever Z-Wave / Zigbee componenten toepassen welke allemaal met een centrale gateway communiceren i.p.v. Wi-Fi componenten, maar die keuze is aan jou natuurlijk.

  De nieuwe schakelaar is geen opbouw, maar inbouw, hoe wilde je dat precies gaan monteren? Plaats je een opbouwrand? Of is dat hout wat we zien hol en kun je er een hollewanddoos in boren?
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  El Pollo Diablo

  • #7
  Ze verkopen deze opbouwdoos erbij:

  Die wand lijkt inderdaad hol, dus dus wellicht nog veel mooier om het in de muur te verwerken :)

  Verder gebruik ik zeker meer domotica devices. Probeer inderdaad zoveel mogelijk op één platform te blijven, dat komt goed. De vraag was puur of ik die schakelaar gewoon kan monteren.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #8
  Ja zoals al gezegd lijkt die schakelaar gewoon geschikt en kun je die wisselen.

  Als je inbouw in de wand gaat doen dan moet je er wel eerst een hollewanddoos in plaatsen.
   
  • Like
  Waarderingen: XanderH

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu