Advies nieuwe groepenkast - nieuwe situatie voor nieuwe zonnepanelen

Thierrysn

  • #1
Hallo Experts!

Momenteel heb ik een oude groepenkast met smeltzekeringen. Graag wil ik deze vervangen door een nieuwe kast. Ik zou graag advies van jullie willen hebben.

De situatie is als volgt:
Ik heb een 3x 25A hoofdaansluiting. Momenteel zijn er 8 'normale' 16A groepen in gebruik. Daarnaast hebben we 2 krachtstroomgroepen. Hiervan heeft een groep 25A stoppen, deze groep loopt naar de schuur waar de hele schuur op zit aangesloten, zowel 230v als 400v(als stopcontact maar ook in gebruik voor de zwembadpomp). De andere krachtstroomgroep is 16A en die loopt naar de keuken, daar zit o.a. de oven op. Verder koken we op gas.
Verder hebben we momenteel zonnepanelen (5200wp) op een eigen kabel, deze zit op een 4.6kW 1-fase omvormer. Deze zit nu in de meterkast op een aardlekautomaat van 40A aangesloten. (lijkt me niet helemaal juist?)

Momenteel ben ik bezig om nieuwe zonnepanelen op het dak van de schuur erbij te leggen. De nieuwe panelen worden in totaal 4920wp (12x410wp), op een 5kW 1-fase omvormer. Hiervoor wil ik een nieuwe kabel trekken van de meterkast naar de schuur. Ik zat te denken om hiervoor een 3-fase kabel te trekken(4x 6mm²).

Mijn vragen:
Hoe dient dit allemaal op een nieuwe meterkast te worden aangesloten? Ik wil graag dit laten doen, maar daarvoor wil ik wel ook zelf de kennis hebben zodat ik zeker weet dat alles juist gebeurt.
Hebben jullie verder een idee over de nieuwe situatie voor de nieuwe zonnepanelen? Raden jullie bijv. een extra verdeelkast aan in de schuur?
Andere ideeën/tips zijn uiteraard welkom!
Bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zorg voor selectiviteit.

Waarschijnlijk heb je het aan je smeltpatronen te danken dat de stoppen er niet eerder uitgeklapt zijn. Met automaten ga je zeker wel problemen krijgen. Die 3x25A +N krachtgroep voor de schuur zou dus een 3x16A +N moeten worden.

Ook zou ik kijken of je de huidige PV-panelen op een 3-fasen omvormer kunt zetten. Daarmee beperk je de stroom over 1 fase.

Idem voor de nieuwe panelen op de schuur. Als kabel zou ik een 5-aderige nemen, of een 4-aderige grondkabel + litze.

Zorg dat er nergens in de groepenkast een gecombineerde stroom (afkomstig van PV + net) > 40A kan lopen.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu