Aansluitingen groepenkast

Jan2000

  • #1
Ik heb meerdere 'takken' elektraleidingen (drie) die ik op één groep wil aansluiten in mijn groepenkast. Wat kan ik dan het beste doen:
  1. Alle takken rechtstreeks aansluiten in de groepenkast, dus in de faseklem van de groep 3 draden, in de nulklem 3 draden en in de aardrail drie draden. Zou dat wel passen en mag dat zo?
  2. Of eerst de takken met elkaar verbinden in een lasdoos, en dan vanuit daar één fase-, één nul- en één aardedraad naar de aansluiting in de groepenkast brengen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een groep mag maar 1 draad onder zijn klem hebben.

In een groepenkast mag je niet lassen dus de enige juiste oplossing is een lasdoos boven je groepenkast daar de 3 afgaande leidingen op en dan met 1 leiding naar de kast.
 

Toon

  • #3
Er zijn wel aansluitblokjes te koop, maar dit is maar voor twee draden. Dus als je er 3 hebt, idd een lasdoos en dan naar de groepenkast. Ik moet wel zeggen dat dit nu niet zo vaak voorkomt.

Is het de bedoeling dat verschillende "oude" oude groepen nu op één groep worden aangesloten?
 

Gerrit

  • #4
Toch zie je dat regelmatig. Gewoon een lasdoos bij de kast. Zo hoort het.
 

Ronald42

  • #5
Meerdere draden onder schroef van groepenschakelaar krijg je ook nooit goed vast. Bij wat hogere belasting kan dit leiden verbrande bedradingen of in het ernstiste geval brand.

Lasdoos plaatsen is de enige en juiste oplossing. Als U nu het juiste type neemt kunt U op deze doos ook nog eens een wandcontactdoos plaatsen altijd handig.
 

Jan2000

  • #6
Bedankt allemaal, helemaal duidelijk.

Waar ik het voor nodig heb: ik had enkele opbouwleidingen gelegd naar plekken waar inbouw niet mogelijk of lastig was. Die wil ik verdelen over twee groepen waarop al een bestaande inbouwleiding uitkomt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu