Zelf nieuwe groepenkast installeren?

Don_Martinez

  • #1
Ik heb onlangs een oud huis gekocht waar maar 2 groepen in aanwezig zijn, en geen aardlek schakelaars. Om het aan de huidge eisen te laten voldoen wil ik een nieuwe groepenkast gaan plaatsen met 8 groepen, 2x aardlek en een hoofdschakelaar.

Ik ben van plan om dit zelf te gaan doen. Heb behoorlijk wat ervaring met elektrische installaties, en weet hoe ik veilig met elektra moet werken

Nu had ik het laatst over met een collega, en die vroeg zich af of het uberhaubt wel toegestaan is om zelf een groepenkast te installeren. Hij dacht dat zoiets verplicht door een installatiebedrijf gedaan moet worden.

Dit heeft mij een beetje aan het twijfelen gebracht, kan iemand mij vertellen of het toegestaan is om dit zelf te doen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In principe wel echter wat je zelf niet mag doen is de zegels verwijderen om de meter spanningsloos te kunnen maken, wat nodig is om veilig te kunnen werken. Mi kun je dat beter aan een erkend installateur overlaten die ook weer nieuwe zegels mag plaatsen.
 

Don_Martinez

  • #3
Wat dat betreft zit ik dan weer wel in een mooie situatie. Toen we het huis kochten was om onbekende reden het kastje met gemeentestoppen niet verzegeld. Ik kan zo de hoofdstop eruit draaien om veilig spanningsloos te werken.

Als alles aangesloten is wilde ik het energiebedrijf langs laten komen om het kastje weer te verzegelen (heb ik eerder al voor geinformeerd, is blijkbaar gratis omdat ik nieuwe bewoner ben)

Maar het is dus toegestaan om zelf de kast te plaatsen, dat wilde ik graag weten, bedankt!
 

Fiesiekus

  • #4
Jawel. Let echter op dat de verzegeling van de e-meter intact is&blijft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu