Trekschakelaar vervangen door wisselschakelaar, los draadje...

Oxygen6172

  • #1
Omdat de kleinsten ondertussen groot genoeg zijn om bij de schakelaar te kunnen wil ik in de WC de trekschakelaar vervangen door een wisselschakelaar.
Niet heel ingewikkeld. Hoeven maar twee draden in en er zit een goede handleiding bij, maar bij het demonteren van de trekschakelaar kwamen de draden los waarvan ik bij één draad geen idee heb waar die in zat. Het betreft het kleine stukje groene draad wat los onderin ligt. De blauwe draad zit in de zwarte plug geklikt. Er is een andere plug waar twee groene draden in zitten. Ik heb alleen de fasedraad (vroeger groen, nu bruin) en de schakeldraad nodig (vroeger zwart, nog steeds zwart, bij mij het blauwe stukje wat verbonden is met zwart denk ik). Ik denk dat de pluggen oude lasklemmen zijn overigens.

Hoe kan ik de wisselschakelaar correct aansluiten? Met of zonder gebruik te maken van het stukje losse groene draad? Ik zal sowieso iets extra draad nodig hebben anders red ik het niet tot de aansluitpunten van de wisselschakelaar. Is het een kwestie van de oude lasklemmen verwijderen en nieuwe lasklemmen gebruiken. Zo ja welke lasklem en hoe het aan te sluiten in de lasklem?

20211120_095030.jpg


Schermafbeelding 2021-11-20 102111.jpg


Wie heeft de juiste uitleg voor deze simpele stroomuitdaging?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, dat kleine stukje groene draad zal uit de lasklem met groene draden zijn gekomen. Je hebt dan groen als fasedraad en blauw (die zwart had moeten zijn) als schakeldraad voor op de schakelaar.

Die "zwarte plug" is een lasklem. Draden krijg je daar in door ze erin te steken, draden krijg je eruit door te trekken en tegelijkertijd te draaien. Maar als de draden er spontaan uit komen vallen, zou ik ze niet meer vertrouwen en kun je het beter even opnieuw aansluiten met 2 nieuwe klemmen.

Dus: beide klemmen eraf, zorgen dat de losse draden allemaal netjes recht zijn en op de juiste lengte gestript (aanstriplengte staat op je nieuwe klemmen) en de draden in de nieuwe klemmen steken. Neem aan dat ik in dit stadium niet meer hoef te zeggen dat je eerst de groep uit moet schakelen. :wink:

Als je het goed wilt doen gebruik je dan ook meteen een stukje zwarte draad voor de schakeldraad.
 

Oxygen6172

  • #3
Ik had al het idee dat het een lasklem was, maar dan een hele oude. Kleur draden klopt inderdaad ook niet helemaal.
Schermafbeelding 2021-11-20 105400.jpg

Dus kijken of ik het goed wil doen en netjes alles opnieuw wil aansluiten of dat ik het stukje groen weer in de oude lasklem frommel en het wel geloof zolang het werkt :lol:

Schermafbeelding 2021-11-20 105400.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De groene draad zit in deze inbouwdoos doorverbonden (1x voeding, 1x afgaand, 1x naar de schakelaar). Weet jij waar die afgaande draad naartoe gaat? Misschien is het wel een contactdoos in de keuken waar je een 3kW waterkoker op aansluit en regelmatig 13A doorheen trekt.

Deze verbinding is waarschijnlijk niet alleen voor het lichtpunt en er kan zomaar meer stroom doorheen lopen dan je verwacht. Goede verbindingen zijn dan levensbelangrijk, slechte verbindingen zijn brandgevaarlijk. Een lasklem waar de draden zomaar uit komen vallen zou ik geen enkel vertrouwen meer in hebben.

Doe jezelf een lol en ga even langs de plaatselijke bouwmarkt voor een doosje A-merk lasklemmen van 10 stuks voor minder dan 5 euro...

Dat hoeven geen klemmen met hendel te zijn zoals je laat zien, die zijn alleen nodig met soepele draad. Zoiets is ook prima:
IMG-20211120-WA0000_copy_424x424_1.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Oxygen6172 schreef:
dat ik het stukje groen weer in de oude lasklem frommel en het wel geloof zolang het werkt
Dat is inderdaad het beste recept voor woningbrand :prima:
 

Oxygen6172

  • #6
Een betere lasklem helpt wel ja, dus dat is opgelost.

Ellende is wel dat het te diep zit, dus de afdekplat past voor geen meter. Was met de trekschakelaar al weggelaten, maar dit ziet er nog stommer uit. Dat wordt dus ophogen en sowieso de juiste afdekplaat vinden. Montage van die afdekplaat wordt ook wel weer een dingetje, want er zitten helemaal geen schroefgaten in de lasdoor die erachter zit.
20211120_143713.jpg


Voorgestelde afdekplaat
Schermafbeelding 2021-11-20 150301.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
De 2 boutjes zijn genoeg om schakelmateriaal vast te zetten.

Je moet op de inbouwdoos correctieringen plaatsen:

Attemaverhogingsringcorrectieringvoorinbouwdoos4mm10stuks-0000052114.jpg

Zodat de voorkant gelijk ligt met de voorkant van de tegels. Dan past het schakelmateriaal gewoon.

Onder de wip zal nog een onderdeel zitten wat het afdekraam vasthoudt.
 
  • Like
Waarderingen: Oxygen6172

Klusser1954

  • #8
want er zitten helemaal geen schroefgaten in de lasdoor die erachter zit.
Op je eerste foto zie ik een normale inbouwdoos met schroefgaten. M3 boutjes met verzonken kop gebruiken, stukje langer als de oude.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu