Wisselschakeling werkt niet.

Klusser100

  • #1
Beste mensen, wij hebben bij de trap een lamp die zowel beneden en boven een schakelaar heeft en daarmee dus aan en uit gezet moet kunnen worden. Het is nu echter zo dat als ik hem boven uitschakel hij niet meer met de schakelaar beneden aan gedaan kan worden. Het is aangesloten volgens de gebruikelijke wisselschema's op dit forum maar het werkt niet. Wat kan de oorzaak zijn? De schakelaar boven heeft 3 aansluitpunten 2 boven en een onder de schakelaar. Kan het toch zijn dat het geen wisselschakelaar is of moeten de 2 schakeldraden omgewisseld worden? wie weet een oplossing? alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt een P draad en een wisseldraad ergens verkeerd gezet.

Dus of de bruine zit verkeerd of de lampendraad zit verkeerd.
 

Xr8

  • #3
Vaak staat het schakelschema wel op de schakelaar vermeld. Vroeger had je ook vaak enkelpolige schakelaars. Tegenwoordig worden deze volgens mij niet of nauwelijks meer verkocht. Ik heb ze in ieder geval al jaren niet meer gezien. Standard schakelaar is altijd een wisselschakelaar omdat deze voor meerdere doelen geschikt is.

Meet de schakelaar eens door, misschien is deze defect.

Als er bij beide schakelaars een bruine draad zit dan heb je te maken met een ander type wisselschakeling, deze kun je niet aansluiten als vermeld op de pakjes in de bouwmarkt.

Bij deze schakeling komt op beide schakelaars een stroomdraad op een van de wisselcontacten. De P of L contacten worden onderling verbonden. De twee overige aansluitingen worden met elkaar verbonden, hieraan komt tevens de lamp.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu