Zaagtafel motor probleem.

Timbrado

  • #1
Hoi allemaal.

Ik ben in het bezit van een Electra Beckum/metabo tkhs 315 E zaag tafel, die gewoon goed zaagt/werkt, nu is mijn afgelopen week opgevallen dat de motor ongeveer 5 seconden blijft tikken nadat ik de zaag uitschakel via de stop knop.. Als ik de stekker van de zaag tafel uit het stopcontact trek dan stopt het tikken ook gelijk.. Nu is mijn opgevallen dat het zaagblad tijdens het tikken ook kleine schokken geeft..

Zou dit aan de opstart condensator kunnen liggen? Of aan de nullast schakelaar?

Ik heb de motor vandaag uit elkaar gehad, en er zit geen centrifugaal schakelaar achter ventilatie kap, is dit normaal voor dit type motor?

Bvd.

Met vriendelijke groet,
Raymond.
 

Wim van Diedenhoven

  • #2
Indien hij gewoon start, lijkt het niet op de aanloopcondensator. Indien hij defect is, kun je een nieuwe kopen via internet. Deze kosten ongeveer 10 euro. Zal geen site noemen, aangezien dat niet mag volgens de forumregels.

Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Timbrado

  • #3
Hoi Wim.

Ik heb al gekeken naar aanloop condensators op het net, maar de zaag tafel werkt naar behoren zoals hij altijd heeft gedaan.. Ik ga er van uit dat de aanloop condensator niet het probleem is.

Er zit geen centrifugaal schakelaar in of achter de ventilatie kap..

Zo ver ik heb begrepen zit de motor rem in de nullast schakelaar ingebouwd.. Misschien dat de schakelaar het probleem veroorzaakt..? Tijdens het tikken, zie ik het zaagblad schokken/klein beetje (5mm)heen en weer gaan.. Dit geeft mijn geen goed gevoel..

Ik hoop dat iemand hier mijn verder kan helpen met deze storing, en waar het eventueel aan kan liggen..
 

Wim van Diedenhoven

  • #4
Het is juist, dat de rem in de schakelaar zit. Mijn schakelaar doet helaas niks meer en heb via Marktplaats een andere gekocht, maar nog niet ontvangen.
 

Kareltje333

  • #5
Ik heb dezelfde zaagmachine. Het is de rem, die het zaagblad afremt, niks om je zorgen over te maken dus.
 

Timbrado

  • #6
Hoi Karel.

Bedankt voor je reactie..

Schokt jou zaagblad dan ook een klein beetje tijdens het tikkende geluid? Bij mijn is het ongeveer 5 seconden nadat ik de motor uit zet en stilstaat.. Trek ik nu de stekker uit het stopcontact, dan heb ik het probleem niet, maar stop ik de stekker er weer in, dan tikt hij weer voor 5 seconden..

Kan dit verder geen kwaad voor de motor,? aangezien de zaag tafel verder nog zeer goed werkt..

Ik heb ook contact gehad met Tripus die de schakelaars maakt, maar vind €115 inclusief verzenden toch wat te veel van het goede..

Het zaagblad staat over gens vrij vlot stil na het uitschakelen.. De motor rem wordt bestuurd via de aan/uit schakelaar wat ik begrepen heb?
 
Laatst bewerkt:

Kareltje333

  • #7
Ik heb het idee dat het een mechanische rem is met een remblok, want op het zaagblad zit op die plaats een schoongeschuurde ring. Het remblok zal wel met een elektromagneet oid. tegen het zaagblad worden geduwd zodra de machine wordt uitgeschakeld. Het gedrag wat je beschrijft is bij mij hetzelfde.
 

Timbrado

  • #8
Okidoki.. Maar dit kan volgens jou verder geen kwaad voor de motor?

Heb jij dit euvel al langer? , en je zaagt er gewoon meer door zonder dat er zich andere problemen voor doen?

Ik heb zowel de motor als de schakelaar los gehad, en nagekeken, en daarna met perslucht schoon gemaakt.. Het ziet er allemaal nog als nieuw uit, dus het tikken en dat het blad iets schokt voor +- 5 seconden kwam vreemd over..

Maar als het verder geen probleem is voor de motor/veiligheid, dan heb ik er ook geen probleem mee verder..
 

Kareltje333

  • #9
Het is geen euvel, dit is zoals het bedoeld is.
 

Timbrado

  • #10
Het is ieder geval een geruststelling dat dit geen euvel/probleem is..

Jullie hulp wordt ieder geval zeer gewaardeerd..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu