Zolder isoleren t.b.v. beneden liggende leefvertrekken

Eds

  • #1
In mijn 200 jaar oude huisje is de situatie als volgt. Enkelsteen (40 cm dikke) muren.

Van buiten naar binnen van boven af:
Puntdak, dakpannen, panlatten, dakspanten hier zit geen verder dakbeschot o.i.d.. Vervolgens ligt op de vloer ca. 15 mm dik planken in de lengterichting van het huis en hier onder zitten om de 30 cm flinke balken. De 15 mm dikke planken zijn aan de bovenzijde de vloer van de niet ingebruik zijnde zolder, en aan de onderzijde vormen zij tesamen met de balken, het plafond in de leefvertrekken.

Om warmte binnen te houden wil ik op de planken (op de zolder) een isolerende laag aanbrengen. Wie kan mij hier een advies in geven? (Ik wil geen isolerend dakbeschot aanbrengen omdat ik binnen 3 en 5 jaar het gehele dak ga vervangen).
 

Pepjo

  • #2
Op de huidige planken een regelwerk maken met hiertussen glas- of steenwol. Hierbovenop weer een plankenvloer maken, of werken met underlayment platen.

Tussen dit regelwerk kan dan meteen eventueel leidingwerk weggewerkt worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Indien de zolder écht helemaal niet gebruikt wordt, zou je volgens mij kunnen volstaan met alleen dikke platen polystyreenschuim (tempex) die je strak tegen elkaar, maar los neerlegt (niet gelijmd dus).

Kun je naderhand, wanneer het dak geïsoleerd wordt, en er een betere vloer in moet komen (15 mm is wat dun) zo weer weghalen.

Afwerking erboven lijkt me niet nodig, en ventilatie zit er voldoende...

Wel zodanig aanbrengen, dat je er niet meer overheen hoeft te kruipen, dus het verste eerst. Moet je er later toch nog op, dan een plaat hout op de tempex neerleggen en daarop gaan staan. Anders krijg je allemaal deuken.
 

Eds

  • #4
Misschien is de vloer ook wel 20 of 30 mm dik, ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet opgemeten heb. Welke dikte tempex platen zou jij nemen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kan ik niet beoordelen/berekenen, er bestaan verschillende diktes, met verschillende isolerende waarden.

Het was gewoon een idee/suggestie, specifiek voor deze toepassing lijkt het me een beetje zonde om uitgebreid rachels te gaan maken, terwijl je de boel straks bij het dak isoleert, en die isolatie niet meer nodig hebt.

Dan is polystyreen wellicht de goedkoopste en eenvoudigste oplossing.

Er zijn echter forumleden met veel meer kennis van zaken op dit gebied, dus wie weet komt er nog een geheel andere suggestie, en die anderen weten vaak ook de isolatiewaarden zo te vinden (of uit hun hoofd, chathanky?).
 

Eds

  • #6
Als suggestie heb ik ook gekregen om een vochtdoorlatend folie op de vloer te spannen en hier een isolerende laag overheen aan te brengen. Wat denken jullie hiervan?
 

Chathanky

  • #7
Polystyreen is van z'n eigen al dampdicht, en folie is dan niet nodig op voorwaarde dat de platen onderling afgetaped zijn.

Pur platen zijn beter bestand voor eventueel belopen en isoleren een stuk beter bij dezelfde dikte.

Afhankelijk van de fabrikant en de soort persing is de isolatiewaarde voor pur tussen de 5 en 7cm zo'n 2.5 m2k/w. Voor ps platen is dit 10 a 12 cm

Er zijn ook nog andere goed beloopbare materialen zoals pir of resol. Ps platen zijn wat sterkte aangaat minder en zal je als de zolder beloopbaar of als begruimte gebruikt wordt een bovenvloer op moeten leggen. Een regelwerk is niet perse nodig, de vloerplaten verdelen de druk op de ps platen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu