Hotelschakeling: één schakelaar vervangen door een bewegingsmelder

Maxol

  • #1
In een ander onderwerp kun je lezen hoe je een hotelschakeling kunt vervangen voor een dimmer. Ik wil graag aan ÉÉN van de twee schakelaars vervangen door een bewegingsmelder, bijv. een bewegingsmelder-wand-inbouw-led-passend-voor-gira-jung van Klemko. Deze sensor wil ik dan instellen zodat na een minuut zonder beweging het licht uit gaat. De andere blijft gewoon een aan/uit schakelaar. Als je bij de gewone aan/uit schakelaar staat kan de bewegingssensor je niet zien.

Wat gebeurt er als het licht uit is en ik de aan/uit schakelaar indruk? Blijft het licht dan aan (zolang ik niet naar de bewegingssensor loop)?
Wat gebeurt er als ik het licht met de schakelaar aan heb gedaan en ik loop vervolgens langs de bewegingssensor en ik verlaat de ruimte waar de sensor zit?
Gaat het licht dan uit na een minuut?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij een hotelschakeling zal het lichtpunt wisselen, dus schakelaar aan lichtpunt 1 aan en als er beweging gezien word gaat 1 uit en lichtpunt 2 uit.

Bij een wisselschakeling doet de bewegingsmelder een tegengestelde actie bij beweging.

Sxhakelaar aan dan schakeld bew. melder uit en vice versa.

Een bewegingsmelder word daarom nooit toegepast in een wisselschakeling.
 

ABCDE

  • #3
Nee. Je kunt wel twee melders parallel gebruiken.

Misschien dat er ook wel melders zijn met pulsdrukker ingang; maar dat weet ik zo niet.
 

Lampje45

  • #4
Als je de wisselschakeling intakt wilt houden en toch gebruik maken dan zou ik bij iedere positie van de schakelaar een infrarood melder plaatsen. Maar je moet dan wel kiezen voor een type met spanningsloze schakelcontacten. En die contacten zet je tussen de twee zwarte wisseldraden die tussen de beide schakelaars lopen.
Wil je continu je licht laten branden dan gebruik je de schakelaars, wil je dit niet dan nemen de sensoren het over voor een aantal seconden.
 

Pelikano

  • #5
Zelf gebruik ik hier een goedkope (China, <2€) PIR sensor voor die ik in de centraaldoos heb gezet. De PIR is " ipv de lamp" geschakeld en de PIR schakelt de lamp, dus met de gewone schakelaars zet ik de PIR en de lamp aan en uit. Standaard staat de schakeling aan zodat de PIR zn werk doet. Bij beweging blijft hij 30 sec aan na de laatste beweging en dat is voor een bijkeuken prima. Default gaat de lamp ook aan bij inschakelen.
PIR 's werken al bijna 2 jaar in de keuken, bijkeuken en kelderkast.


Schermafbeelding 2021-06-22 om 21.22.47.png

IMG_0248.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu