Vervangen aardlekschakelaar en 2 automaten door losse alamats

RobvanB

  • #1
Goedemiddag, wegens geplande overstap op inductie wil ik graag een kookgroep plaatsen in de groepenkast. Momenteel zijn er naast de hoofdschakelaar 2 aardlekschakelaars met daaronder resp. 2 en 3 automaten. Hierdoor houd ik in mijn kleine Eaton groepenkastje met 12 plekken nog maar 1 plaats over. Omdat ik hier niet voor eeuwig blijf zitten en het niet zie gebeuren dat ik op deze woning nog meer groepen nodig ga hebben, is vervanging van de hele groepenkast niet echt een optie voor me.
Ook 3 fases zijn financieel gezien echt even een brug te ver.
Mijn idee was daarom om 1 aardlekschakelaar met de 2 daar achter hangende automaten te vervangen door 2 aaardlekautomaten van 1 module breed. Ik zou dan weer 2 plaatsen winnen. De kookgroep zou ik vervolgens zetten achter de resterende aardlekschakelaar die nu 3 automaten heeft. Ik weet dat er minimaal 2 aardlekschakelaars voorgeschreven worden, maar wanneer ik er dus 1 vervang door alamats, kan en mag dit dan?
 

RobvanB

  • #2
Voor de duidelijkheid (ik kon de edit-knop niet vinden, excuus): het gaat om een fornuisgroep, dus niet een kookgroep, die ik wil gebruiken voor een inductiefornuis met aansluitwaarde van 5800W.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Een fornuisgroep en kookgroep zijn hetzelfde.

Jouw plan kan mits je ervoor zorgt dat het geen spanningsafhankelijke alamats zijn.
 

RobvanB

  • #4
Dan ga ik daar specifiek op letten (meen dat ik je in een ander draadje daar al iets over zag schrijven). Bedankt, hier kan ik mee verder!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Is een klein kastje ernaast plaatsen niet goedkoper? De kookgroep kan achter een bestaande aardlekschakelaar erbij zoals je zegt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu