Uitbreiden groepenkast 1 naar 3 fase + krachtgroep.

Sikilachi

  • #1
Beste,

Momenteel ziet mijn groepen kast er zo uit. (Zie foto) omdat wij binnen kort gaan koken op inductie hebben wij een 3 fase nodig. Wat heb ik exact nodig? Ik dacht zelf aan 1x hoofdschakelaar 4polig, 1 aardlekschakelaar er bij om de huidige groepen (6) te verdelen over 2 aardlekschakelaars en een aardlekautomaat kracht 4polig? YmVk 5x2.5 door kruipruimte naar keuken. Is dit voldoende of moet er nog iets bij?

Groet,

IMG_20220306_200912.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je de groepen verdeelt over 2x 2-polige aardlekschakelaars, verdeel je ze dus ook over maar 2 van de 3 fasen. Beter is 3 aardlekschakelaars om het gelijkmatig te kunnen verdelen.

Verder heb je natuurlijk nog bedrading (6mm²), adereindhulzen en eventueel kamrails etc. nodig om alles tussen de hoofdschakelaar en de eindgroepen aan elkaar te knopen.

Ik zou even nadenken of je niet beter een kant en klare nieuwe groepenkast koopt, dan ben je in 1x klaar en kan het er weer 25 jaar tegen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sikilachi

  • #3
@XanderH dus een 3e aardlekschakelaar bij zetten betere optie? En de 6 groepen hier over verdelen? Een nieuwe overweeg ik uiteraard ook maar zo verouderd is mijn groepenkast volgens mij niet en daarom wil ik ook eerst kijken wat de mogelijkheden zijn. Wat zijn de na delen van deze uitbreiden en voordelen van een nieuwe? Groet
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het functioneert ongetwijfeld allemaal nog. Maar als je nu nieuwe componenten erbij gaat kopen ziet het er allemaal 20 jaar jonger uit, in ieder geval niet meer hetzelfde.

Voor de huidige serie Hager componenten bestaan mooie kamrails om de aardlekschakelaars met de eindgroepen te verbinden:
images (9).jpeg

Deze passen volgens mij niet onder jouw bestaande aardlekschakelaar.

En uiteindelijk heeft alles een beperkte levensduur natuurlijk, wellicht functioneren sommige van de bestaande componenten over 10 jaar niet meer, terwijl de rest naar verhouding nog bijna nieuw is.

Complete verdelers zijn daarnaast soms goedkoper dan de losse componenten waar ze uit samengesteld zijn. En ze zijn compleet bedraad, dat is wel makkelijk als je zelf niet over kleinmateriaal zoals montagedraad en adereindhulzen en gereedschap zoals een adereindhulstang beschikt.

Je moet het uiteindelijk voor jezelf afwegen natuurlijk.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Sikilachi

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu