Dimmer wisselschakeling

Groene klusser

  • #1
Ik wil iets vragen over de wisselschakeling/hotelschakeling. Ik beschik boven over een schakelaar op de gang voor het ganglicht en en beneden over een schakelaar voor het ganglicht. Ik heb de schakelaar boven vervangen voor een Ledvion dimmer. Die geschikt is voor hotelschakeling/wisselschakeling. Er zitten 2 openingen voor l1 en l2 en 2 voor dat aparte symbooltje. Er waren twee zwarte kabels en 1 bruine die in de oude schakelaar zaten. Ik heb de bruine in de l1 gedaan en de twee zwarte in de twee gaten met dat aparte symbooltje. De dimmer werkt en dimt. Echter als ik beneden het licht uitdoe kan ik hem boven niet meer aandoen. Alleen als ik hem beneden aan heb gedaan kan ik hem boven weer aan en uit doen. Weten jullie hoe dit kan? Ik heb niet het gevoel dat ik een draad mis want in de andere schakelaar zaten dezelfde drie draden. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?
Iedere vorm van hulp zou fijn zijn!

ps: sorry als ik niet alle correcte termen weet of onwetend klink, ik ben een beginnend klusser.
 

HenkL14

  • #2
Heb je een foto van de dimmer met de afbeeldingen?
Dan kunnen we iets meer meekijken.

En klopt het dat je bij beide schakelaars zowel boven als beneden één bruine en twee zwarte draden hebt?
 

Sander 1972

  • #3
Op L doe je de bruine, en op de symbolen ieder een zwarte Staat ook zo in het schematje
 

HenkL14

  • #4
Dat heeft TS ook gedaan als ik het verhaal goed lees
 

Groene klusser

  • #5
Dit is de dimmer en bijgevoegd de streepjes hoe ik het heb aangesloten. En het klopt dat boven en beneden beiden 1 bruine en 2 zwarte hebben. Dus inderdaad volgens het schema’tje zou het nu goed aangesloten moeten zijn. Maar het blijft dus alleen werken als ik het beneden heb ingeschakeld. Ook als het beneden staat ingeschakeld kan ik het boven gewoon aan en uit schakelen en dimmen zonder dat er iets gebeurt. Behalve dus als hij 1x is uitgedaan beneden.

IMG_6965.jpeg
 

Starter01

  • #6
Als op de ander schakelaar ook een bruine en 2 zwarte draden zijn aangesloten heb je waarschijnlijk te maken met een aderbesparende wisselschakeling. De vraag is of je dimmer daarmee om kan gaan.
 

HenkL14

  • #7
Dan heb je geen standaard schakeling maar een aangepaste.

Daarvan weet ik zo even niet of daar een dimmer in kan en hoe die dan aangesloten moet worden.

20231229_212413.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu