Van 2 fasen naar 1 fase + N

PiaFini

  • #1
Een beetje vreemde titel, maar ik heb een delta fasesysteem, dus er komen 3 fasen van 127V met een N-fase binnen. Om 220V te krijgen gebruik je 2 fasen zonder N-fase. Dat werkte altijd prima als je maar nergens aanzat, want er staat altijd wel ergens spanning op al denk je van niet. Bovendien verschrikkelijk onduidelijk met alleen maar bruine draden in de dozen.
Door de installatie van de zonnepanelen wordt het nog complexer en wil ik eigenlijk over naar 220V (P+N).

Mijn vraag is bestaan er converters/inverters die 2 fasen omzetten naar 1 fase met een N-fase, dus van 2 x 127 naar 220V + Nfase. Dan wordt de wereld een stuk eenvoudiger.
 

Sander 1972

  • #2
Is dit buiten Nederland?
 

PiaFini

  • #3
Ja, dit speelt in Curaçao, maar ook de Belgen hebben hetzelfde probleem en zelfs grote delen van Noorwegen.
 

PiaFini

  • #5
Nee, ik heb nog geen oplossing gevonden. Wel een leuk stuk historie over het ratjetoe van voltages en fasen. Waar ik woon zal het delta-systeem voorlopig wel blijven, want we blijven goedkope 120V apparatuur importeren (Mexico) ook al is het 60Hz.
Voor de liefhebbers: https://de-opleider.nl/kb/het-lichtnet/
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Wat jij zoek heet een scheidingstrafo, je zet op de ene kant 2 fasen of zelfs 3 fasen en aan de andere zijde komt er 230v of 3 fasen uit.
Leg je dan 1 van de uitgaande fasen of het sterpunt van zo'n trafo aan aarde dan heb je 230v en een nul.

Wat je er nu effectief mee opschiet. En zo'n trafo is niet goedkoop voor een beetje vermogen.
 

PiaFini

  • #7
@headhunter: dank voor je reactie. Het probleem is dat bepaalde apparatuur moeite heeft met het ontbreken van de nul. Inverters controleren bijvoorbeeld of op de nul spanning staat (voltagecheck) en die staat er dus op al mijn leidingen. Dus ik kan geen gewone inverter gebruiken. SMA heeft in de laatste versie van hun inverters wel een mogelijkheid om de check over te slaan en breiden daarmee de klandizie (alle Belgen die het delta-systeem hebben) flink uit. Het nadeel van deze SMA is dat ze stevig aan de prijs zijn. Uiteraard is het altijd een optie.
In eerste instantie zoek ik een slimme en goedkope oplossing.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ik denk dat je in dit type net dan beter een 3 fasen omvormer kan gebruiken geschikt voor dit net.
Goedkope oplossingen zijn er niet voor deze vermogens.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Je zou natuurlijk ook voor een volledige off-grid oplossing met accu's kunnen gaan.
Die kun je laden met zonnepanelen of met 1 fase vanuit het net.

Maarja een hoop geld voor iets waar je ook gewoon rekening mee kunt houden.
 

PiaFini

  • #10
@XanderH: Ik heb ook een volledig systeem inclusief batterijen waardoor ik in principe off-grid kan zijn, maar je wilt voor uitzonderlijke gevallen toch een back-up hebben van de netbeheerder. Het zal hier toch maar 3 weken bewolkt zijn.
 

PiaFini

  • #11
@headhunter: Dat zou kunnen. Je kan inderdaad stellen dat ik de verkeerde omvormer heb, maar er zijn geen 127V omvormers, omdat er maar een paar landen zijn met dit voltage. In de USA gebruiken ze 120V omvormers en die zouden wel kunnen werken, maar dan heb je tussen de fasen maar 208V en dat is aan de ondergrens van de specs van de meeste 230V apparatuur Tuurlijk kan ik 120V apparatuur inzetten, maar het meeste is regelrechte troep.

Er worden inmiddels wel omvormers gemaakt die een ruimer voltage aankunnen, maar die zijn nog steeds moeilijk te verkrijgen. Het eenvoudigste is een standaard 220/230V Europese omvormer die geen voltage check doet op de nul van de uitgang.
SMA heeft de mogelijkheid om de voltage check uit te zetten: SMA-uitzetten volktage check
Ik heb al 3 inverters en 30kWh aan batterijen liggen, maar bij de installatie ontdekten we de voltage check. Leverancier van de omvormers gaat dit niet aanpassen. Ook SolarEdge heeft momenteel een mogelijkheid om de check te disabelen, maar ook deze inverters zijn schreeuwend duur en je moet er rekening mee houden dat de inverters hier maar een paar jaar meegaan vanwege het klimaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
PiaFini schreef:
@XanderH: Ik heb ook een volledig systeem inclusief batterijen waardoor ik in principe off-grid kan zijn, maar je wilt voor uitzonderlijke gevallen toch een back-up hebben van de netbeheerder. Het zal hier toch maar 3 weken bewolkt zijn.
Dan is het toch simpel? Voedt je hele huis off-grid vanuit de batterijen, ik neem aan dat je daar wel gewoon een een fase en nul uit krijgt zoals je wilt.

Laadt indien nodig de batterijen bij vanuit het net. Dan heb je alleen daar nog 2 fasen nodig om 230V te krijgen.
 

PiaFini

  • #13
@XanderH : Dat is precies wat ik wil doen, maar het probleem is dat ik (3 x) 127V binnenkrijg en dat de inverter de 220V (van 2 fasen) 2 x 127V (en geen 220V+N) ook weer doorgeeft naar de uitgang. Op zich geen probleem , want 220V is 220V alleen de inverter gaat in storing omdat op de N uitgang 127V staat. Dit is de bekende voltagecheck. Als er geen controle op een spanningsloze N dan zou alles prima werken. Met een SMA of een SolarEdge inverter werkt het, want daar kan je de check uitschakelen, maar die heb ik nou eenmaal niet.
 

Blauwbloes

  • #14
PiaFini schreef:
Met een SMA of een SolarEdge inverter werkt het, want daar kan je de check uitschakelen, maar die heb ik nou eenmaal niet.
Dan leg je jezelf toch onmogelijke beperkingen op? Zo'n dikke trafo kost ook een flinke duit en staat permanent energie te verkwisten. Waarom bijt je niet door de zure appel, koop een nieuwe omvormer en plaats de oude op marktplaats.nl. Je bent dan waarschijnlijk goedkoper af. Niet?
 

PiaFini

  • #15
Ben het met je eens dat 3 andere (en veel duurdere) omvormers een oplossing kunnen zijn, maar ik ben eigenlijk helemaal klaar met die 3 x 127V situatie op het eiland. De enige netbeheerder op het eiland gaat de komende 100 jaar er niets aan doen, want de goedkope Mexicaanse 127V apparatuur (60 Hz!) blijft binnenstromen. Dit is de situatie die 70 jaar geleden ook in NL was, maar toen zijn ze ondanks alle problemen toch naar 220 en later naar 230V overgestapt.

Vergis je niet dat als je 220V (tussen de fasen) in huis wilt gebruiken er altijd op 1 van de draden spanning blijft staan. Er is geen nul, dus alleen maar bruine draden in de dozen. Natuurlijk kan je dubbelpolige schakelaars aanschaffen (als die er al zijn), maar dan los je maar een deel van het probleem op. Daarnaast blijven veel LED lampen ook op 127V (schakelaar uit!) branden en als 1 van de 3 fasen de geest geeft, en dat gebeurt wekelijks, dat zitten 2 groepen zonder stroom en op de andere groepen werken bepaalde apparaten op halve kracht.

Kortom de moderne 230V apparatuur heeft het huidige 127V systeem ingehaald en ik probeer met de tijd mee te gaan, door 230V in mijn huis te introduceren. De inverters zijn min of meer de aanleiding en een praktisch voorbeeld van de problematiek. Dat ze in de USA 120V hebben, is mij ook bekend en met de kennis van nu zouden ze ook liever een hoger voltage willen hebben, maar ze zitten in dezelfde situatie als ik en ze hebben ook nog eens 60Hz. Daar wordt je ook niet vrolijk van.

De hoeveelheid energie die ik dagelijks genereer ligt tussen de 40 en 50kW, dus die paar kilowatt voor een trafo kan ik makkelijk ophoesten. Ik gebruik zelf maar 10kW per dag, dus heb genoeg ruimte over. Overigens hoeven de trafo's niet zo dik te zijn, ze moeten alleen een 220V + N systeem opzetten en de inverters van wat stroom voorzien. De inverters en batterijen zorgen voor de load in de woning.
 
Laatst bewerkt:

Blauwbloes

  • #16
Je wil dus die volledige installatie ombouwen, inclusief nieuwe draden? Is dat niet wat vergezocht? When in Rome do like the Romans. Mag dat daar trouwens?
 

PiaFini

  • #17
Misschien zijn er wel belangrijker dingen dan het opzetten van een betrouwbare en toekomstbestendige elektrische infrastructuur, maar als je dagelijks geconfronteerd wordt met ongemakken die overal in de wereld al zijn opgelost, dan is de keuze wat meer te rechtvaardigen. Ik wil sowieso gebruik maken van de 360 zonnige dagen, de hoge energiekosten en het ondervangen van de dagelijkse/wekelijkse/maandelijkse stroomuitval (die soms een hele dag of langer kunnen duren). Daarnaast kan je in de marge een (tijdelijke) oplossing introduceren, maar ik kies liever voor een eenmalige structurele oplossing, die aansluit bij alle betrouwbare en goed verkrijgbare apparatuur. Gewoon 230V + N in huis!

We hebben hier dezelfde regels en NEN-normen als in Nederland. En ja, ik ga alle bedrading opnieuw laten trekken. Dat is ook wel nodig na zoveel jaar. Door het klimaat gaat alles veel korter mee en de aardlekschakelaar maakt overuren. Plastic in de buitenlucht, dus ook isolatie, is na 10 jaar verpulverd. Een plastic emmer gaat maar een paar jaar mee. Voordeel is dat het plastic zwerfvuil snel verdwenen is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu