Nieuwe groepenkast installeren

Fendtgek

  • #1
Goedenavond allemaal,

We roken vandaag een wat branderige lucht in de meterkast. Vanavond heb ik de kast opengeschroeft (het is nog zo'n oude bakkeltieten kast) en ik schrok er wel van. Er waren draden aan het oxideren en de mantel was al helemaal zwart ''weggebrand'' over een stukje van een paar centimeter.

Nu hebben we het erover gehad en we hebben besloten om een nieuwe kast te plaatsen. Dit wil ik zelf doen, aangezien ik binnenkort vakantie heb en het dan op 1 dag wil doen. Nu heb ik hier 2 vragen over:

1. Wie kan de hoofdzekeringen eruithalen? Kunnen we hier de enexis voor laten komen 's morgens, dat ik overdag de kast erin maak (hij moet op dezelfde plek), en dat hij 's middags weer komt om de hoofdzekeringen er weer in te doen?

2. Als er dus een nieuwe kast in komt met 8 groepen, 2X aardlek en 1X hoofdschakelaar (dit zijn de nieuwste eisen toch?), moet het hele huis dan aan de nieuwe eisen voldoen? Dan bedoel ik met de wasmachine en droger een aparte groep en overal aarde in de wcd.
Dit is nog niet maar we willen over een jaar gaan verbouwen, en dan willen we dat ook aanpakken, maar is het dus toegestaan om dat eerst zo te laten zitten?

Al met al een verhaal, maar ik hoop dat jullie mij antwoord kunnen geven.

Alvast dank.
 

Lichtpunt

  • #2
Overleg even met je energie-leverancier over het zegelverbreken, misschien mag je na overleg met hun deze zelf verbreken en dat hun deze later op de dag weer komen herstellen.

Het prettigste is een 3 fasen voorbereide kast aan te schaffen, bij een één fase voeding kun je dan de afgaande zijde van de hs doorlussen.
Het waarom? Misschien toch een zwaardere belasting in de toekomst, en dan is een uitbreiding naar meerdere fasen niet zo ingrijpend.

Als je aangeeft dat in de naaste toekomst de E-installatie aangepakt gaat worden, dan hoef je geen problemen te verwachten .

Wat wel belangrijk is dat je aarding in goede orde is.
 

Fendtgek

  • #3
Oke dankjewel. Nog even over die aarde: er zit een aardpin in de grond welke aan de aardrail van de bestaande groepenkast zit. van hieruit zijn drie van de vijf groepen van aarde voorzien. De groep van bv de woonkamer niet aangezien daar geen geaarde wcd zit. moet ik dit dan aanpassen??
 

Lichtpunt

  • #4
Verbind de aardpin nog even met een hoofdaardrail,
vanaf de hoofdaardrail naar de aardrail van de zekeringkast,
vanaf de hoofdaardrail naar gas en waterleiding (beiden na de meter) en eventueel andere in de buurt zijnde metalen delen.
Dan doe je het helemaal goed.
 

Appeltje

  • #5
Lichtpunt schreef:
(...), bij een één fase voeding kun je dan de afgaande zijde van de hs doorlussen.
(...)quote]
Ik zou niet de afgaande zijde maar de voedende zijde doorlussen. In dat geval is het namelijk onmogelijk om deze doorlussing ooit per ongeluk te laten zitten als je over gaat naar 3-fasen.

Vergeet je hem in het geval zoals Lichtpunt voorstelt dan heb je kortstondig 400volt / 25a vuurwerk bij het inschakelen.

Gr. Richard.
 

Fendtgek

  • #6
Hoofdaardrail? Zit die er altijd in? Ik zie hier namelijk een vertinde draad 4mm2 vanaf de kruipruimte komen, zit daaronder dan de hoofdaardrail? Ik meende dat hij rechtstreeks vanaf de aardpen komt.

Nog even een ander puntje, waarschijnlijk zijn de draden vanaf de hoofdaansluiting naar de meter te kort, kan de man van de enexis dit dan vervangen?
 

Lichtpunt

  • #7
Waarom ik de afgaande kant doorlus?
Bij afgeschakelde HS kan ik spanningvrij deze doorlus verwijderen,
Bij inkomende zijde moet ik altijd voedende zekeringen verwijderen, wat niet altijd mogelijk is. Wel plak ik altijd een briefje bij de hs dat er een doorlus is, voor een eventueel slechtziende, niet oplettende elektricien.


De hoofdaardrail is een term, het kan ook zijn eem messing/vernikkeld blok met 1x25 en 2x6 of 1x25 en 4x6 of 1x25 en 7x6qmm gaten.
Dit blok wordt zichtbaar gemonteert in je mk en daarop aansluiten het herboven genoemde.

Ter service aan enexis kun je wat vd 6qmm klaarleggen voor ze.
 

Fendtgek

  • #8
Dit blok wordt zichtbaar gemonteert in je mk en daarop aansluiten het herboven genoemde
maar ik kan dit blok nergens vinden. Wat nu te doen? Sluiten ze hem dan dus niet aan?
 

Lichtpunt

  • #9
Als je dit blok niet vindt, dan heb je deze ook niet, schaf er één aan bij een e.t.-zaak en plaats deze, sluit dan hierop aan als dit mogelijk ik de 25qmm en anders de 6qmm, voor de rest zie boven.
Ik weet niet in hoeverre de aansluitboy's zich hard kunnen opstellen (of mogen) wat betreft de aansluiting. Het beste is gewoon de aarding in orde te hebben, heb je ook geen discussie meer hierover. Je moet deze toch nu of later in orde hebben.
 

Fendtgek

  • #10
Het spijt me zeer, maar het is me nog niet helemaal duidelijk.

Er loopt nu een dun draadje vanuit de kruipruimte naar de meterkast. Dit is een vertinde draad, ik denk 4 mm2. Deze loopt naar deaardlekschakelaar en is daarmee verbonden. Vanaf de andere kant van de aardlekschakelaar gaat er een draad naar de aardrail in de groepenkast.

Wat moet ik nu veranderen?? Ik heb nergens een 6 of 25mm2 draad die vanaf de aardpin komt. Of moet dit soms in de kruipruimte zitten? Ik ben hier nog niet geweest.
 

Lichtpunt

  • #11
Fendtgek schreef:
Er loopt nu een dun draadje vanuit de kruipruimte naar de meterkast. Dit is een vertinde draad, ik denk 4 mm2. Deze loopt naar deaardlekschakelaar en is daarmee verbonden.
Een aarde (levensaarde) zal nooit door de ALS heen lopen, dat zou betekenen dat hij te schakelen is en dat mag nooit met een aarding.
Denk dat je je hierbij vergist.
Maar we gaan ervan uit dat je dus een nieuwe kast gaat plaatsen.

De blanke 4qmm zal gekoppeld zijn aan je aardpin, dit moet je constateren, voor hetzelfde geld zit hij nog met de waterleiding verbonden.
De 4qmm sluit je dan op je hoofdaardrail (HAR) aan en verder als boven.
 

Appeltje

  • #12
Lichtpunt schreef:
Waarom ik de afgaande kant doorlus?
Bij afgeschakelde HS kan ik spanningvrij deze doorlus verwijderen,
Bij inkomende zijde moet ik altijd voedende zekeringen verwijderen, wat niet altijd mogelijk is. Wel plak ik altijd een briefje bij de hs dat er een doorlus is, voor een eventueel slechtziende, niet oplettende elektricien.
(...)
Hier is ook wel iets voor te zeggen... aan de andere kant hoeft die doorlus er pas uit als er iets aan de 3-fasen komt te hangen en dus de spanning eraf gaat.

Gr. Richard.
 

Fendtgek

  • #13
Nou ik ben vandaag de kruipruimte maar eens ingekropen. Ik heb hier ook foto's van gemaakt. Er komt een dikke kabel uit het zand, ik denk 25mm2 welke waar ik vanuit ga van de aardpin komt. deze gaat omhoog een inbouwkast in en gaat daar een kort buisje in. Hier komt een dunne vertinde draad 4mm2 weer uit, en deze gaat naar de aardrail in de groepenkast.

Wat is nu het beste te doen bij de nieuwe kast? En waar is het buisje voor?

@Lichtpunt: Ik heb nog een foto van de aardlekschakelaar gemaakt ter ondersteuning van mijn uitleg een paar reacties eerder.









 

@rie

Specialist Elektra
  • #14
Dat is niet je aardpuls, maar je telefoonaansluiting.

De schakelaar in je MK is geen aardlekschakelaar maar een hoofdschakelaar.

Als ik jouw vragen zo lees dan kan ik alleen maar aanraden om er niet zelf aan te beginnen.
Met alle respect je hebt niet genoeg kennis van zaken.
 

Fendtgek

  • #15
Update:

Ik heb de draad nog eens gevolgd en kom bij een ander kastje in de mk uit. zie foto.


 

Fendtgek

  • #16
Sorry arie, ik had je bericht nog niet gelezen. Maar de telefoonaansluiting? o'n grote vergissing zal ik toch niet maken? En sinds wanneer zit er een testknop op de hoofdschakelaar? volgensmij is dit toch echt de aardlekschakelaar.
 

Kaajee

  • #17
En die laatste foto van je: de tekst is niet te lezen, maar als je dat witte kastje bedoeld (met een plastic buis aan de onderzijde, linksonder dat stopcontact/wcd: dat is een trafo (transformator) (voor een bel).

Ik ben het met @rie eens; schakel een expert in........als dit niet meer voor je vakantie kan; zet de hoofdschakelaar uit, ga lekker op vakantie en na de vakantie de vakman erbij......
 

Fendtgek

  • #18
Ik heb nu inmiddels eigenlijk het idee om bij de installateur hier in t dorp bij de installateur een groepenkast te bestellen, die er 's morgens zelf inzetten, en dan 's middags de installateur de aarde te laten aansluiten (en aanleggen) en de hoofdzekeringen verzegelen. Ook kan hij dan nog even naar de groepenkast kijken of ik alles goed gedaan heb.

Is dit dan misschien een goed idee?
 

Kaajee

  • #19
Nee, sorry to say, lijkt me geen goed idee. No offence, maar als je de onderdelen in je meterkast zo beschrijft (was het nou dat witte kastje dat ik beschreef wat je bedoelde?) en de rest lees zou ik zelf niet bezig gaan.

Koop desnoods het materiaal voor de installateur en de beste man is waarschijnlijk binnen een halve dag klaar, dan vallen de kosten ook wel mee......
 

Gerrit

  • #20
Goed advies.
Op dit forum zijn we niet enthousiast als een leek in zijn groepenkast gaat werken.
Simpel omdat hij niet de kennis heeft om dit goed te doen en evenmin over de meetinstrumenten beschikt (en de kennis daarvan) om te controleren of alles volgens de eisen van veiligheid is uitgevoerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu