Tuinpadverlichting met wisselschakeling

Goedemiddag,

Ik ben een tuinhuis aan het bouwen achter in de tuin. Nu wil ik de verlichting onder de veranda en de verlichting langs het tuinpad zowel in het tuinhuis als vooraan in de tuin (aan de schuur) aan en uit kunnen schakelen. Ik wil dus een wisselschakeling toepassen en heb het nu als volgt bedacht (de getekende kabelkleuren zijn op basis van YMVK-AS kabels die ik in de markt vind):

Tuinpadverlichting3.jpg


Omdat de afstand tussen de voorste tuinlamp en de schakelaar in het tuinhuis zo'n 30 meter is, heb ik hiertussen nu 1 vijfaderige kabel bedacht (oranje gemarkeerd), die onder het tuinpad door kan lopen. De overige kabels zouden volgens mij drie-aderig kunnen zijn.

Voor de schakeling van de verlichting onder de veranda zou ik alleen drie-aderige kabel nodig hebben.

Mijn vragen:
1. Gaat dit zo goed?
2. Zijn er handiger manieren om dit te doen?
3. Ik ontkom er niet aan om draden van verschillende kleuren met elkaar te verbinden. Ik snap dat het beter is om dit helemaal te voorkomen, maar hierdoor bespaar ik loze meters koperdraad. Ik dacht om in de lasdozen / schakelaars de kabels d.m.v. een stukje tape met opschrift te labelen. Of is hier een andere manier geschikter voor?
4. Het gaat om max. 6 LED tuinlampen (staan 3 getekend) en max. 3 lampen onder de veranda (staan 2 getekend). Kom ik met 1,5mm2 weg?

Alvast dank voor het meedenken!
 
Dit voldoet in ieder geval niet aan NEN1010. Een nuldraad moet (over de gehele lengte) blauw zijn, niet grijs of zwart. Jouw idee gaat misschien werken maar is niet toegestaan.

Voor de bovenste situatie kun je misschien iets met een aderbesparende wisselschakeling (onderste afbeelding).
wisselschakeling (2).gif


Dan heb je maar één 4-aderige (+as) kabel nodig langs je hele pad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu