Zaagtafel

Georgedb

  • #1
Ik, als hobbyist, wil via een bekende website voor 2e hands artikelen een zaagtafel kopen die in een bekende Duitse supermarkt regelmatig wordt aangeboden.
Er zijn verschillende versies van die zaag uitgebracht. Met laser, zonder laser, 1800W of 2000W.
Maar ook met een snelheid of met 2 snelheden (3200 tpm en 5000 tpm).

Ik heb lange tijd een zaagtafel te leen gehad, uit de bouw. Met slechts een snelheid (geen idee welke).

Is iets meer betalen voor een zaagtafel met 2 snelheden het waard (geen idee welke snelheid wanneer), of maakt het voor mij als hobbyist weinig uit?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat wil je gaan zagen, hout, kunststof, aluminium of?
 

Georgedb

  • #3
99% hout, al het andere zal zo sporadisch zijn, dat ik daar dan maar een andere oplossing voor moet zoeken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan is één toerental voldoende.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
1 toerental inderdaad
 

Datron

  • #6
Ook als het 99% hout gaat worden is het handig je af te vragen waar je de zaag voor gaat gebruiken. Ben je een meubelmaker of juist meer met "ruw" werk bezig? Voor het laatste is een typische bouwplaatszaag prima. Lekker robuust, vaak wat sterker, maar ook minder afstelmogelijkheden. Super nauwkeurig zagen is wat lastiger of zelfs helemaal niet mogelijk. Een zaag voor het fijne werk biedt daar juist weer meer mogelijkheden voor. Ik denk dat je deze vraag eerst eens moet beantwoorden en op basis daarvan verder kijken.

Ik weet niet wat je gezien hebt tot nu toe, maar ik zou zeker gaan voor een goede tweedehands dan voor een budget nieuwe.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb via (waarschijnlijk) dezelfde site jaren geleden een zaagtafel gekocht met onderstel. Het zaagblad kan ook 45* gekanteld worden. Zelf een nieuw zaagblad opgezet en hij zaagt prima.

Het is geen precisiezaag voor modelbouw, maar ik heb voor de € 75 nog geen dag spijt gehad dat ik hem gekocht heb.

Ik heb hem al heel wat gebruikt. Van het lichtere op maat zagen van neuslatten (glaslatten), tot aan het schulpen van 28 mm dikke hardhouten vlonderplanken. Zolang je bij dat laatste de zaag het werk maar laat doen en geen haast heb, gaat het prima met 2 personen.

Hij draait op 1 snelheid en ik mis er niks aan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sander 1972

  • #8
Bij zulke machines zul je af moeten vragen waarom die verkocht wordt?

Als je toch geld uit geeft, is het kopen van nieuw vaak een betere keuze
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
In mijn geval zou ik niet weten waarom.
 

Georgedb

  • #10
De etreffende zaag is nu ook weer nieuw te koop, met 2 snelheden, voor EUR 139,00. Ik was in Tilburg en wilde langsgaan voor een zaag, 1 snelheid, voor EUR 50,00 (daar kan je 'm bijna niet voor laten staan), maar was net daarvoor verkocht. Had al een tijdje een op het oog, nieuw in ongeopende doos, EUR 112,50 voor betaald en dit weekend opgehaald. Nog even tijd nodig om 'm in elkaar te zetten. Deze heeft 2 snelheden. Het type dat nu verkocht wordt in de shop van de Duitse levensmiddelen gigant, is het opvolgende typenummer: er was ooit een E4 en een E4, meen ik, ik heb nu versie F4 en de huidige versie, waar ik verder geen verschillen aan, zie is G5 (niet te verwarren met 5G ;-) ).

Ik ga komend weekend lekker zagen ;-)
 

Georgedb

  • #11
Datron schreef:
Ik weet niet wat je gezien hebt tot nu toe, maar ik zou zeker gaan voor een goede tweedehands dan voor een budget nieuwe.
V.w.b. de vraag fijn of grof werk: het gaat niet om modelbouw, ik weet dat de kwaliteit van deze zaag voldoende is. Nadeel van 2e hands vond ik ook wel: waarom doet iemand die zaag weg? Is er misschien net iets krom? Nu heb ik een nieuwe 2e hands, nieuw in doos. De zaagtafels die niet of nauwelijks gebruikt zijn van dit merk, vertrouw ik ook wel: voor sommige mensen is dat echt zo'n impulsaankoop, of een cadeau in de categorie wat moet ik mijn man (vrouw) toch dit jaar weer geven...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu