WTW-unit en CV-ketel bedienen met thermostaat via OpenTherm.

Jamin

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb thuis de volgende apparaten die met het OpenTherm protocol werken,

1) Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat
2) Remeha Avanta 28C
3) Brink Renovent HR Medium uit 2012

Met de thermostaat zou ik zowel de cv-ketel als de WTW-unit moeten kunnen bedienen via het OpenTherm protocol. Echter als ik de apparaten allemaal parallel aansluit via de OpenTherm aansluitingen geeft de thermostaat "geen communicatie" aan. Sluit ik ze in serie aan dan geeft de thermostaat "aansluitfout" aan.

Sluit ik enkel de cv-ketel aan dan werkt de thermostaat goed, sluit ik enkel de WTW-unit aan dan communiceert de thermostaat wel met de WTW-unit maar ik kan deze niet bedienen. Het display van de WTW-unit geeft dan " °.0 " aan ipv " 1.100 ". (Stand 1,100m3/h). " °.0 " kan ik ook niet terug vinden in de handleiding van de WTW-unit.

Ik heb geen flauw idee wat ik nog meer kan proberen en hoop dat iemand hier meer ervaring mee heeft. Op internet is hier geen extra info over te vinden over hoe en wat aan te sluiten is op het OpenTherm. Ook heb ik de producenten van de apparaten dezelfde vraag gestuurd maar tot heden nog geen zinnig antwoord gekregen.

Ik hoop dat iemand mij hiermee helpen kan!

Mvg,
Jamin
 

Freekcv

 • #2
Waar uit maakt u op dat u wtw modulerend is???
 

Jamin

 • #3
Op het aansluitschema van de WTW-unit zit een OpenTherm aansluiting (zie foto). De Honeywell thermostaat heeft als extra functie het aansturen van ventilatie zoals een WTW-unit. 

Jamin

 • #4
De Wtw-unit moduleerd niet, het gaat puur om de bediening van de Wtw-unit via de thermostaat met behulp van het OpenTherm protocol.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
 • #5
Er mag nooit meer dan 1 toestel op een modulerende thermostaat
aangesloten worden, kan maar met 1 apparaat tegelijk
communiceren.
Dus 2 thermostaten voor 2 toestellen
 

Jamin

 • #6
Dit is niet waar, ik zou naast het regelen van de verwarming ook de ventilatie moeten kunnen regelen.


 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #7
Ik ken de combinatie CV en ventilatie wel maar dan wel aan elkaar gekoppeld.
Dus thermostaat aan ketel en een koppeling tussen ketel en wtw.

Ook de protocol specificatie geeft aan dat er een gateway tussen moet als je meerdere apparaten wilt aansturen met 1 bediening.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #8
Juist zo staat het er ook in INDIEN HET TOESTEL HIERVOOR GESCHIKT IS.

U heeft 2 toestellen dus dient u er iets bij te plaatsen.

John
 

Jamin

 • #9
Alle 3 de toestellen zijn geschikt en werken met OpenTherm, ik ben dus op zoek naar dat "iets" wat er tussen moet, als er al iets tussen moet. Deze info is nergens te vinden, bij Honeywell, Brink, Remeha en op de site van OpenTherm niet. Daarom deze vraag op het forum.

Jamin.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #10
Zo werkt het inderdaad niet.
Als je een ketel hebt waar een wtw op aangesloten kan worden, dan kun je met opentherm het hele verhaal aansturen.
Opentherm is dan tussen thermostaat en ketel.
 

Jamin

 • #11
En waar kan ik deze info vinden?
Mvg,
Jamin
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #12
Ik heb dat een keer gehoord bij een cursus van Brink.
Staat volgens mij nergens echt omschreven.
Ik zou Brink even bellen als ik jou was.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #13
Op Wikipedia staat het volgende hier over:
Specificatie 3.0 beschrijft ook hoe meer dan twee apparaten via OpenTherm verbonden kunnen worden. Omdat OpenTherm een point to point verbinding is, wordt dit opgelost door een extra apparaat (gateway) tussen de master en de slave te plaatsen. Deze gateway heeft dan 1 slave en 2 (of meer) master interfaces. De gateway bepaalt welke data hij doorgeeft aan welke slave. Een applicatievoorbeeld is een regelaar aangesloten op de WTW die op zijn beurt is aangesloten is op een cv-ketel. De WTW fungeert in dit voorbeeld als gateway.
 

Jamin

 • #14
Ik heb Brink, Honeywell en OpenTherm dezelfde vraag gesteld maar ik zit nog op antwoord te wachten.
Ik ga er al vanuit dat het niet zal gaan zoals ik het zou willen. Het is alleen raar dat er geen enkele informatie over te vinden is.

Mvg,
Jamin
 

Marcn88

 • #15
Ik ken het systeem niet van brink waar ik t wel van ken is agpo ferrolli daar zit de th aangesloten op de wtw en van daaruit gaat de kabel door naar de ketel het is er dus wel en kan ook werken
 

DexterXL

Specialist Verwarming
 • #16
Https://tijdovanderzee.com/2015/05/15/cv-ketel-wandelt-internet-of-things-tijdperk-binnen/

heb je hier wat aan?
Dus even contact met Remeha opnemen lijkt mij zinvoller
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #17
Open therm werkt slechts met 1 toestel of op slechts 1 regelaar.

De regelaar geeft e.e.a. door aan het desbetefede toestel meerde toestellen op 1 open therm thermostaat is simpelweg niet mogelijk.

John
 

Jamin

 • #18
Toch raar dat het dan anders op internet staat, helemaal vreemd is dat er geen enkele informatie is te vinden welke apparatuur dan wel werkt. Ook heb ik contact met Honeywell, alleen verwijzen ze mij elke keer door naar de installateur om met deze contact op te nemen. Zelf weten ze ook niet wat wel werkt en zitten zelf op internet te zoeken want ook zij hebben mijn vraag op dit forum gezien!! Mij begint het erop te lijken dat het een functie is wat alleen erop zit om de thermostaat duurder te maken.
Volgens onderstaand artikel zou met OpenTherm veel meer mogelijk moeten zijn, het ontbreekt echter aan informatie over hoe en met welke apparatuur het gerealiseerd kan worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #19
Zoals bij veruit de meeste respectabele fabrikanten zijn de hulplijnen voor de installateur en niet voor de particulier.
Vandaar dat ze verwijzen naar een installateur.

Wij zijn ook internet en geven al heel lang aan dat multimaster zonder gateway niet mogelijk is.
Je kan met de thermostaat ventilatie sturen via een gateway of een ketel met ingebouwde gateway.Een losse gateway is erg lastig verkrijgbaar.
De koppeling is dan eigenlijk bedoeld voor een ketel die via rookgas en toevoerlucht aangesloten is op de wtw en dan kan je ventilatie sturen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu