Deurschakelaar in hotel/wisselschakeling

Stoutjes

  • #1
Goedemorgen,
Ik wil graag een deurschakelaar te integreren in een schakeling waarbij de bedoeling is dat een lamp in de garage aan gaat wanneer de deur wordt geopend, tenzij deze lamp via een lichtknop al aan is gedaan. Het is me nog niet gelukt om op internet een deurschakelaar te vinden die hiervoor geschikt is (dus met wisselcontact). Wie kan me vertellen of deze überhaupt bestaan, of anders hoe het aansluitschema er uit zou moeten zien met een deurschakelaar zónder wisselcontact.

Mvrgr.

Stoutjes
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Stoutjes schreef:
waarbij de bedoeling is dat een lamp in de garage aan gaat wanneer de deur wordt geopend, tenzij deze lamp via een lichtknop al aan is gedaan
Is het dan de bedoeling dat de lamp uitgaat, wanneer deze via de lichtknop al aan is gedaan? Dat is namelijk wat je zou bereiken met een wisselschakeling.

Moet de lamp niet gewoon altijd aan gaan wanneer de deur wordt geopend, ongeacht de stand van de andere schakelaar? Dan heb je geen wisselschakeling nodig maar moet je beide schakelaars simpelweg parallel aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Stoutjes

  • #3
Je hebt helemaal gelijk! Het plan begon met een (hotel)schakelaar bij de deur, en ik bedacht pas later dat een deurschakelaar veel makkelijker is. Hotelschakeling als basis alleen nooit losgelaten...
Thx!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Gewoon beide schakelaars parallel aansluiten dan.

Je zit er dan alleen wel mee dat je met geopende deur geen verschil ziet als je de schakelaar bedient, de lamp blijft branden ongeacht de stand. Mogelijk weet je dan niet meer of de schakelaar "aan" of "uit" staat en laat je de schakelaar perongeluk aan staan wanneer je de deur achter je sluit. Dat zou je eventueel kunnen oplossen met een dubbelpolige schakelaar met indicatielamp. Dubbelpolig, want anders krijg je het niet aangesloten op een manier dat het indicatielampje niet gaat branden wanneer het licht wordt ingeschakeld door de deurschakelaar.

Een lamp met bewegingsmelder scheelt ook een hoop kopzorgen trouwens. :wink:
 

Stoutjes

  • #5
Ik denk dat ik dat op ga lossen door de 3 LED-TL lampen aan het plafond van de garage allemaal met de schakelaar te gaan bedienen, en slechts 1 ervan ook door de deurschakeling. Als de deur opengaat, bijv. om de fietsen binnen te zetten, gaat er 1 aan, en heb je een 'beetje' licht. Ga je er echt wat doen, dan gaat met de schakelaar een zee van licht aan.
Desondanks, bedankt voor het meedenken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je realiseert je dat dat ook niet zo simpel is als hoe je het nu schrijft? Als je de 3 lampen op 1 schakelaar aansluit, oftewel als je de 3 lampen parallel aansluit, hoe wil je de deurschakelaar dan één van die lampen laten schakelen zonder dat de rest mee aan gaat?
 

Kaajee

  • #7
Als je het dan toch simpel wil houden: Dan 2 tl balken met de schakelaar en 1 met de deur schakelaar, helemaal apart/los van elkaar. Als 2 als basis niet genoeg licht geeft, neem je er 3 en 1.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu