Mag ik mijn zoldervloer extra isoleren met hardschuim.

hdehaseleer

  • #1
Dag

Ik denk eraan om mijn zolder beter te laten isoleren.

Nu is mijn zoldervloer geïsoleerd met 2 lagen glaswol van 6 cm, zonder (alu) dampscherm. En boven op de glaswol en de draagbalken ligt een houten vezelplaat.

De glaswol ziet er na 35 jaar nog goed uit. De glaswol is niet zwart geworden en het papier er rond ziet er ook nog goed uit. De isolatie lijkt mij dus weinig last gehad te hebben van vocht. De onbehandelde houten vezelplaat is na 35 jaar wel wat ingezakt en vermurmd.

Nu heb ik een voorstel van een firma gekregen. Deze zouden de bestaande glaswol en vezelplaat laten liggen maar zouden boven op de vezelplaat een extra laag hardschuim van 11 cm willen spuiten. Dit harde schuim heeft een gesloten structuur en zou dus geen vocht doorlaten. (HR IsoSpray HFO, dikte 11cm, Rd-waarde 4,80 m² K/W)

Nu lees ik dat dit niet aan te raden is. Het vocht uit de onderliggende bewoonde ruimten (badkamer, slaapkamer) zou gevangen blijven tussen dit harde schuim. Wat slecht zou zijn voor de bestaande glaswol en dus waarschijnlijk ook voor de houten balken (15cm) van mijn zoldervloer. Deze zouden door de vochtophoping kunnen rotten.


Is dit zo? Wat is uw advies?

Alvast bedankt voor uw antwoord.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wordt de zolder gebruikt?
Waarom niet meer glaswol?

6 cm glaswolplaat heeft een rd waarde van ongeveer 1,6 (kan behoorlijk verschillen)
2x6 een rd waarde van 3,2
Dat is meer dan de helft van de toegevoegde isolatie en kan inderdaad vochtproblemen geven. (vuistregel is dat ongeveer de helft van de isolatiewaarde aan de binnenkant zonder dampscherm kan)
Het kan wel als je de helft van het glaswol verwijdert.
 

grote kluns

  • #3
Bedankt voor dit snelle antwoord.

Als antwoord op uw vragen:

- Nee, de zolder wordt niet gebruikt.

- Meer glaswol plaatsen? Mijn balken van de zoldervloer zijn maar 15cm. Om 6cm extra glaswol te plaatsen zou ik de bestaande lagen of de nieuwe laag moeten samendrukken. En ik lees dat je dan toch wat van de efficientie verliest. Of ik zou mijn balken moeten verhogen door een extra latje te plaatsen. Maar hout is momenteel betrekkelijk duur.

Ik zou ook extra glaswol kunnen plaatsen onder mijn schuin dak. Want onder mijn schuin dak is er nog geen isolatie (enkel de vloer met 12 cm).

Denkt u dat ik beter een laag glaswol onder mijn schuin dak kan aanbrengen? Met een dampscherm aan de binnenzijde?
Of dat ik toch beter de zoldervloer extra kan isoleren met glaswol (zonder dampscherm). Waarbij ik dan wel mijn balken moet verhogen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu