Zaagtafel voor "doe het zelfver", dit een goeie?

Hilversum1981

 • #1
Goedemorgen,

Ik ben op zoek naar een zaagtafel voor het wat langere werk. Ik heb al een afkapzaag staan, maar soms is de behoefte aan een tafel er toch.

Ik ben geen pro, gewoon een welwillende doe-het-zelver.

Nu zag ik deze staan: *********

Ik heb zelf de 20v schroefboormachine van * en daar ben ik echt heel tevreden over. Kies m vaak boven de *.

Afijn, qua specs vond ik het er aardig uit zien. Ik heb er even enkele op een rijtje gezet, puur qua specs. Zie lijst (op prijs gesorteerd, de * als 3e).

merkverwijzingen verwijderd -mod

Voor het gewone thuis gebruik, kan ik met zo'n zaagtafel uit de voeten zonder me elke keer te ergeren of dat ie na een half jaar uit elkaar valt?

Bedankt!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik zou zelf niet zo'n goedkope nemen, thuis gebruik ik de * met een werktafel *.
  Dat is een hele fijne combinatie, en zeker goed genoeg voor privé gebruik.
  Helaas wel een stuk duurder als wat je in je lijstje hebt staan
  maar het is afhankelijk van wat je er mee gaat doen.

  Ik zou als ik moet kiezen uit je lijst eerder een van de 2 laatste nemen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Het is maar net waar je het voor gaat gebruiken.
  Moet je een heel huis verbouwen en veel zagen, dan beter een betere.

  Voor af en toe een klein licht klusje in huis, is het met zo een goedkope machine wel te doen.

  Maar verwacht niet, dat zo een machine tientallen jaren mee zal gaan bij regelmatig gebruik.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  We doen hier niet aan productvergelijkingen.

  Als beginner is het helemaal niet vreemd om te beginnen met een goedkope zaagtafel. Als je die een tijdje gebruikt hebt, weet je daarna beter wat je er allemaal mee doet en wat je belangrijk vind. Zelf heb ik veel tweedehands gereedschap. Dan heb je kwalitatief veel beter spul voor hetzelfde bedrag als de goedkope merken.

  In combinatie met een tafelzaag raad ik ook een cirkelzaagmachine aan incl. geleider.
   

  Hebeentuin

  • #5
  Mag ik hier op inhaken?

  Ik ben aan het rondkijken naar een zaagtafel en vraag me af wat nu aspecten zijn waar ik een keuze in kan maken. Ik zag al grootte van zaagblad. De oude modellen op marktplaat staan op hoge poten terwijl nieuwe modellen kleiner lijken? Het zou fijn zijn als iemand wat concrete punten kan benoemen die wel erg handig zijn. Ik heb geen krachtstroom dus gewoon 230 volt.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #6
  Hoe belangrijk is nauwkeurigheid voor jouw werkzaamheden? Goedkope zagen kun je vaak niet of moeilijk exact haaks stellen. Een tweedehandse machine van een hogere kwaliteit vaak wat makkelijker.

  Mogelijkheden tot verschillende verstekken kunnen belangrijk zijn. Zo ook de nauwkeurigheid van de langsgeleider. En of er een slede op zit.

  Natuurlijk is ook belangrijk of je de machine gemakkelijk wilt kunnen verplaatsen. Dan is een compacter model makkelijker.

  En hoe dik hout je wilt zagen, en dus het vermogen van de motor.

  Kortom, er speelt veel mee in de keuze voor de juiste machine. Ligt er maar net aan wat je belangrijk vindt.... op diverse websites kun je reviews vinden van specifieke machines.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #7
  De oude hoge modellen (zijn er ook nog wel nieuw) zijn vaak een sta in de weg als je hem niet gebruikt, of met het zaagblad naar beneden worden ze gebruikt als tafel.
  De nieuwere modellen moeten vaak op een bestaande tafel worden gezet of er moet een los onderstel bij gekocht worden.
  Voordeel van deze laatste vind ik is dat je ze makkelijker in een kast weg kunt zetten maar ook als je ze ergens anders wilt gebruiken deze makkelijker in een auto zijn mee te nemen.
  Belangrijk bij een zaag, vind ik, is de nauwkeurigheid stel ik de geleider in op 232mm, is dan de voorzijde van het zaagblad tot de geleider 232mm maar ook de achterkant van het zaagblad tot de geleider 232mm?
  Wijkt dit of loopt dit toe dan gaat het werkstuk klemmen met de zaag en naast dat dit niet lekker werkt kan de 232mm ook zo maar 228mm worden of juist 235mm.
  Ander punt is de grote van het zaagblad (met een klein 190mm zaagblad kun je geen balken zagen van 8 cm dik) Vandaar dat ik alleen maar tafelzagen wil met een blad van 250mm of groter omdat je daar vrijwel alles mee kunt zagen.
  Laatste punt is de sterkte van de motor, met een standaard motor van 1000W en een zaagblad van 250mm kun je best een plankje zagen, maar vergeet het maar om een balk van 8cm snel even te zagen.
  Gaat de motor richting de 2000W dan is zoiets vaak wel prima te doen en heeft de motor ook nog een elektronische regeling dan is de kracht vaak nog een stukje beter.
   

  Hebeentuin

  • #8
  dankje, dat zijn een paar concrete punten met richtlijnen van war ik naar moet kijken waar ik mee kan gaan vergelijken
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #9
  Ik heb nu een aantal jaren een hele fijne zaagtafel met onderstel, en die voldoet inderdaad aan de
  specificaties van Gerrit B. Het is niet een zeer duur professioneel apparaat maar gewoon een goede
  machine voor een, vindt ik, goede prijs.
  2100W
  250mm zaagblad
  Onderstel los en inklapbaar
  Nauwkeurig

  Daarbij heb ik nog een losse slang met adapter gekocht voor het afzuigen van stof aan de bovenkant.

  Zoek maar eens op het volgende: Zaagtafel - 2100W - 254 x 30mm
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #10
  Als je de blauwe Duitser bedoelt, dat is precies dezelfde als ik heb. Ook zeer tevreden mee.

  Keuze kan natuurlijk ook nog mede bepaald worden door het beschikbare budget. Dan kan een betere tweedehands machine soms wel aantrekkelijker zijn dan een nieuwe machine van dezelfde prijs.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #11
  Voor mij was het van belang dat ik rechts ook wat breder materiaal kan zagen en dat kon toen met die blauwe niet. (denk dat die van mij inmiddels al wel 15 jaar oud is)
  Wil je een plaat van 122 cm middendoor zagen dan heb je ongeveer 61cm rechts nodig vandaar dat ik een tafelzaag heb gekocht die tot 62 cm gaat en met wat aanpassingen kan ik dat omzetten naar 69,5 cm.
  (Ze hebben er nu een die gaat tot 82,5 cm).
  Nadeel was het gewicht van bijna 27 Kg (de blauwe was toen 22Kg) maar je had dan ook een grotere tafel van 670x630 mm en een zaagblad van 250 ipv 210mm.
  Mijn zaag heeft een opgenomen vermogen van 1600W en een afgegeven vermogen van 850W, de nieuwere zitten allemaal rond de 2000W.
  Wat je wel ziet is dat alle betere zagen zijn uitgerust met een tandheugel aan de voor en achterzijde zodat je veel sneller en nauwkeuriger in kunt stellen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Grotere platen zaag je beter met een handcirkelzaag langs een geleider.

  Ik heb een zaag die tot 80mm dikte zaagt, maar heb hem tot nu toe nog niet op die maximale diepte gehad.

  Wat nuttig kan zijn, is dat er een T-track op het blad zit. Dan kan je er hulpstukken op klemmen of een cross-cut-sled gebruiken.

  Verder kan een uitwisselbare insert ook handig zijn. Al kan je als "zero-clearance insert" ook een dunne plaat hout op het blad klemmen.
   
  Laatst bewerkt:

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #13
  Ik kan met die blauwe Duitser tot 63,5cm breed zagen, dus dat probleem is er niet meer.
  Grotere platen is niet handig, maar die zaag ik altijd met een handcirkelzaag met zelfgemaakte geleider.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #14
  Idem hier, grote platen kan wel maar doe ik ook liever met de invalzaag met lineaal.
   

  Hebeentuin

  • #15
  Ik ga hier even op verder.

  Het is de bedoeling dat ik morgen eens bij een gereedschapswinkel ga kijken. Ik moet binnenkort heel wat balkjes zagen en ik dacht te beginnen met een afkortzaag. Nu vraag ik mij af wat het voordeel is van een zaagtafel als je voor platen toch de handcirkelzaag gebruikt. Heb je een afkortzaag én een zaagtafel nodig?

  Een andere vraag is of de bekende professionele merken vergelijkbaar zijn in kwaliteit. Met andere woorden: Het maakt minder uit van welk merk ik iets koop, als het maar een professionele lijn is?

  Klopt het dat Metabo, Makita, Bosch Professional en Hikoki allemaal in dezelfde kwaliteitsniveau zitten? Dus als ik iets van deze merken neem is het altijd goed? En ik begrijp uiteraard dat een product van €200 van het een merk niet zo goed is als een product van €600 van een andere merk. Maar ik spreek over vergelijkbare producten.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #16
  Balkjes zagen doe je beter met een afkortzaag. Grote platen met een (inval)cirkelzaag. Wat kleinere platen, lastigere verstekken, schulpen e.d. gaat gemakkelijker met een tafelzaag.

  Een zaagtafel verplaats je ook minder gemakkelijk dus dat betekent veel lopen. De andere machines neem je makkelijker mee naar de werkplek waar je ze nodig hebt.

  Ik ben overigens ook erg blij met mijn bouw stofzuiger, die bespaart een hoop stof op de werkplek.

  Voor een verbouwing heb je doorgaans een afkortzaag en cirkelzaag harder nodig dan een zaagtafel. Ik zou daarom beginnen met die eerste 2 machines. Een zaagtafel kopen kan altijd nog.

  Over het algemeen zijn machines uit dezelfde prijsklasse wel vergelijkbaar inderdaad. Al moet je je ook afvragen of je alle machines van professionele kwaliteit wilt hebben.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #17
  Als ik een plaat zaag van 2 of 3 meter dan is dat lastig op een zaagtafel, of het moet een hele grote zijn.
  Dat komt bij mij niet zoveel voor en als het nodig is dan gebruik ik een handcirkelzaag of decoupeerzaag.
  Destijds wilde ik eigenlijk het F. merk kopen maar die zijn voor de hobbyist eigenlijk wat overdreven qua
  prijs en als je wat dikkere balken zou willen zagen dan moest je ook nog eens een model groter/duurder
  kopen. Daarna heb ik heel veel gelezen, vergeleken en Youtube filmpjes bekeken en uiteindelijk de
  Bosch Blauw GTS 10XC gekocht met GTA6000 onderstel. Deze combinatie bevalt me erg goed en ik zou deze meteen weer kopen. Er zitten hele leuke en makkelijke functies en accesoires op die andere merken
  mischien niet hebben. Ik kan geen direct vergelijk maken met andere merken want dan zou ik me daar
  weer helemaal in moeten verdiepen. In elk geval zou in niet iets kopen van een paar honderd euro.

  PS, voor afkorten maak je natuurlijk een "sled" of "jig", dat heb ik in het begin meteen gedaan en die wordt
  veel gebruikt. Zoek maar eens op Youtube: sled

  Oja, inderdaad een goede bouwstofzuiger helpt enorm, deze past direct op die blauwe.
   

  Hebeentuin

  • #18
  oja, de afzuiginstallatie. Dat wilde ik ook nog vragen ;-) Want ik ben wel klaar met vegen en stof happen... Ik heb me er nog niet echt in verdiept, behalve een paar filmpjes op youtube van mensen die pronken met hun fantastische werkplaats. Kan iemand me even opweg helpen w.b.t. die afzuigingen? in de zin van waar ik mij dan in moet verdiepen?

  Ik dacht iets eenvoudigs, helaas moet ik wel rekening houden met budget.

  Je bevestigd mijn gevoel Vonkentrekker. Even kijken wat ze er in de winkel ook van vinden. Misschien hebben ze ook wel afzuiginstallaties.

  Ik heb een cirkelzaag van maar 40 euro. Die doet nu een paar jaar goed dienst en dit weekend een fijn zaagblad voor gekocht. De afkortzaag wil ik zeker weten goed hebben, ik wil dat die heel precies zaagt, allerlei hoeken kan, veilig is en over tien jaar ook gewoon nog werkt. Meer weet ik nog niet :D
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #19
  Koop een goed merk bij een ijzerwarenwinkel of machinehandel.
  Er zit wel degelijk verschil in kwaliteit tussen verschillende merken, een machine koop je trouwens het best bij een bedrijf dat ook onderdelen van het merk kan leveren en kan repareren.
  Koop een radiaalafkortzaag, een gewone afkortzaag kan veel minder breedte zagen dan een radiaalzaag.
  Merken bevelen we niet aan op het forum.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #20
  Afzuiging in een werkplaats is weer wat anders omdat die altijd op dezelfde plek blijft staan. Je kunt dan een groot apparaat kwijt of een losse stofzuiger met een cycloon om het stof op te vangen.

  Voor mobiel gebruik werkt een bouwstofzuiger vaak behoorlijk goed. Kies er dan wel eentje met een wcd erop zodat de afzuiging automatisch start als je de machine aanzet.

  Ook daar geldt weer hoe duurder hoe beter maar de instapmodellen van een paar tientjes zijn al niet slecht (wel vaker leeg maken).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu