Wipschakelaar met controlelampje, welke draden?

Mailman

  • #1
Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht en daarbij een uitdaging met een lichtschakelaar. Er zit een schakelaar onder de vlizotrap en daarbij wil ik graag de lichtschakelaar voorzien van een controlelampje, zodat ik weet of de lamp op de vliering aan staat. Ik heb daarom een wipschakelaar van hetzelfde merk gekocht (Jung) met een controlelampje erin. Ik krijg deze niet goed werkend, omdat ik waarschijnlijk de draden verkeerd aansluit.

De oude schakelaar zat met een zwarte en 2 bruine draden aangesloten. Ik begrijp niet goed hoe ik deze op de huidige schakelaar moet aansluiten. Hoe ik het ook doe: of de lamp boven de vliering kan ik wel schakelen, maar het controlelampje niet of het controlelampje kan geschakeld worden, maar de lamp boven doet het niet. De letter L en N staan erop, maar volgens mij is N normaal de blauwe draad, maar die heb ik niet.

Wie kan me helpen hoe ik dit aan moet sluiten? Hier een foto van de achterzijde (draden zitten anders aangesloten dan hier):
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Blauwe draad toevoegen, anders gaat het niet werken of je moet het als oriëntatielampje aansluiten.

Dit doe je door de N en de schakeldraad naar de lamp door te verbinden.

Nu zal de controle lamp branden als de lamp op zolder uit is.
 

Mailman

  • #3
Hartelijk dank. Dus ik moet een blauwe draad in de buurt doortrekken?

Ik neem dan aan dat het als volgt moet worden aangesloten:

N - blauwe draad
L - zwarte draad

Waar gaat 2x bruin dan op? Of is dit de draad die ik moet doorverbinden, door aan elkaar te knopen. Sorry voor mijn onwetendheid

Vroeger was ik best goed in electronica, maar ben de "draad" blijkbaar volledig kwijtgeraakt de laatste jaren...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Beide bruine gaan op dezelfde plek, dat is gewoon een doorverbinding.

Zwart gaat op de zwarte rechtsboven dan gaat de controle lamp branden als het licht aan is.
 

Mailman

  • #5
Waar mag blauw dan? Op N? Even ter bevestiging.
Beide bruinen op L? Op dezelfde plek schreef je, maar maakt het uit waar?
Zwart is duidelijk, die moet rechts boven op de foto.
 

Peter_H

  • #6
Aansluiting op foto is goed (dus inderdaad beide bruine op L). Blauwe draad op N. Deze moet van dezelfde groep komen.

Wil je geen blauwe draad aanleggen dan:
Aansluiten als op foto
Een stukje zwarte draad bij de andere zwarte draad steken. Andere kant in de N.
Nu brandt het lampje als de lamp op zolder uit is.
 

stylish

  • #7
Goedemiddag,

Als ik het zo aansluit (zie aansluitschema)
jung-wisselschakelaar-controleverlichting-506-koeu.gif
, dan gaat de controle led in de schakelaar branden als het licht aan is. Nu wil ik dit andersom dus de oranje controleled op de schakelaar moet branden totdat ik het licht aandruk. Hoe moet ik dit doen?
 

stylish

  • #8
Toen ik @Peter_H zijn reactie zag, dacht ik ook dat dit de oplossing zou zijn (tenslotte maak je van een N vanuit het licht door de schakeling dan een fase en heeft de controle led geen N meer maar twee L)... oftewel: het werkt niet zo blijkbaar (grom) -lol- hellup, luitjes en dank alvast
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De draad op de verplaatsen naar de andere sw aansluiting.
Dan is de werking omgekeerd.
 

stylish

  • #10
@The headhunter ik begrijp je reactie niet helemaal. Ik zat zelf ook ff te denken: Als ik bij nu bl(N) in mijn plaatje hier een fase (L) op zet, dan ben ik er ook, he?! Dan komt de N vanaf de lamp aan op Sw linksonder... En dus is er een gesloten kring voor het controleledje, en bij inschakelen worden beide L over het controledlampje en de kring naar de lamp compleet.
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #11
@stylish gaat door op een onderwerp uit 2015... maakt het verwarrend.
Heb je een foto van het schema bij jouw schakelaar?
Sinterklaasdag 2021 16:38 teken je een schema met de N aangesloten zoals de fabrikant het heeft bedoeld. Heb je inderdaad een blauwe N draad bij de schakelaar, of gebruik je de 'oplossing' zoals Peter_H op 21 juni 2015 aan gaf (Seriekring met indicator-neonlampje in de schakelaar, en de te schakelen lamp)? Wat voor lichtbron gebruik je dan? Al eens met een gloeilamp geprobeerd?
 

stylish

  • #12
@AvDijk Zoals ik al zei: houd ik me aan het schema van fabrikant, dan gaat het controleledje aan als ik het licht inschakel. Dit wil ik niet want ik wil de leds hebben branden als het aardedonker is en we dus de schakelaars beter kunnen vinden om het licht aan te doen. Oftewel: het moet omgekeerd. En ik kom er maar niet achter, verdikkeme. Als ik Peter zijn advies volg, dan zit ik zonder fase op het controleledje en zal het nooit branden. En jammer dat ik geen chocoladeletter van mr. HH zijn reactie kan maken -lol- Wat wissel ik met welke SW?

De verlichting gaat prima aan, hoor... het is het controlelampje wat dus moet gaan branden als de lamp uit is en vice versa. Dank allen voor het meedenken!
 
Laatst bewerkt:

stylish

  • #13
...Bovendien wil ik het eerst werkend hebben met 1 schakelaar en daarna knoop ik er een tweede naartoe voor de hotelschakeling
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dat laatste gaat niet zonder meer lukken zoals je wilt (twee indicatielampjes aan bij ruimteverlichting uit). Kijk eventueel eens bij 'aderbesparende wisselschakeling'.

Even terug naar één schakelaar en één indicatielampje, dat je wilt laten branden als de ruimteverlichting uit is.
In het schema dat sinterklaasdag 16:38 is gepost, staan twee klemmen 'SW'.
Zoals het nu getekend is, staat de ruimteverlichting in de getekende schakelaarstand uit en je geeft aan dat het indicatielampje nu ook uit is. Het indicatielampje zit dus tussen de 'SW' linksonder en de N rechtsonder.
In de andere stand van de schakelaar branden ze beiden.
Sluit je de zwarte draad naar de ruimteverlichting aan op de andere 'SW' klem, rechtsboven, dan zal de ruimteverlichting in de getekende schakrlaarstand aan gaan, want er is verbinding met de L.
Aan het indicatielampje verandert niets, die is en blijft aangesloten op de SW linksonder en blijft in de getekende schakelaarstand uit. In de andere stand van de schakelaar gaat het indicatielampje aan en de ruimteverlichting uit.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #15
Ik begrijp helemaal wat je zegt, maar wilde van de 2e SW afblijven, echter dank hiervoor... Ben ik nu gek of is het NO circuit middels het omwisselen van bl ipv N met F een NC geworden?
jung-wisselschakelaar-controleverlichting-506-koeu (wissel) controleled uit.gif
 

stylish

  • #16
Of is het soms gevaarlijk om de 2 fases over het controleled te hebben staan? Graag jullie reactie

p.s. ik haak gewoon in op een onderwerp die overeenkwam (1 van de forumregels); wist niet dat het tijdsgebonden moest zijn, mea culpa :-)
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #17
De schakeling van 21:15 zal volgens mij kunnen werken, als je een gloeilamp gebruikt voor de ruimteverlichting. Er loopt immers een stroompje door de indicatielampjes en de ruimteverlichting, als de ruimteverlichting uit staat.
Hoe led-lampen en elektronische TL lampen hier op reageren is onzeker..
Ik wordt geen wijs uit je vraag 'is het NO circuit middels het omwisselen van bl ipv N met F een NC geworden?'
 

stylish

  • #18
Bovenstaand schema, is de lamp uit en het indrukken van 1 van de schakelaars zorgt ervoor dat de verlichting aangaat en beide leds uit... druk ik nu op de andere, dan is de lamp uit en krijgen beide controleleds beide de N(ul) weer terug, niet? ik ventileer graag eerst hier voordat ik de leds doorfik o.i.d. Ik heb me met elektra jaren geleden bezig gehouden en ik moet er terug inkomen, sorry peeps
 

stylish

  • #19
hoi @AvDijk dank voor je supersnelle reactie... normally open vs normally closed... En ja, gloeilampen zijn uit de tijd van sinterklaas. het is hoofdverlichting, noem het een gloeilamp maar het is LED, hehehe

Sorry, F (fase) is natuurlijk L (life)
 
Laatst bewerkt:

stylish

  • #20
@AvDijk Is de wereld zo snel veranderd? ok, NEN1010 naar 3140, haha... maar waarom zouden LED's of TL-lampen op deze schakelaar "raar" kunnen reageren? Waar moet ik rekening mee houden? Eerst zeg je dat het nooit gaat werken, en nu weer wel... No offense and none taken (I hope), want ik ben je bijzonder dankbaar voor je reacties, mijn waarde forumvriend! Ik wil het spul eerst op de tekentafel goed hebben, voordat ik kabels ga trekken, haha
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu