Zolder zonder raam isoleren

Opper

 • #1
Hoi,

Ik sta op het punt mijn zolder te isoleren. 20cm glaswol met daarover heen dampremmend folie. geen giplsplaten of andere afwerking.

Huidige dak is niet geisoleerd, grotendeels asbest onderdak/dakbeschot. Geen folie aan de buitenlant, je kijkt op een paar plekjes zo naar buiten.

Ik heb wat foto's toegevoegd.

Er zijn geen ramen, wel een dakdoorvoer heel laag in het dak. Daarnaast zit nog een gat in het dakbeschot waardoor het ook flink tocht bij winderig weer. Rondom de aan/afvoer van de CV ketel zit ook open ruimte in het dakbeschot waar het ook tocht. Boven in de nok sluiten de asbestplaten van voor- en achtezijde niet goed aan waardoor er ook toch/ventilatie is.
Er hangt dus een CV ketel met ik schat 12m verwarmingsbuis, geen radiator. Er is een vlizotrap die bijna altijd dichtzit. Zolder wordt alleen gebruikt voor opslag. Er zijn twee stukken dakbeschot die niet van asbest zijn maar van hout/underlayment. Hier hebben vroeger dakkapellen gezeten. Bovenop dat stuk liggen nu 10 zonnepanelen. De zoldervloet is 18cm beton.

PXL_20240417_070837306 (1).jpg

PXL_20240417_070807821.jpg

PXL_20240417_070730562.jpg

PXL_20240417_070711534.jpg

PXL_20240417_070648651.jpg

PXL_20240417_070638688.jpg

PXL_20240417_070632292.jpg


Mijn vraag is hoe zorg ik voor voldoende ventilatie na isoleren? Gaan bovenstaande "gaten" genoeg zijn? Het liefste maak ik die netjes dicht, in ieder geval degene rondom de aan/afvoer van de CV ketel.

Ik benieuwd naar jullie ideeën/suggesties. Zelf heb ik de volgende opties bedacht, die eventueel te combineren zijn:

1) Gewoon alles isoleren en folie luchtdicht aansluiten, behalve bij de bestaande dakdoorvoer. Eventuele extra ventilatie kan later altijd nog.
2) De "spleten" die bij een stuk van de nok aanwezig zijn niet mee isoleren en als ventilatie gaten gebruiken
3) Op de twee delen houten dakbschot beiden één gat maken met ventilatierooster (dakdoorvoer gaat niet i.v.m huurhuis, kwetsbaar dak en zonnepanelen)
4) Mechanische ventilatie maken in de bestaande dakdoorvoer. Is meteen prijzig en kans op zoemend geluid in je huis.

Groet,

Opper

PXL_20240417_070632292.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Goed ventileren doe je door te zorgen voor toevoer en afvoer. Je CV-ketel is een gesloten toestel, met eigen toe- en afvoer, dus dat is het probleem niet.
 

Opper

 • #3
Daarom is mijn vraag ook hoe ik zorg voor goede ventilatie van de zolder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Goed ventileren is gecontroleerd ventileren. Afvoer bij voorkeur mechanisch, toevoer natuurlijk. Dat kan ook in het dakbeschot zelf, zonder raam.

zoek eens op "ventilatie-door-hellend-dak"
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #5
Het is geen leefruimte, ventilatie is wat dat betreft niet nodig.
Een cv ketel hoort echter wel in een ruimte met voldoende ventilatie te hangen.

Als ik het zo snel lees zou ik alles luchtdicht maken.
Ook aan de koude kant van de isolatie, want je wilt niet dat de wind door het glaswol kan waaien.
(luchtdicht is wel iets anders dan dampdicht, het asbest en hout is luchtdicht, maar wel dampopen, dus is wat je van plan bent prima)
Dan toch een mechanische ventilatie op de bestaande dak doorvoer. De goedkoopste (minst dure) die altijd op de laagste stand draait zal waarschijnlijk ruim voldoende zijn. Luchtaanvoer vanuit het huis.
Op de laagste stand hoor je die echt niet.
 

Opper

 • #6
Zit die dakdoorvoer niet (veel) te laag? Ik kon ook vrij makkelijk een mechanische unit ophangen aan/bij die houten platen en daar een gat in maken voor de afvoer.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Waar de doorvoer zit maakt niet uit, als die voor andere dingen tenminste niet in de weg zit.
Je kan de unit ophangen waar je wilt en met buizen of een slang naar de doorvoer gaan.

De unit kan ook naast de doorvoer en een slang naar de plek waar de afzuiging het beste is. (zo ver mogelijk van de trap)

Een doorvoer moet wel het dak door, je kan het niet onder de pannen uit laten komen, je moet dus het dak op, enzovoorts.
 

Opper

 • #8
Ik zou inderdaad een slang kunnen leggen maar de nok en dan een eindje van het trapgat vandaan. Het idee van die slangen had ik nog niet aan gedacht, thanks

De bestaande doorvoer gaat door de laag pannen heen, dus dat is goed. Maar waarom mag ik (theoretisch) geen nieuwe doorvoer maken die onder de pannen uitkomt?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als het onder de pannen uitkomt zullen de pannen vlak boven de uitvoer zitten en de luchtdoorvoer kunnen beperken.
Relatief vochtige lucht tegen koude dakpannen zorgt in de winter voor condens, dat kan op je dakbeschot komen en gaan rotten.
 
 • Like
Waarderingen: Opper

Opper

 • #10
Dan heb ik geluk dat er nog een oude doorvoer zat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Opper schreef:
1) Gewoon alles isoleren en folie luchtdicht aansluiten, behalve bij de bestaande dakdoorvoer. Eventuele extra ventilatie kan later altijd nog.
Zo zou ik het doen. De volgende periode van Oktober tot Mei af en toe het dak van de zolder is bekijken. Als er toch te weinig ventilatie is ga je condens zien als het buiten gaat vriezen.
 

Opper

 • #12
Dat is nu ook het plan nu ik weet dat ik gewoon met slangen op de juiste plek lucht kan afzuigen. Indien nodig. Ik ga wel vast op zoek naar de perfecte stille buis ventilator
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu