Tips voor nieuwe groepenkast

M@rkJ

  • #1
Beste Forum-leden,

Als nieuweling wil ik graag gebruik maken van jullie ervaring en kennis.
In ons nieuwe huis (oudbouw 1933) zal de elektrische installatie worden vervangen.
De kast zal worden geïnstalleerd door een specialist.
Omdat echt alles eruit gaat (niet alleen de elektra, maar ook de vloeren etc.), willen we nu een elektrische installatie aanleggen waarmee we op de toekomst voorbereid zijn.

De situatie is als volgt:
Het woonhuis en een schuur/garage/bijgebouw (afstand kleiner dan 20m).
Naast de 'gewone' groepen zal er in het woonhuis een warmtepomp-installatie komen en een krachtgroep voor de inductiekookplaat.
In de schuur is een krachtgroep nodig voor de grondwaterpomp (verder niet vaak andere grootverbruikers) en natuurlijk gewoon 230V.
Daarnaast komen op het dak van de schuur (in de toekomst) zonnepanelen (mogelijkheid open laten voor flink oppervlak dus 3 fase?) en mogelijk een oplaadpunt voor een elektrische auto (ook 3 fase?)
De hoofdaansluiting is een 3x25A.

Bij het inlezen loop ik een beetje vast als het gaat over onderverdelers icm selectiviteit.
Mijn originele idee was om in de schuur een tweede groepenkast te hangen waarin dan de verdeling over krachtstroom, zonnepanelen, EV-oplader en 230V zou plaatsvinden.
Dan zou er 'gewoon' 1 aansluiting van woonhuis naar schuur gelegd kunnen worden.
Maar ik twijfel of dat wel gaat lukken met selectiviteit (ik weet dat het geen eis is, maar meestal wel verstandig).
Nu alles open gaat kan, is het natuurlijk ook mogelijk om meerdere kabels naar de schuur te leggen en alles in de groepenkast in het woonhuis te regelen.
Maar een 2e groepenkast in de schuur heeft mijn voorkeur.

Ik ben erg benieuwd naar jullie tips en ideeën.
Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Een onderverdeler in de schuur kan inderdaad niet ivm selectiviteit. Maar een onderverdeler moet je ook helemaal niet willen als je de mogelijkheid hebt om leidingen naar de hoofdverdeler in huis te leggen.

Maak van tevoren een plan voor de Elektra op de bouwtekening / plattegrond en zorg dat je naar iedere ruimte ook nog een loze leiding legt voor de toekomst.

Voor krachtgroepen 19mm buis gebruiken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ik snap het idee van onderverdeelkasten in de schuur nooit zo.

In de keuken wil je ook een hoop groepen toch? Kookplaat, combimagnetron, oven, heetwaterkraan, verlichting / contactdozen. Plaats je daar dan ook een onderverdeler of leg je gewoon 5 leidingen?

Op zolder wil je misschien ook een hoop groepen... Warmtepomp, wasmachine, wasdroger, verlichting / contactdozen. Plaats je daar dan ook een onderverdeler of leg je gewoon 4 leidingen?

In een woning is het vanzelfsprekend om alles centraal naar de meterkast te brengen, maar voor een bijgebouw denken veel mensen ineens aan een onderverdeler... Waarom? Zodat je 4x 20m kabel bespaart?

Ik zou het bij één groepenkast in de woning houden en gewoon een paar extra kabels leggen. Dan hoef je je ook niet druk te maken over selectiviteit, selectieve aardlekbeveiliging, de gevolgen van teruglevering via een onderverdeler (zonnepanelen of in de toekomst wellicht thuisaccu's).

Ik zou een mantelbuis leggen naar de garage zodat je de mogelijkheid houdt om extra kabels te trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Klussen.

M@rkJ

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.
Duidelijk verhaal, het gaat ook net passen in een dubbele kast in het woonhuis.
Overigens is voor mij de belangrijkste reden om te werken met een onderverdeler dat wanneer er iets uit klapt ik niet ’helemaal’ naar binnen hoef te lopen om hem weer in te schakelen en dat het mogelijk is om in de schuur de boel in 1x alles uit te kunnen zetten bij werkzaamheden. Een paar meter kabel zal het verschil idd niet maken.

Een praktische vervolgvraag komt dan wel meteen bij mij op. Als ik meerdere kabels van verschillende groepen door 1 mantelbuis laat lopen moet ik gebruik maken van kabels met een litze. Kan ik deze gewoon in de meterkast aan de aarderail bevestigen (adereindhuls en aftapen met groengele tape). Of moet ik ze eerst voor de meterkast in een lasdoos (per stuk) aarden en dan door zonder litze?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je hoeft in een mantelbuis geen grondkabel te gebruiken, mag gewoon met standaard kabel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Maar wel YMVK gebruiken want die mag je bundelen. Bij XMVK mag dat niet.

M@rkJ schreef:
wanneer er iets uit klapt ik niet ’helemaal’ naar binnen hoef te lopen
Dat zou ook niet dagelijks moeten gebeuren, dan is er iets mis.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Maar mocht je YMVK-as gebruiken, dan kun je de litze ook direct in de groepenkast aansluiten.

Afhankelijk van het soort aardrail inderdaad adereindhulzen toepassen (bijvoorbeeld onder schroefklemmen). Of bij sommige aardrails werkt een kabelschoen met oog misschien beter. Bij steekcontacten mag de litze er meestal direct onder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu