Evohome systeem lijkt alleen ketel aan te sturen met warmtevraag uit woonkamer

Roblom

  • #1
Ik heb een Evohome systeem, aangesloten met de R8810A op een Remeha Calenta 28C.Ik heb alleen radiatoren en deze zijn voorzien van HR92 knoppen.
Alles werkt, de knoppen reageren op aansturing vanuit de app of vanaf de hoofdunit, de setpoints worden uitgevoerd en de temperaturen meestal bereikt (te zien via logging naar mijn Domoticz domotica systeem). het probleem zit hem in dat het er naar uitziet dat de ketel alleen reageert op warmtevraag van de woonkamer. Wanneer het setpoint van de woonkamer 's avonds naar een lage temperatuur gezet word gaat de ketel uit. Wanneer ik dan de setpoint van bijvoorbeeld een slaapkamer omhoog zet (naar bijvoorbeeld 25gr) slaat de ketel niet aan. Ik zie in het menu van de hoofdunit dat er wel warmtevraag is, de slaapkamer staat dan op 100%, maar de ketel doet niets.
Iemand een idee hoe dat kan?

Bijgaand de data.

Data van de ketel (kleine piek rond 23:30 is van de test of de ketelmodule werkt door het knopje van de R8810A in te drukken)
2022-12-24_00h03_49.png


Status van de ketel
2022-12-24_00h04_02.png


Data van een radiator in de woonkamer.
2022-12-24_00h04_35.png


Data van de slaapkamer, het lijkt alsof de temperatuur even omhoog gaat maar denk dat dat komt door mijn lichaamswarmte.
2022-12-24_00h05_18.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zet grotere afbeeldingen tegenwoordig even om naar PDF formaat, dan kunnen ze wél als bijlage aangehangen worden:
 

Bijlagen

  • Like
Waarderingen: Roblom

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
PDF is leesbaar en geen gezeik met "We value your privacy"
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het is al even geleden dat ik met dit systeem heb gewerkt maar kan je de ketelregelaar ook in dezeldde zone zetten als de slaapkamer?
Of heb je die juist alleen in de woonkamer gekoppeld?
 

Roblom

  • #6
Bij mijn weten zit de ketelregelaar niet in een zone want het is een ketelregelaar, en geen zone...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Nee maar in sommige systemen moet de ketelregelaar ook gekoppeld worden aam de zone zodat de zone de warmtevraag aan de ketelregelaar doorgeeft.

De ketelregelaar kan dan in alle zones gezet worden zodat alle zones de regelaar aansturen.
Je kan ook 2 regelaars inzetten voor 2 gescheiden circuits met 1 centraal bediendeel.
Ik weet alleen niet meer of dit ook met evo kan.
 

Bert pit

  • #8
In het verleden zijn er veel issues geweest met de combinatie Calenta / Evohome OT. Ook zijn er systemen die gewoon wel goed functioneren in die combinatie. Toen ik het systeem 7 jaar geleden kocht werd mij verteld dat opentherm en Calenta onvoorspelbaar gedrag geeft. Ik heb toen voor aan/uit gekozen (ook wegens de klepsturing)

Maar ik zou beginnen met een volledige reset van de BDR8110. Ik meen 15 seconden knopje ingedrukt houden. Daarna is deze schoon en kun je hem opnieuw aanmelden.

Waar bij een ouder modulerend ketelrelais opgelet moet worden is het volgende:

1 als je de evotouch OT installeert en hij vraagt , moet de ketel aangestuurd worden bij warmte vraag, dan is dit NEE. bij aan/uit relais is dit JA

2 de modulerende ketelrelais mag pas als laatste handeling uitgevoerd worden, anders werkt dit niet.

doe je tussentijds een keer een wijziging of aanvulling met voeler of hr92 etc.. moet het ketelrelais gereset worden en op nieuw ingeleerd.





DUS het ketelrelais moet altijd de laatste handeling blijven bij modulerend. bij aan/uit maakt dit niks uit.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Persoonlijk zou ik z'n systeem altijd aan uit regelen. Is nu eenmaal makkelijker te realiseren. Vaak is het probleem dat men de stappen verkeert programeerd. eerst alles aanmelden op de hoofdunit en dan pas de vraag laten doorsturen naar de ontvanger. Ketel aansturen bij vraag uit iedere zone. Staat wat moeilijk omschreven in de handleiding.
 

Roblom

  • #10
Nadat ik de ketelmodule opnieuw heb toegewezen lijkt het probleem inderdaad opgelost. De ketel reageert nu op alle zones. Het lijkt er dus inderdaad op dat deze als laatste toegewezen moet worden, wat bij mijn weten niet expliciet in de handleiding staat. Bedankt voor de tip Bert pit!

Wat ik alleen wel raar blijf vinden dat als iets niet naar behoren werkt er vaak word gezegd dat het dan aan de modulerende module ligt en er dus een aan/uit moet worden toegepast want dat is makkelijker/beter. Modulerend moet inderdaad wel ondersteund worden maar zeker in mijn geval is dat zo. Het werkte ook maar niet alle zones werd de warmtevraag goed doorgestuurd.
En makkelijker?... De modulerende heeft geen aparte voeding en maar twee draadjes....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu