Aansluiting 1x25A verzwaren (voor inductie)

NickS

  • #1
Hallo,

Op dit moment heb ik een kleine huisaansluiting (1x25A). Over een maand komt er een nieuwe keuken met inductie. Bij de keukenwinkel zeiden ze dat ik niks met de netbeheerder hoefde te regelen, een monteur kan een kookgroep maken van 2 eenfasegroepen om genoeg stroom te leveren.

Echter heeft de inductiekookplaat een max. aansluitwaarde van 7kW (er is wel powermanagement zodat het verlaagd kan worden). De aansluiting van 1x25A levert max. 5,7kW, dus zeker niet optimaal.

Als ik inlog op Liander, staat er dat ik gratis* kan laten verzwaren naar 35/40A, dus 8 of 9 kW. Verzwaren naar 3x25A kost zo'n €350 en dan zal de meterkast ook onder handen genomen moeten worden. Ik zit er dus aan te denken om het naar 35/40A te laten verzwaren (dan kan waarschijnlijk nog steeds de wasmachine niet aan als ik maximaal kook). Heeft iemand hier ervaring mee? Moet er dan verder nog iets aan de meterkast gebeuren?

Wat als Liander de verzwaring pas kan regelen nadat de inductiekookplaat en kookgroep geïnstalleerd is, heeft dit dan nog gevolgen? Ik neem aan dat er met de kookgroep niets meer hoeft te gebeuren dan toch?

Zijn er nog andere dingen waar ik aan moet denken? Alle tips zijn welkom!

Alvast bedankt voor het meedenken.

MijnAansluiting.png
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Keukenboeren hebben in de praktijk weinig verstand van elektriciteit. 1x25A is te weinig voor een kookplaat die 32A kan trekken.

Welke inductieplaat komt in de keuken? Veel van de inductieplaten die in Nederland worden verkocht zijn alleen geschikt voor 3x25A maar worden door keukenboeren wel verkocht voor een één fase aansluiting en vervolgens illegaal aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie, Walker, NickS en nog 1 andere persoon

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Klopt, dat probleem zien we hier helaas vaker voorbij komen.
Als je even doorgeeft welk merk en type kookplaat je hebt gekozen dan kunnen we wel nagaan of die op 1 fase kan werken.

Mocht dat wel zo blijken te zijn dan klopt jouw verhaal verder wel. Met een kookgroep kun je dan elektrisch gaan koken. Voorwaarde is dat er voldoende aardlekschakelaars zijn want er mogen maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar. Wel is er dan bedrading naar de keuken nodig en een perilex wcd. Verzwaren naar 35 of 40A kan inderdaad eenvoudig en zonder aanpassing in de groepenkast. Verzwaring zou ook nog achteraf kunnen ja.
 
  • Like
Waarderingen: NickS en Krunnie

NickS

  • #4
Dank voor de reacties! Het is een Inventum IKI6035 (https://www.inventum.eu/inbouw-witgoed/inductiekookplaten/iki6035/). Die is duidelijk voor 1 of 2 fasen, dus dat moet wel goed zijn?

Ik heb wel 2 aardlekschakelaren. Nu worden alleen 1 en 3 gebruikt. Het gaat om een appartement uit 1960 en ik woon er net een maand. De groepenkast is uit 2018. Het halve appartement (keuken, cv-ketel, wasmachine en veel wcd's) zit nu op 1 groep, de andere helft op de andere groep. Dus dat lijkt me ook niet handig...
Is 1x35/40A genoeg? Voor 3x25A komen er naast de kosten van Liander ook nog kosten voor de meterkast bij?
1605079597470.png

Kan er dan bijv een fornuisgroep komen in de plaats van 6/7?
Ik dacht verder aan de volgende indeling:
2: Oven/koelkast/wcd
5: Vaatwasser/afzuigkap/wcd (keuken bestaat uit 2 kanten)
(Ik ga uiteraard zelf niet de groepenkast ombouwen en laat dit aan een elektricien over, vind het wel fijn om vooraf te weten wat er moet gebeuren.)
Ik heb ook nog wel de aansluitwaarden van de apparatuur. Of kan ik daar beter een nieuw topic over maken aangezien het niet meer over de verzwaring gaat?
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Ja deze kookplaat heeft twee nuldraden dus mag op een Nederlandse kookgroep :prima:

Met een groepenkast uit 2018 is het zonde om direct weer een grote ombouw te doen. Met een appartement zou ik een 1x40A wel aandurven.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en NickS

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Eens met Krunnie. Ik vond ook hetzelfde schema dat op een kookgroep werkt:
Screenshot_20201111-085226_Chrome.jpg


Je gebruikt momenteel dus maar 2 van de 6 groepen? Zijn de andere 4 groepen niet aangesloten?

Je kunt dan inderdaad twee eindgroepen wijzigen voor een kookgroep en de twee andere lege eindgroepen wel in gebruik nemen. Let wel, het kan zijn dat je dan nog wel leidingen en draden moet leggen tussen de keuken en groepenkast. Als de keuken nu geheel op 1 eindgroep zit is het niet ondenkbaar dat er ook maar 1 leiding van de keuken naar de groepenkast loopt.
 

NickS

  • #7
Volgens Liander heb ik een smeltzekering, dus het wordt 35A.
Is dit het waard?
Smelt vervangen door automaat€ 564,60


1-fase naar 3-fase: u heeft 1x10A/1x20A/1x25A/1x35A - u wilt 3x25A (of zwaarder t/m 3x80A)€ 347,51
Maar dan moet de aansluitkabel waarschijnlijk ook vervangen worden en gaat het naar de €800...

Voorlopig maar 1x35A proberen dan denk ik. Zouden jullie dat ook aandurven?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ja dat zou ik ook doen. Verder verzwaren kan bovendien altijd nog.

Een automaat in plaats van smeltpatroon heeft enkel als voordeel dat je zelf de hoofdzekering in kunt schakelen, maar dat zou zelden voor mogen komen. En voor die 564 euro kan Liander best een aantal keren langs komen om een smeltpatroon te vervangen.
En dat je zelf de groepenkast spanningloos kunt maken maar jij geeft al aan toch niet zelf in de groepenkast te gaan werken.

Dus inderdaad gewoon naar 1x35A smeltpatroon gaan. Dat gebruiken zeer veel huishoudens, ook die elektrisch koken, en werkt doorgaans prima.

Bij verzwaren naar 3x25A komt ook nog een nieuwe groepenkast bij dus minimaal nog enkele honderden euro's extra. Kast is daarvoor nu te klein en je hebt dan een 4p hoofdschakelaar nodig en een krachtgroep voor het koken.
Mocht je naar 3x25A willen dan kun je ook weer beter een kookplaat kiezen die op 3fasen kan werken.
 
  • Like
Waarderingen: NickS

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
1x35A moet lukken. Inductie is relatief efficient met verwarmen omdat de pannen zelf worden verwarmd, niet de omgeving. Dus zelfs met alle pitten aan gebruik je in de praktijk praktisch nooit het volledige vermogen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

NickS

  • #10
Dank voor de waardevolle adviezen! Dan doe ik 1x35A.

Is er nog iets om rekening mee te houden met het aanleggen van de kookgroep/perilex zodat het niet opnieuw gedaan hoeft te worden mocht er ooit in de toekomst toch verzwaard worden naar 3x25A?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
19mm leiding naar de keuken voor de Perilex en ook leidingen voor oven, vaatwasser etc. Hoeveel leiding komen momenteel boven in de groepenkast uit?
 
  • Like
Waarderingen: NickS

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Je kunt eigenlijk nu je Perilex aansluiting nog niet voorbereiden op een mogelijke toekomstige uitbreiding naar 3x25. Dit is omdat je nu twee blauwe nuldraden moet trekken voor de kookgroep, maar bij een driefase aansluiting er drie fasedraden en één blauwe nuldraad nodig is.

Maar in de praktijk zou ik mij daar geen zorgen over maken omdat je bij een appartement waarschijnlijk niet snel 3x25 nodig hebt. De belangrijkste redenen voor mensen om op 3x25 over te stappen zijn een laadpaal voor de deur, een grote warmtepomp, een zware zonnepaneelinstallatie, een elektrische saunakachel, een grote hottub in de tuin of een grote hobbyschuur met zware apparaten. Maar bij appartementen zijn dat juist zaken die meestal niet van toepassing zijn.
 
  • Like
Waarderingen: NickS

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Je moet een 19mm leiding leggen en daar de 5 draden doorheen halen.

Voor een kookgroep 2x bruin, 2x blauw en 1x geelgroen.
Voor een krachtgroep 3x bruin, 1x blauw en 1x geelgroen.

Mocht je dus ooit op 3 fasen gaan koken dan moet je wel een blauwe draad door een bruine vervangen. In de praktijk betekent dat alle 5 de draden tegelijk opnieuw trekken.

En zoals Sxnder aangeeft inderdaad zorgen dat je voldoende leidingen legt tussen groepenkast en grote verbruikers. Denk bijvoorbeeld ook alvast aan een heetwaterkraan e.d.
 
  • Like
Waarderingen: NickS

NickS

  • #14
Sxnder schreef:
19mm leiding naar de keuken voor de Perilex en ook leidingen voor oven, vaatwasser etc. Hoeveel leiding komen momenteel boven in de groepenkast uit?
Op dit moment 3:
1605105140587.png

Zegt de plek waar ze eruit komen nog iets? Want groepen 1 en 3 zijn nu in gebruik, dus als dat die 2 aan de linkerkant zijn, is die rechter loos. De 2 links gaan omhoog en het plafond in, de rechter gaat rechts weer naar beneden en dan de keuken in.

Ik heb de verzwaring aangevraagd bij de netbeheerder, dat wordt op zijn vroegst de laatste week van december, dus als de keuken er al is. Voor de aanleg van de kabels/keuken maakt dat volgens mij niet uit. Als dat anders is, hoor ik het graag! In het begin zal ik het vermogen van de inductieplaat dan maar wat lager instellen om overbelasting te voorkomen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Nee, aan de plek van de leidingen kun je geen conclusies ophangen. Bedrading kan gewoon nog kruisen in de groepenkast.

Je kunt inderdaad de voorbereidingen reeds treffen. Dus de leidingen aanleggen en draden trekken. Ook kun je de herindeling van de groepen zoals je eerder beschreef al (laten) uitvoeren.

Vermogen van de kookplaat zou je inderdaad voorlopig wat moeten terugschroeven.
 
  • Like
Waarderingen: NickS

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Wel minimaal twee groepen en vreemd dat die niet over beide aardlekschakelaars verdeeld zijn.
Voorzichting de kap verwijderen kan eenvoudig uitsluitsel geven over de leidingen. De leiding rechts lijkt ook een maatje dikker, wellicht is deze bruikbaar voor de kookgroep.
 
  • Like
Waarderingen: NickS en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Voordat je de kap verwijdert even de hoofdschakelaar uitzetten. Je weet immers nooit of er blank koper onder spanning in de kast zit. Als je als 'leek' de kast opent liever even de spanning eraf.

Als je dan een paar foto's maakt van de binnenkant dan weten we inderdaad meer te vertellen.
 
  • Like
Waarderingen: NickS

NickS

  • #18
Nou, de leidingen zitten wel mooi boven de groep waar ze bij horen!
1605112413103.png

1605112442461.png

Voor de volledigheid ook maar even de onderkant voor het geval er iets geks is.

Ik heb nog 3 foto's bijgevoegd van de bovenkant, misschien maakt dat het makkelijker om alle draden te volgen vanuit net iets andere hoeken/lichtval.

Groep 1: rode, groene en grijze kabel
Groep 3: rode, groene en geelgroene kabel
Groep 5 (4 is overgeslagen): rode, zwarte en grijze kabel

Grijs/geelgroen is dus aarde?

Groep 5 heeft inderdaad een iets dikkere leidingbuis. Deze gaat dus naar beneden en dan de keuken in. Er zitten dus wel kabels in, maar als ik die groep uitschakel, doet volgens mij alles het nog gewoon!

De keuken bestaat uit 2 delen: 1 muur haaks achter de meterkast, de andere ertegenover. De inductieplaat komt helaas aan de andere kant, dus ik kan de kookgroep niet door de dikkere buis doen, maar kan de oven en koelkast er wel op aansluiten!

Kunnen de laatste 2 groepen dan vervangen worden door een kookgroep? Of hoe gaat dat eigenlijk? Groepenkast_bovenkant2.jpg Groepenkast_bovenkant3.jpg Groepenkast_bovenkant4.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #19
Ik zie de groene draad (fase) op de N aansluitingen van de automaten. Hier zit iets niet goed in de kast :denk: Ken je de historie waarom dit zo aangelegd is?
 

NickS

  • #20
Nee, geen idee. Ik woon hier net een maand. Heb alleen een factuur gevonden van 1-3-2018 voor een nieuwe groepenkast. Ik vroeg me al af waarom er zoveel groepen zijn (ongebruikt).

Dus de groene en rode draden zouden andersom moeten zitten? Zal ik dat meteen laten aanpassen of nu beter niet doen?

Ik lees dat zwart schakeldraad is, maar in dit geval dus gebruikt als N.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu