Kostenindicatie verzwaren primaire groep...

Flippie Flink

  • #1
Hallo allemaal,

Heeft er iemand een indicatie van de kosten om de zekering van de drie primaire fasen (hoofdstoppen) te laten verzwaren (door het energiebedrijf) van 63A (nu 'schroef'stoppen) naar 80A ?

(Het gaat hier om een 10 jaar geleden gesplitste woning, waarvan het bovenhuis (wonen) is afgezekerd op 35A en het benedenhuis (bedrijfspand) op 50A. Bij (over)belasting is nu al een paar maal een van de hoofdstoppen (63A) eruit gevlogen...

Met vriendelijke groet,
F. Flink
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Zie hier de tarieven. (pagina niet gevonden)
Reken op eventueel extra kosten voor aanpassingen aan de groepenkast(en) en verhoging van het vast recht ivm het ingevoerde capaciteitstarief.
 

Flippie Flink

  • #3
Hee Sxnder,

Dank je, precies wat ik zocht :-)
Er zullen inderdaad wel extra kosten aan de kast en de meter komen neem ik aan. Ik had begrepen dat 80 A er sowieso niet als 'schroef'stop is...
Maar al met al vallen de kosten me dan mee..

Bedankt voor je snelle antwoord, top!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Maandelijkse kosten zullen ook stijgen. Zie hier:
(website offline)

Overigens is het wellicht de moeite eens uit te zoeken of er iets mankeert aan de verdeling over de fases als er telkens één doorbrand. Misschien kun je nog wat schuiven met de belasting. Als het totale vermogen veel meer is dan 3x63A is, zou je idd beter verzwaren.
 

Flippie Flink

  • #5
Hoi Sxnder,

Bedankt voor je info :-)
Maar 3 x 63A t/m 80 A valt geloof ik dan toch in hetzelfde tarief?

Ik vind het ook nogal raar, want het is een klein bovenhuis en een klein benedenpand, geen idee wat er zoveel stroom moet gebruiken (evenementen en recreatie...)

Alledrie de hoofdstoppen hebben er het afgelopen halfjaar al eens uitgelegen, dus nu was ik het zat. (Ik bewoon het bovenhuis, maar de hoofdstoppenkast zit bij mij in het halletje)

Dus heb ik de huurder en de eigenaar van het benedenpand nu gevraagd om óf terug te zekeren naar 35 A, óf voor hun rekening de hoofdstoppen (primaire groep) te verzwaren naar 80 A.

Ik heb de info voor ze uitgeprint, zodat ze een idee hebben van de kosten en mogelijkheden. Verder is het nu aan hen...

Bedankt voor je hulp i.i.g. ;-)
Groet, Flip
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Let ff op t/m 63A valt wel degelijk in een lager tarief. Als de hoofdzekering eruit klapt en niet de 50A van het bedrijfsdeel, gaat het toch over een optelsom. Overigens zouden de hoofdzekeringen bij normaal gebruik en een goed ontworpen installatie niet mogen doorbranden.
Zit de meter van het bedrijfsdeel ook bij jouw? Dan zou je eens in de gaten kunnen houden wat ze verbruiken. 3x63A is best wel veel... Trouwens 3x35A voor een kleine bovenwoning is ook best veel.
En verder zul je er, met één gezamenlijke hoofdaansluiting, toch samen uit moeten zien te komen en nog eens goed nagaan hoeveel de benedenbuurman en hoeveel je zelf verbruikt. Anders kun je misschien overwegen de 3x63A aansluiting enkel voor het bedrijfsdeel te gebruiken en zelf een eigen netaansluiting te nemen.
 

Flippie Flink

  • #7
Hoi Sxnder,

Nee, de meter van het bedrijfsdeel zit niet bij mij...
Ik heb wel gezien dat er bij mij in de stoppenkast aan de voet die 3 x 63 A zitten (het hoofddeel), direct daarboven is er één in gebruik voor mijn bovenhuis, dus 1 x 35 A..
2 verzegelde delen boven elkaar dus. Dit was volgens de (E****) monteur gewoon in orde.

Maar toen ik hem vertelde dat er beneden 50 A in zat rekende hij wel voor dat het dan dus opgeteld tot een overbelasting kon leiden... Dat kon ik volgen, maar verder heb ik er zelf echt te weinig kaas van gegeten en heb ik ook de stoppenkast van het bedrijfsdeel nog nooit gezien...

Ik zal met een eenpersoonshuishouden (gewoon een koelkast, computer en paar lampen) niet zoveel belasten lijkt me toch?

Heb de info doorgegeven, hoop ook wel dat we er uit gaan komen :-)

Groet, Flip
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
1x35A is idd normaal voor een bovenwoning. Ik dacht even dat het om 3x35A ging. Maar als er twee verzegelde kasten zitten kan de netbeheerder het dan niet zo regelen, dat het bedrijfsdeel exclusief de 3x63A kan gebruiken en jij de 1x35A. Zodat het elkaar niet beinvloed dus. Ik begrijp ook die 50A zekeringen niet in het hele verhaal of zitten die weer bij de buurman? Als dat zo is zijn er dus 3x63A hoofdzekeringen, waarvan 2 bij de buurman met 50A zijn gezekerd (onderbelast dus) en één van 63A bij de buurman met 50A en bij jou met 35A (overbelast dus). Ik zou dit toch eens goed laten nakijken want zoals gezegd mogen de hoofdzekeringen niet zomaar springen bij normaal gebruik, tenzij het aangesloten vermogen gewoon te hoog is.
 

Flippie Flink

  • #9
Hoi,

Ja, ik denk dat het zo zit dat beneden in het bedrijfspand dus een kast zit met 2 x 50 A afgezekerd. Volgens mij kan dat nooit 'legaal' gebeurd zijn, want zoals het nu zit is er dan dus niet goed slectief gezekerd. Ik denk dat daar beneden ook (2 x) 35 A heeft gezeten.
Maar die huurder zit er al langer dan dat ik het bovenhuis heb en de eigenaar die vindt alles best en doet lekker makkelijk en weet van niets :-)
Beetje vreemd iig. Denk dat er sowieso eerst iemand van netbeheer bij moet komen om te kijken hoe het nu precies in elkaar zit...
De oplossing die jij voorstelt klinkt goed, maar ik weet niet of dat gaat? Er komen immers maar drie 'draden' (fases?) het huis binnen en daar zitten dan direct die 3 x 63 A op. Van daaruit gaat een kabel door de muur naar de kast van de benedenwoning en een kabel naar mijn deel van de stoppenkast er direct boven... En schijnbaar delen we daar dan toch iets van?!

In ieder geval heel erg bedankt voor je hulp en meedenken, ik laat nog weten wat er gaat gebeuren ;-)

Groetjes, Flip
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu