Van 1 naar 3 fasen in schuur

FJH

  • #1
Mijn schuur/garage ontvangt nu 1 fase vanuit de meterkast in het woonhuis, voorzien van smeltzekering 16A.
Er ligt wel een 5 aderige kabel met 2 zwart, 1 bruin, 1 geelgroen en 1 blauw. De 2 zwarte draden zijn niet aangesloten in de meterkast.

Nu is er ook een ongebruikte kookgroep aanwezig van 3x16A. Vroeger was deze aangesloten op een perilex stopcontact in de keuken, maar dit is veranderd in een gewone wcd zodat er nog maar 1 fase wordt gebruikt en de 2 andere zijn afgedopt achter de wcd . Deze groep bevind zich pal onder de aansluiting van de schuur in de meterkast, zie foto. Midden: hoofdstroom aansluiting, boven aansluiting naar schuur, onder kookgroep met 3 smeltzekeringen 16A

Kan ik de 2 niet gebruikte fase draden bij de kookgroep verwijderen, en deze naar de schuur aansluiten , zodat ik in de schuur 3 fase stroom heb ? Dit omdat ik de schuur/garage wil gaan voorzien van een laadpaal voor een elektrische auto. Deze heeft 3 fasen nodig, de schuur heeft verder geen grote stroomverbruikers, alleen wat verlichting. Het stopcontact in de keuken deelt dan nog wel 1 fase met de schuur, dat is nu ook al zo. Zie foto 's en schema voor huidige aansluitingen.

Mijn hoofdschakelaar vermeldt 63A 380 Volt. Het is een groot vrijstaand huis. Ik kook op gas en heb geen warmtepomp of andere grote stroomverbruikers.

20240325_211928.jpg 20240325_210021.jpg 20240325_205943.jpg
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Keuken loshalen van de krachtgroep.
5 aderige kabel loshalen van de enkele groep.

Keuken aansluiten op de enkele groep.
5 aderige aansluiten op de krachtgroep.

Op zich kan het ook zoals je het zegt, maar als er dan een vreemde aan de installatie moet werken, dan moet ie eerst een uur zoeken. Tevens verwacht je dat als je de 3 zekeringen van de krachtgroep eruit haalt, dat dan de garage veilig is. Maar dat zou op jouw manier (als ik die goed lees) niet zo zijn, omdat dan de losse groep nog één van de aders van de 5 aderige kabel voedt.
 

Kaajee

  • #3
Dat laatste is natuurlijk op te lossen met een goede (permanente) instructie/uitleg in de meterkast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
2 verschillende groepen mogen niet door 1 kabel, dus als je dit doet inderdaad gewoon alle aders op de 3-fasen groep aansluiten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Stap alle schroeven in de meterkast voor de zekerheid goed aan.
Het lijkt alsof de bovenste delen van de bruine draden op foto 3 ooit te warm geworden zijn.

Bij dit soort over meterkasten is dat trouwens altijd goed om even te doen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Denk er trouwens ook wel aan dat de lader voor een EV achter een aardlekschakelaar moet zitten, tenzij er een aardlekschakelaar in de lader is geïntegreerd. Wellicht is er net buiten de foto wel een aardlekschakelaar geplaatst, maar dit zal gezien de leeftijd van de kast niet de juiste zijn (30mA type A of 30mA type B afhankelijk van de lader die je uitkiest). Bovendien mag achter deze aardlekschakelaar dan ook alleen de lader zijn aangesloten, dus niet ook nog die andere groep op de foto. Om o.a. dezelfde reden is het eigenlijk ook niet de bedoeling om andere verbruikers zoals de verlichting in de schuur op deze groep aan te sluiten.

Ik zou gezien de leeftijd van de kast sowieso eens over iets nieuws nadenken. Je gaat er straks veel meer van vragen door het laden van een auto, wellicht ga je dan gebreken ontdekken die zich tot nu toe niet hebben geopenbaard.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
ik zou inderdaad ook eens kijken naar het vervangen van de gehele groepenkast want de huidige is niet meer van deze tijd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu