Wisselschakeling werkt niet lekker

Roro

  • #1
Ik probeer thuis 2 lampen (beneden en boven) met behulp van 2 wissel-wisselschakelaars te bedienen.

Nu blijkt echter dat de schakelaar boven op enige manier 'sterker' is in het uitschakelen dan die van beneden. Gevolg is dat wanneer ik het licht via de schakelaar boven uitgezet heb ik het licht via de schakelaar beneden met geen mogelijkheid aan krijg (en moet ik dus eerst naar boven om het licht beneden aan te zetten) en het doel dus volledig gemist wordt. Het uitzetten lukt wel vanaf alle punten.

Wat doe ik verkeerd?

Ik heb 2 wissel-wisselschakelaars volgens het bovenste schema gemonteerd.

Op de verpakking van de schakelaar stond het onderste schema, omdat ik de 2 lampen maar op 2 plekken wil schakelen leek mij de optie om voor de 2 losse schakelaars van schema 2 een andere wissel-wisselschakelaar te nemen mogelijk.
Of heb ik hier een denkfout gemaakt? Het zou natuurlijk ook kunnen dat 1 schakelaar defect is.

 

Roro

  • #3
In het genoemde topic (en diverse andere topics) had ik al gekeken en op basis daarvan heb ik de boel ook aangesloten. Alleen de schema's in de andere topics gaan er vanuit dat je 3 schakelpunten (2 aparte en 1 gecombineerde) hebt voor 2 lichtpunten. In mijn situatie heb ik 2 gecombineerde schakelpunten voor 2 lichtpunten. Het leek mij dan ook zo voldoende.

Dus je begrijpt dat ik het erg storend vind dat er kennelijk iets niet goed gaat. Want volgens mij lopen de draden op de goede wijze.

Ik zal nog eens een nieuwe schakelaar halen en kijken of het euvel dan verholpen is.
 

StefanD

  • #4
Heb je de schakelaars op de juiste wijze aangesloten? Ik heb wel eens een wisselschakelaar gehad waarbij de aansluitpunten net even anders waren dan ik had verwacht. Even doormeten met een multimeter geeft zekerheid.
Jouw schema's zijn trouwens prima.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat voor schakelaars heb je?
2 dubbele wissels
4 wissels
1 dubbele en 2 enkele wissels?
 

Roro

  • #6
2 wissel-wissel schakelaars.
 

Lichtpunt

  • #7
Roro schreef:
Gevolg is dat wanneer ik het licht via de schakelaar boven uitgezet heb ik het licht via de schakelaar beneden met geen mogelijkheid aan krijg (en moet ik dus eerst naar boven om het licht beneden aan te zetten) en het doel dus volledig gemist wordt.
Vaak in dit soort situaties de lampendraad verkeerd uitgemonteerd op een wissel contact en een wisseldraad op het P of L contact.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik sluit me bij lichtpunt aan.
 

Roro

  • #9
Ik ga de draden nog eens een keer opnieuw monteren. Kijken wat er dan gebeurd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu