"Opofferingslaag" voor zaagtafel

Evertb1

  • #1
Ik ben in het bezit van een handcirkelzaag en een aantal geleidelinialen. Ik doe al het zaagwerk waarbij wat precisie is vereist zelf. Als zaagtafel gebruik ik een stel metalen schragen met daarop een uit twee delen bestaande aluminium ladder (kaarsrecht ding). Daar over heen leg ik wat stukken 18 mm spaanplaat. Dat geeft me voldoende werkruimte om zelfs volle platen te ondersteunen en te bewerken.

Ik gebruik het spaanplaat als "opofferingslaag" en vervang het als het redelijk kapot gezaagd is. Ik zou echter liever wat multiplex platen hebben met daarop een aparte opofferingslaag (mulitplex is duur :) ). Ik heb het geprobeerd met polystyreen (piepschuim) platen maar dat wordt binnen de kortste keren een geweldige rommel. Heeft iemand een idee voor een opofferingslaag? Bijvoorbeeld zoals te zien is in dit youtube filmpje (op 40 sec):
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan ook denken aan stroken als opofferingslaag. Zoals bij deze tafel:
Vanaf 2:57
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik gebruik wel losse tengels waarvan ik er een stuk of wat onder de te zagen plaat leg en vrijlaat waar de zaagsnede moet komen.
Raak je er toch een dan is dat geen probleem.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Het materiaal in het filmpje lijkt meer op xps dan eps(=piepschuim).
Zaag max 2 mm door laten steken, dan gaat zo'n plaat lang mee, zelf leg ik er latten onder.
 

Evertb1

  • #5
Ik denk dat ik maar een ga proberen hoe XPS platen het doen. Ik heb er nooit echt stil bij gestaan dat er meerdere soorten polystyreen platen zijn. Met tengels heb ik ook wel gewerkt maar als ik b.v. met een zaagplan voor luidsprekers bezig ben vindt ik het geschuif met die latten te veel gedoe.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Vandaar mijn oplossing met permanente latten. Hoeft er niets verschoven te worden.

Er is zelfs polystyreen wat net zo hard is als perspex, maar dat zou ik niet gebruiken hier :)

Ik denk dat XPS niet handig is. Maar ben benieuwd naar je ervaring.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een plaat mdf van 12 mm dik en die na veel gebruik omdraaien en een kwart slag draaien om de andere kant ook te kunnen gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu