Nieuwe groepenkast installeren - Speciale aandachtpunten

Klussergijs

  • #1
Ik heb nog een ouderwetse meterkast met "stoppen" Regelmatig lees ik berichten van installateurs dat die niet meer aan de huidige eisen voldoen. Kan ik me ook wel voorstellen sinds we 28 zonnepanelen en een inductiekookplaat bijgeplaatst hebben en binnenkort ook een warmtepomp er bij gaan plaatsen. Stedin heeft vorig jaar de voeding van 1x25 Amp gewijzigd naar 3x25 Amp. Offertes van installateurs voor een nieuwe kast bedragen zo'n €900,- tot € 2000,- terwijl complete groepenkasten van gerenommeerde merken via internet voor €450,- verkrijgbaar zijn. Kabels overzetten is voor mij geen probleem. Heeft iemand hier ervaring mee? Speciale aandachtpunten?

20220718_212857.jpg
 

Sander 1972

  • #2
De installateur, berekend garantie, moet opnieuw zegelen (hoofdzekeringen), berekend materiaal en onderdelen, reiskosten en zou ook nog graag wat willen verdienen. Dus de offerte is niet zo gek.

Of je het zelf kunt, als je niet heel veel ervaring hebt. Dan is het beter om er vanaf te blijven.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Als je alles wilt vervangen kun jij niet spanningsvrij werken dus je hebt een installateur nodig. Verder komt er wel iets meet bij kijken dan kabels overzetten. Ze moeten bijvoorbeeld op moment worden vastgedraaid.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die rode ziet eruit als een hoofdschakelaar. Als je die laat zitten kan je er een nieuw kast naast hangen zonder dat je last hebt van de zegels. Wel een beetje jammer van de ruimte, maar het kan.

Het is best wat werk om alles te doen
Wat nog een optie is, is om bij een nieuwe complete kast alleen de hoofdschakelaar te laten aansluiten. Dan kan je zelf het meeste werk doen.
 

Lampje45

  • #5
Er zijn wel mogelijkheden, want als je zelf vakkundig genoeg bent, kun je de netbeheerder vragen om dit gewoon te verzegelen.
Ze gaven me een aantal jaren terug toestemming om het zegel te verbreken en moest het werk afmelden en zouden ze dan de zaak komen verzegelen. Kosten zo tegen de 100 euro.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
@Lampje45 Hoe lang geleden was dat? Ik stelde dit hier laatste ergens voor en toen werd er gezegd dat dat niet meer mogelijk is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat doen ze doorgaans niet, niet bij Enexis in ieder geval.

In ieder geval moet je voldoende vertrouwd zijn met werken in de groepenkast. Komt toch meer bij kijken dan wat draden overzetten en als je brand krijgt dan kan de verzekering moeilijk doen als je het zelf hebt aangesloten.
 

Klussergijs

  • #8
Recht onder de (rode) hoofdschakelaar zie je de klemmenstrook van de voeding. ook als daar spanning op staat kan ik die toch losmaken met een goed geïsoleerde schroevendraaier en idem punttang. Dan ga ik ten overvloede ook nog op een dikke rubberen mat staan en haal de 4 aansluitingen los. Wat zou er mis kunnen gaan? Als ik tevoren de hoofdschakelaar uitschakel en alle zonnepanelen afsluit kan ik ook nooit een vlamboog(je) trekken.

20220818_072710.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Kan niet mis gaan, er staat maar een beetje netspanning op en een paar 1000A aan kortsluitvermogen.
Je punttang en schroevendraaier zijn gewoon metaal en schieten zo van de schroeven af.
Daar gaat je rubbermatje niet veel tegen beginnen.

Als het goed gaat heb je 100 euro uitgespaard, gaat het fout kost het maximaal een leventje.

Draai dan gewoon die hoofdzekeringen eruit, en laat de netbeheerder komen om opnieuw te zegelen.Of accepeer de kosten.
 

Klussergijs

  • #10
Dank je wel headhunter, ga ik dus niet doen. Krijg ik niet een hoop gezeik met Stedin als ik de zegels verbreek en hun zekeringen er uit draai? Als dat iets van €100,- kost is mij dat wel waard. Zelf een nieuwe kast installeren bespaart me €640,- ten opzichte van de goedkoopste aanbieder. (en veel leuker om zelf te doen)

Hoe doen installateurs dat trouwens, hebben die allemaal een machtiging om de zegels te vervangen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Een erkende installateur wel, die betalen daar ook dik voor.

Een installateur mag NOOIT onder spanning werken, hij zal dus de zegels wel moeten verbreken.

Je kan ff bellen hoe dat werkt en wat het kost, of onozel doen en alles klaar maken en dan bellen dat de zegels eraf zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu