Woonkamer met vloerverwarming komt niet op temperatuur

Leandres

  • #1
Naar aanleiding van een eerder topic van mij: Aanvoer watertemperatuur vloerverwarming toch nog wat vragen.

De laatste dagen is het hier dag/nacht zo'n -5 graden. Het valt mij op dat de woonkamer niet (goed) op temperatuur komt.

Feiten:

Aanvoer ketel: 62°C
Retour ketel: 35°C

Aanvoer verdeler: 62°C (ketelzijde)
Retour verdeler: 38°C (ketelzijde)

Aanvoer vloer: 40°C
Retour vloer: 28°C

De ruimte temperatuur was om 05:30 uur 15,9°C. De ketel is toen begonnen met stoken. Rond 11:30 uur was het slechts 17,1°C. Opwarming is dus ronduit slecht, of het warmteverlies te groot. Dit laatste betwijfel ik; vloer-, spouwmuur- en dakisolatie alsmede overal HR++ glas.

De woonkamer is ~70m² voorzien van verlijmde 16mm houtenvloer en heeft alleen vloerverwarming (HoH 10cm in slakkenhuis patroon). Deze is (2013) ingefreesd als hoofdverwarming. Er zijn geen radiatoren aanwezig.

Gezien de ΔT zou je zeggen dat de afgifte in orde is.

Moet de oplossing gezocht worden in;

1) water temperatuur van de vloer verhogen 40°C -> 45°C ?
2) radiatoren bij plaatsen (liever niet) ?

In principe zitten we nooit in de kou door de houtkachel die we dagelijks gebruiken. Echter de standaard verwarming voorziening moet toch goed werken dat ook zonder houtkachel de woonkamer op temperatuur te krijgen is.

PS: de temperaturen zijn feiten die gemeten zijn door sensoren die elke minuut hun waardes in een database opgeslaan. Dit voor diegene die mijn topics (nog) niet kennen :mrgreen:
 

Marcn88

  • #2
U laat de temperatuur veel te ver zakken met vloerverwarming dien je geen of bijna geen nachtverlaging toe te passen om dit soort problemen te voorkomen want u moet eerst de hele vloer weer opstoken voordat deze warmte af gaat geven
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
1 hangt af van het feit wat u is medegedeeld door het bedrijf dat de vloer heeft gelegd
2 is een persoonlijke keuze


De afgifte naar de vloer via de verdeler is goed dat blijkt door de ret. Temp.

En wat vorige beantwoorder al aangaf. Je zakt veel te ver af voor vvw.

Maximaal 1 -2 graden laten zakken.
Ja hij stookt dan in de nachtelijke uren een keer misschien ook wel 2 keer bij.
Dan is het een kwestie van beter isoleren

Maar dat is iig goedkoper ( opstoken) dan dat hij in de ochtend van 16 naar 21 moet stoken
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Leuk hoor zo'n houtkachel, maar juist daardoor werkt de verwarming in uw woning niet naar wens. Wanneer een ruimte verwarmd wordt door meerdere warmtebronnen wordt de temperatuurregeling lastig (maar niet onmogelijk!)
De thermostaat die de cv-ketel regelt zal, zoals gewoonlijk, wel in de woonkamer hangen. Deze schakelt dus de cv-ketel uit zodra de ingestelde temperatuur is bereikt (en pas weer aan als de temperatuur in uw woonkamer weer gedaald is, maar er gebeurt weinig want u hebt die thermostaat te laag gezet.....)
Hier zijn wel oplossingen voor. Onder meer een thermostaat met naast de ruimtesensor ook een vloersensor heeft, waarnee de temperatuur van de vloer binnen in te stellen grenzen gehouden kan worden. Het vereist in ieder geval een andere manier van stoken.

De temperatuur van het water wat door de vloer circuleert verhogen, zou ik zeker afraden. Dan kunnen er problemen ontstaat met uw houten vloer (ik vind 40 graden al aan de hoge kant.....)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Aanvoer vloer: 40°C
Retour vloer: 28°C

Dit is wel een vrij groot verschil. Kan de vloerpomp niet een standje harder draaien?

Verder ben ik het met bovenstaande eens, je laat de temperatuur veel te ver zakken.

Met deze buitentemperaturen, icm het lamelparket (laat toch niet super de warmte door) duurt het aanwarmen gewoon heel lang.
 

Leandres

  • #6
Houtkachel is inderdaad fantastisch! We stoken hiermee normaal van 's morgens tot 's avonds. Naast dat het een heerlijke warmte geeft bespaard het gewoon ook veel gas.

Dat vloerverwarming een traag systeem is dat was mij zeer zeker bekend. Echter het lijkt er op dat hij op een gegeven moment blijft steken en niet meer warmer wordt. Anders gezegd: het vermogen dat het VVW systeem afgeeft aan de ruimte wordt opgeslokt door de warmteverlies van de woning.

Ik heb ooit ergens gelezen dat vloer verwarming zo'n 100W per m² afgeeft. In dat geval spreken we van 6500W terwijl het vertrek in kwestie 14.573W nodig heeft. Die is berekend door de inhoud van de woonkamer te vermenigvuldigen met 85W.

Mocht dat kloppen dat is het logisch dat het op een gegeven moment ophoud qua opwarming. Graag jullie visie.

@Hessie de verdeler is voorzien van een Grundfos Alpha2 AutoAdapt pomp. Die draait op de standaard AA functie en verbruikt dan 7 watt. Ik kan de pomp harder laten draaien door een andere setting te kiezen. Maar wat bereik ik daar feitelijk mee?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Die 85W regel kun je direct vergeten. Dat is kolder. Geen huis is gelijk.

Zet de pomp eens op standje II. De retourtemp zal dan oplopen, en daarmee de gemiddelde temperatuur. Daarnaast zal je ketel minder snel pendelen.
 

Leandres

  • #8
Ik heb de pomp stand van de verdeler aangepast. De aanvoer is nog steeds 40°C en de retour is nu 29°C. Ik moet hierbij een correcte aanbrengen op mijn TS. De RT van de vloer was 26°C en geen 28°C. Deze is dus door de pomp snelheid te verhogen met 3°C opgelopen. Maar is het voldoende?

De aanpassing op de pomp is doorgevoerd even na 06.30 uur. Dit is ook te zien in de metingen. Zie:

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Ik zie weer dat de ketel de hele nacht niet heeft gedaait, en dat de kamertemp. zakt tot onder de 17 graden.

Laat nou die thermostaat eens op 19 graden staan, ook 's nachts. Op deze manier wordt het nooit comfortabel, en kost waarschijnlijk ook nog meer gas.
 

Bernhard

  • #10
De flow over de vloerset is veel te laag. Een Δt van 8 grd is goed. De retourtemp van de vloer en de ketel zou gelijk moeten zijn. Waarom kan de aanvoertemp naar de vloer niet hoger, 45grd. mvg bernhard
 

Marcn88

  • #11
Gewoon geen nachtverlaging toepassen en je probleem is opgelost.
wat u nu probeert is verkeerde zuinigheid u zet savonds de temp op 17 de vloer straalt nog lang warmte na, scochtens zet u de temp weer omhoog
nu moet u eerst de hele vloer weer opwarmen totdat deze weer gelijk is aan de ruimte temp en dan begint de ruimte pas op te warmen.
vvw is nou eenmaal een traag systeem
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu