Verzwaren aansluiting nieuwbouwwoning?

Johanneke

  • #1
Hallo allemaal,

In mijn nieuwbouwwoning heb ik 1x35A in de meterkast. Ik heb net even alle aansluitwaarden opgeteld en kom op ruim 23kW uit. Als je dan een gelijktijdigheid van 40% neemt kom ik op 9200 W uit. Dan is 35A dus wat weinig. Nu mijn vraag. Laten verhogen naar 1x40A of meteen naar 3 fasen met als nadeel dat ik de meterkast moet laten aanpassen. Graag jullie advies.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Of jij hebt een rekenfout gemaakt of je installateur heeft dat gedaan, je hoofdaansluiting is normaal 70% van het totaal vermogen, hierop hoort je installateur je hoofdaansluiting te bereken.

Hoe kom jij aan 23kw?

Bij opwaarderen kan je beste naar 3x25 gaan.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Zeker wanneer je huishouden uit meerdere personen bestaat is een gelijktijdigheidsfactor van 40% veel te laag.
Als je naar 3x25A verzwaard zit je op 73%, dat lijkt er meer op.
Aanpassen van deze groepenkast is niet al te ingewikkeld. Een 4 polige hoofdschakelaar en idem aardlekschakelaar erbij, de boel netjes verdelen (koken op twee of drie fase) en je bent klaar.
 

Johanneke

  • #4
Oke, is wist niet dat de hoofdaansluiting 70% is van het totale vermogen is. Het is een nieuwbouwwoning zonder gas. Ook zit er geen ovengroep in. Als je dus een oven neemt en een inductiekookplaat dan gaat het hard. Die 23 kW zijn de aansluitwaarden van al mijn apparaten. Alleen de keuken is al 16 kW.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je rekent met de verkeerde waarden.
Een eigengroep verbruikt het vermogen van het daarop aangesloten apparaat.
Een wandcontactdoos(dubbel) op een groep algemeen gebruik is 200w.
een lichtpunt 60-100 w.
Vervolgens neem je van dat totaal vermogen 70%.
Maar zonder gas lijkt mij 3x25A wenselijk, heeft je installateur je daar niet op gewezen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
70% van 16kW is al 52 Ampere, daar komt dan waarschijnlijk nog de wasmachine en droger bij plus de algemene huisgroepen. 3x25A lijkt me geen overbodige luxe als je uitgebreid wilt gaan kokkerellen. Zorg er wel voor dat het kooktoestel over 2 of 3 fase verdeeld wordt, anders kun je alsnog een probleem met één fase krijgen. Deze zal dan wel achter een 4 polige aardlekschakelaar moeten komen.
 

Johanneke

  • #7
Bedankt, voor jullie hulp. Ik zal een 3 fasen aansluiting nemen. Ik heb inmiddels even naar de tarieven gekeken en ga voor 3x 35 A. Dan kan ik het fornuis op een fase zetten. Voordeel is dat ik dan alle apparaten die ik via homeautomation wil bedienen op een fase kan houden en dus geen fasekoppeling nodig heb. En bovendien geen storingen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Ik weet natuurlijk niet wat je verder allemaal van plan bent maar 3x35A is een gelijktijdigheid van meer dan 100%. Dat lijkt me een beetje overkill. Plus dat je maand in, maand uit, een hoger tarief voor transport betaalt, omdat dit tegenwoordig op de waarde van de hoofdzekeringen gebaseerd wordt.
Een investering in een slimme verdeling op 3x25A zal zich op termijn wel terugbetalen dus.
 

Johanneke

  • #9
Als ik 3x 35A neem kan ik alle fasen gescheiden houden. Volgens mij heb je dan geen 3 fase aardlek nodig. En dat scheelt behoorlijk veel geld. Bovendien past het aantal groepen dat ik nodig heb niet in de kast als ik 3 fase aardlek ga gebruiken. En bovendien kost het mij ook nog een paar honderd euro voor een fase koppelaar. Dus de extra investering die ik in de meterkast moet doen voor 3x 25 A is min 10jr hogere transportkosten. En aangezien ik er maar 2-3 jaar ga wonen is het voor mij voordeliger om 3x 35A te nemen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Slim :prima:
 

Johanneke

  • #11
Oke, kleine correctie. Ik zat naar de tarieven te kijken van Continuon van 2008. Inmiddels blijkt Continuon Liander te heten en is het tariefsysteem helemaal veranderd. De capiciteitsvergoeding is nu op maandbasis. Het was per kwu. Het verschil tussen 3x25 en 3x35 is nu 53 euro per maand. Enorm dus. Dat was een paar euro. Helaas. Wat nu. Ik begin er nu toch een beetje van te balen. Die projectontwikkelaar van het appartementencomplex heeft mij opgezadeld met een volslagen ontoereikende meterkast Er zit niet eens een hoofdschakelaar in. Het komt er nu op neer dat ik een compleet nieuwe meterkast moet laten plaatsen met een fasekopelaar a 375 euro. Een forse kostenpost dus.
 

Fiesiekus

  • #12

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Dan is uw meterkast dus niet conform Bouwbesluit opgeleverd.

1 hoofdschakelaar verplicht.
2 aansluiting doelmatig zijn, bij geen gas betekend dat eigenlijk altijd 3 fasen,omdat er 100% zeker elektrisch gekookt moet worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Hmm iets te voorbarig dus :( ... Terug verdien tijd wordt dus wel een stuk korter. In ieder geval is die nieuwe tarief structuur wel duidelijker. Vroeger was het verschil met 3x35A namelijk ook groter dan een paar euro per maand, omdat er nog een post gecontracteerd vermogen werd opgevoerd wat vaak weer niet in het vastrecht te zien was.
Een hoofdschakelaar kun je zeker op de ontwikkelaar verhalen, die is nu eenmaal verplicht tegenwoordig. Vraag dan gelijk een 4 polige, ben je ook klaar voor de verzwaring.
Het verschil tussen een 4- en een 2 polige aardlekschakelaar is 25 Euro dus dat kan je de kop ook niet kosten. Dat zijn samen 8 modules. Dan hou je nog ruimte voor 2 groepen over.
Wat is trouwens de aansluitwaarde van de kookplaat en waar is die fase koppelaar voor nodig als ik vragen mag? Kun je dat niet anders oplossen?
 

Johanneke

  • #15
Ik heb dus:
3 standaard groepen
vw
wasmachine
droogtrommel
quooker
inductiekookplaat 7,2 kw
oven 5,5 kw

Dan heb ik dus nodig 3x aardlek, hoofdschakelaar en beltravo.

Kom ik op 29 modules. Kunnen maar 24 in de kast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Ik kom vermogen technisch op 23 modules, dat moet dus kunnen
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Aha, je hebt dus nog één normale en één kookgroep nodig. Dan hebt maar één extra 4 polige ALS nodig, hier kunnen beide kookgroepen op verdeeld worden en evt een lichtgroep. Die ander twee 2 polige ALS's kun je gewoon handhaven. Deze sluit je op de 2 minst belaste fase aan met de rest van de groepen. Dan tel ik 25 modules. Goed, nog één te veel maar je zou bv de beltrafo ook buiten de kast kunnen plaatsen. Dan pas het wel.
 

Johanneke

  • #18
De oven zit niet onder de kookplaat en moet op een aparte perilex worden aangesloten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Code:
3 standaard groepen      3modules
vw                       1module
wasmachine               1module
droogtrommel             1module
quooker                  1module
inductiekookplaat 7,2 kw 2modules(2x230v)
oven 5,5 kw              2 modules (2x230v)
3x als                   6 modules
Hs                       4 modules
beltrafo                 2 modules

modules totaal                23
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
Maar met drie 2 polige ALS's zou de kookplaat op één fase moeten, dat wordt misschien een beetje krap op een 25A hoofdzekering. En idd je hebt twee kookgroepen/perilex aansluitingen nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu