Hellend zolderdak van binnen na-isoleren: Aansluiting dak/vloer

Jk82

  • #1
Hi!

Ik ben mij aan het oriënteren op dakisolatie en zit met een tweetal vragen:

1. Door de hoek van het dak ten opzichte van de zoldervloer, kan ik niet goed bij de uiterste hoeken waar het dak aansluit bij de vloer. Mijn idee is om het dakdeel waar ik bij kan met PIF te isoleren (want makkelijk) en in de uiterste hoeken een opstaand voorzetwandje te maken en die vol te duwen met glaswol (met vergelijkbare RC waarde) en dit vervolgens met een dampremmende/dampdichte folie af te sluiten. Is dat verstandig?

2. Ik merk dat er flink wat vocht aanwezig is op zolder. Vermoedelijk door het koude weer. Het dak voelt mottig (ook kartonnen dozen overigens) en er hangen pluisjes (sulfiet?) aan het dakbeschot. Kan ik in dit geval (na het opruimen van de pluisjes) gewoon beginnen met isoleren of kan ik beter wachten op warmer weer zodat het hout eerst kan drogen?

Zolder.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Juist in de winter droogt het sneller. Voorwaarde is wel dat het warmer wordt op zolder. Door te isoleren dus :wink:

PIF doet helemaal niets in de zomer. Wil je zomers ook een koeler huis, isoleer dan met een biobased isolatiemateriaal. Sowieso heeft dat veel meer voordelen.

Die onderste hoeken tegen de zoldervloer kan je een plaat induwen. Niet verticaal (knieschot) gaan isoleren. Denk ook aan een goede kierdichting.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
In de winter kan het alleen (sneller) drogen als je het verwarmt en er geen condens ontstaat. Als het nu vochtig is, komt dat waarschijnlijk door condensatie en zou ik wachten tot de zomer.

Overigens valt de isolatiewaarde van PIF vies tegen; die geclaimde waardes kunnen ze hooguit bij vloerisolatie waarmaken. Voor een dak kies je liever voor glas/steenwol of PIR.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu