Zaagtafel of inval cirkelzaag

Pattux

  • #1
Momenteel bezig met het plaatsen van een nieuwe keuken. Alles gaat voorspoedig. Wanneer alles straks staat moeten er nog wat afwerkzaakjes gebeuren. Zo moet er een lichtlijst verstek gezaagd worden. Dat ga ik gewoon doen met mijn ******
Er moet ook een paneeltje van 60x9cm gezaagd worden tot 60x8cm.
Dit zou mooi kunnen op een zaagtafel. (Die ik nog niet heb).
Ook moeten er nog een plint gezaagd worden. Die gaat niet precies recht worden, want deze gaat het verschil tussen de waterpas keuken en de niet exact waterpas vloer opvangen. Dit lijkt me al wat lastiger op een zaagtafel, om over zo'n lengte (ca 2 meter) aan het eind precies uit te komen. Natuurlijk is alles uit te meten....maar dan nog...

Ik zit nu voor deze klusjes te denken aan een zaagtafel of een inval cirkelzaag met rail. Aangezien mijn klusbudget niet oneindig is, wordt het een of/of beslissing. Dus of een zaagtafel of een cirkelzaag met rail.

Als het een zaagtafel wordt dan valt de ****** in het budget, wordt het een cirkelzaag dan valt de ******** in het budget.
Uiteraard valt er over de kwaliteit van de ****** machines niet te twisten, maar werkt het ook voor bijvoorbeeld het paneeltje van 60x9cm? Ik kan me zo voorstellen dat de rail dan ondersteund moet worden, of dat het werkstuk vastgezet moet worden met optionele lijmklemmen.
Of biedt een zaagtafel toch zoveel meer voordelen? Het zagen van sleuven op de kopse kant van een plank, kan ik bijvoorbeeld ook op de freestafel.

Wie kan mij helpen de keus te vergemakkelijken? :wink:


Merken verwijderd, daar wordt op dit forum geen oordeel over gegeven.
Wat betreft de voorkeur voor een bepaald soort machine kan iedereen z'n mening geven, mod.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik bezit een tafel / afkort combi machine en een invalzaag met liniaal. Als ze beide kapot zouden gaan zou ik eerst de invalzaag vervangen.
Met een goede liniaal kan je een hoop doen.
Voor smalle plankjes een hulpplankje er naast leggen van de juiste dikte om de liniaal voldoende support te geven.
Vooral een plintje over 2 meter een cm verminderen gaat prima met een liniaal en niet zo makkelijk met een tafel met geleideplaat.
 

Coko

  • #3
Ik ben tegenwoordig in het gelukkige bezit van zowel een zaagtafel als een inval zaag en afkort zaag.
Mijn eerste aankoop was een invalzaag, hier heb van grote panelen verzaagd tot plinten in verstek. Het gaat allemaal, idd hulpplankjes van dezelfde dikte gebruiken. Werkstuk en rail goed vastklemmen en ondersteunen zodat het niet wegloopt.
Nog een groot voordeel van de invalzaag is dat het weinig ruimte inneemt.

Dus als ik een machine moest kiezen voor het doorsnee dhz werk zou ik ook voor de invalzaag met geleiderail gaan.
 

Pattux

  • #4
Frank, Coko,

Bedankt voor jullie reacties. Het wordt dus een invalzaag. Samen met mijn afkortzaag en freestafel kan dan ik een hoop wat ook op de tafelzaag kan.
 

Red

  • #5
Een profesioneel duits merk met diep blauwe kleur en gif groene accenten heeft een inval circelzaag, die ook in een zaag tafel te plaatsen is en deze kan als set gekocht worden. Niet goedkoop overigens.

Toen ik van de week de panelen moest zagen voopr een (vloerverwarming) kast kreeg ik weer spijt dat ik een jaar terug niet een dergelijke combi heb gekocht. Je platen zo inspannen dat je er met een circel(inval) zaag precies goed langs zaagt is niet alijd zo simpel. Ik gebruik daarvoor een aluminium rei, die ik met lijm tangen inspan.
 

Pattux

  • #6
Het is inmiddels de 55 mm versie invalzaag geworden van het zwartemerk met het lichtgroene. Mooi spul. Ik moet alleen nog wat zaken doen in de keuken voordat ik hem kan gebruiken. ;)
 

Michiel_H

  • #7
Heeeeel goede keus..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu