Zolder isoleren - glaswol achter gipsplaten duwen

Wilcojx

  • #1
Hallo,

Er is al veel over geschreven hoe een zolder te isoleren valt, alleen het probleem is dat onze zolder al 'af' is, de vorige bewoner heeft alles netjes afgewerkt (gipsplaten, afgewerkt en al) alleen hebben ze niet geïsoleerd, dus in de winter is het er erg koud.

Afgelopen week hebben we de cv vervangen en hierbij moest een stukje plafond verwijdert worden waardoor ik ook de kans had om op het plafond te kijken, ik zag dat er kieren waren welke groot genoeg zijn om glaswol achter de gipsplaten te duwen(1 rol gekocht en geprobeert).
Mijn 1e gedachte was om dan toch maar het plafond te slopen, glaswol achter de gipsplaten te drukken en het plafond weer dichtmaken.

De vreugde was van korte duur toen ik me een beetje in het isoleren ging verdiepen (o.a. op deze site, m.n. vochtproblemen)

Aangezien ik het toch wel erg jammer vind om de hele afgewerkte zolder te slopen, vraag ik mij af of er misschien toch nog andere mogelijkheden/ideeën zijn om te isoleren zonder de wanden te moeten slopen.

Voor de duidelijkheid nog een foto van mijn 'test' situatie.


De polystyreen platen zitten nu tijdelijk tegen de dakplaten, ook dit was een probeersel om te kijken wat mogelijk is, maar ik weet dat dit ook een nogo is m.b.t. vocht.

Graag jullie input, ook als er echt geen andere mogelijkheid is (waar ik eigenlijk wel voor vrees, maar ja, nee is ook een antwoord...).
 

Wilcojx

  • #2
We hebben maar besloten om toch zo'n beetje de hele zolder te strippen, heb ik nog wel een paar vragen voor de kenners/experts hier op het forum:

-Er zitten in de nok diverse ventilatie gaten, wat moet hiermee gebeuren: open laten/dicht purren of..?
-doorvoer van de cv/keuken/wasdroger en douche, de openingen in het dakbeschot zijn vrij ruim, hoe moeten deze verwerkt worden ook i.v.m. de warmte van met name de cv ketel (deze staat ook op zolder), kan ik dit volstoppen met glaswol of eerst met hardboard de opening minimaal maken en dit opvullen met pur/glaswol.
-ik was van plan om af te werken tussen de gording (deze blijven dus zichtbaar) hoe kan ik deze het beste dampdicht aansluiten op mijn isolatie (glaswol met alu spijkerflens) .

Veel vragen alvoor ik begin.
 

Kacheltje

  • #3
Het beste is altijd kierdicht maar dat gaat niet altijd vanwege het soort dakbeschot. Het dakbeschot dient altijd meer damp door te laten dan de dampdichte follie.
De reden waarom er gaten zitten kan ik niet beoordelen zo. Het kan zo zijn dat dit van de bouw uit al zo zit maar hat kan maar zo dat eventuele vorige bewoners deze gemaakt hebben om???

Als je op de site van isolatiefabrikanten bezoekt zie je ook dat zij uitgebreid info leveren over hoe je de isolatie dient aan te brengen.
Ook hier is veel info te vinden.
 

Wilcojx

  • #4
Het lijken mij gaten die bij de bouw al aanwezig waren (ik heb menig site bezocht en het zijn ventilatiegaten) tevens heb ik enkele roostertjes met daarachter 2 gaten met zo'n 8cm doorsnee daarboven liggen de dakpannen, uiteraard zullen deze ook voor de ventilatie zijn, maar wat hiermee te doen, aanbevolen wordt als men isoleert ook voldoende ventileert, ik wou daarom de kleine gaten dichtmaken met pur (?) en de ventilatierooster doortrekken naar binnen om zodoende te ventileren (wel middels een buisje om het dampscherm te waarborgen.

Kan dit of is dit af te raden
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu