3 fase / krachtgroep "opsplitsen" naar perilex en 1 wcd

EdelJohn

  • #1
In onze meterkast is een krachtgroep aanwezig, dus 3P+N B16A.
Hiervan zou het vermogen maximaal 11 kW zijn (3 x 16A x 230V = 11040 W)

1. Als je een inductiekookplaat hebt van 7500 W, kun je op dezelfde groep dan ook nog een oven van 2500 W aansluiten? Bij elkaar opgeteld zit je nog ruim 1000 W onder het maximum.
2. Zo ja, hoe zou je deze beide aansluiten? Kan het bijv. door middel van een lasdoos waar je 1 van de 3P draden en de N splitst naar een losse wandcontactdoos en de overige 3P+N naar een perilex voor de kookplaat?
Splitsing met een lasdoos

3. Zo nee, waarom niet?

Ik kwam dit topic tegen, waarbij gezegd wordt dat je absoluut de bedrading niet mag opsplitsen, maar ik kwam ook dit topic tegen, waarbij gezegd werd dat een splitsen d.m.v. een lasdoos heel normaal was, weliswaar geen krachtgroep. Vandaar dat ik het nu los vraag.

Mijn doel is enkel het maximaal benutten van de krachtgroep, gezien er geen groepen bij kunnen en ik mijzelf een hoop geld kan besparen als de meterkast niet uitgebreid hoeft te worden.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
kunnen we kort en bondig over zijn NEEN NIET TOEGESTAAN.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Geen probleem wat mij betreft.

De kookplaat sluit je op 2 fasen aan neem ik aan. Ik zou de 3e fase dan ook niet naar de Perilex contactdoos brengen, dan weet je zeker dat je de kookplaat niet per ongeluk op dezelfde fase aansluit als de oven.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Door te ontkoppelen is het (hoe ik het lees) geen krachtgroep meer, maar zijn het 2 afzonderlijke groepen. En 2 afzonderlijke groepen mogen niet door 1 leiding lopen. Daar mag geen discussie over bestaan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Hoezo "ontkoppelen"? Het blijft toch gewoon 1 groep, met 1 handeling uit te schakelen in de groepenkast? Er wordt alleen een aftakkingen gemaakt naar 2 contactdozen.

Ik heb ook niet ineens 8 groepen door 1 buis omdat de groep voor de woonkamer wordt afgetakt naar 6 contactdozen en 2 lichtpunten toch?

Nergens in NEN1010 staat dat dit niet mag. Met oudere edities van deze norm liep je alleen tegen de eis dat toestellen >2kW op een aparte eindgroep moeten worden aangesloten, maar die eis is er niet meer.

Jammer dat de normen steeds verder worden uitgekleed en dat er van alles wordt geschrapt omdat het op andere plaatsen al afdoende uitgelegd zou zijn, want in een oudere editie van NPR5310, de praktijkrichtlijn bij NEN1010, staat heel netjes uitgelegd dat dit gewoon mag. NPR 5310:2007 (+Aflevering 5:2013) Blad 20 voor de geïnteresseerden. Dit blad is dus vervallen in NPR5310:2016, maar dat maakt de uitleg niet minder relevant. Het is een uitleg van bepalingen uit NEN1010 die sindsdien niet inhoudelijk zijn gewijzigd.
 

EdelJohn

  • #6
Bedankt voor jullie input. Zoals @XanderH het uitlegde is precies zoals ik het bedoelde. Dan zal ik inderdaad zorgen dat ik de 3e fase draad niet doortrek naar de perilex om eventuele verwarring te voorkomen. :prima:
 

Kaajee

  • #7
Maar was dit, los van door 1 buis, niet de terugkerende discussie met 'verschillende groepen ' en maar 1 nul draad?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Wat is er mis met 1 nuldraad dan?
Het is 1 groep.
De nul word gelijktijdig met de fasen gescheiden.
De nul kan niet apart van de fasen worden geschakeld, het is daardoor toegestaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu