Wipschakelaar vervangen door schemerschakelaar?

Elvis Presley

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb in de garage een (wip)schakelaar om de tuinverlichting aan te zetten, ik moet dus iedere avond en morgen de verlichting in de stal aan en uit gaan zetten.
Bestaat er ook zoiets om deze (wip)schakelaar te vervangen met iets van schemerschakelaar?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat bestaat. Alleen heb je voor een schemerschakelaar een draad meer nodig dan voor een gewone. Naast bruin (fase) en zwart (schakel) moet je nog blauw (nul) hebben.
Als je die drie draden hebt of als je een blauwe draad erbij kunt trekken, dan kun je een schemerschakelaar plaatsen. Die vind kun je kopen via je installateur of bij een electronicazaak of grotere bouwmarkt.
 

Elvis Presley

  • #3
Oke, bedankt Tom345
 

@$T

  • #4
Wel moet deze schemerschakelaar buiten worden geplaatst of het zou op de dag gewoon(dag)licht in de stal moeten zijn en sávonds donker
 

Elvis Presley

  • #5
Tom ik heb hier 2 foto,s geplaatst van de (wip)schakelaar (heeft overigens 2wipschakelaars).
Kan ik het met deze kabels maken?



@$T.... er zijn 4 kleine raampjes in mijn garage, de schakelaar zit meteen onder een raampje, zou dit kunnen?
Ik heb op internet ook gezien dat er schakelaars zijn met een sensor met een 15 cm lang kabeltje, deze zou ik dan misschien door een gaatje te boren naar buiten kunnen leiden of niet?


 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Ok. Dus een schakelaar met twee wippen, als ik het goed zie op de foto. Een zogenaamde serieschakelaar. Hierover een aantal vragen:

1. Is de tweede "wip" in gebruik?
2. Zo ja, wil je beide "wippen" vervangen door een schemerschakelaar of wil je de tweede helft van je verlichting manueel blijven schakelen?

Om de schemerschakelaar aan te sluiten, kun je het best vanuit de grote verdeeldoos rechts op de foto een nieuwe leiding naar buiten leggen.
 

StefanD

  • #7
Er bestaan ook draadloze systemen, waardoor je een extra schakelaar in je woning kunt plaatsen.
 

Elvis Presley

  • #8
Ja beide wippen zijn in gebruik, er zijn buiten 3 lampen waarvan 2 lampen met een schakelaar bedient wordt een 1 lamp met de andere schakelaar.

Ik wil alle 3 de lampen met 1 schemerschakelaar bedienen als dit mogelijk is.
Dus als ik je goed begrijp dan kan ik het beste uit de verdeeldoos nieuwe draden trekken.



StefanD ik weet niet wat je precies bedoelt, kan je me iets meer uitleggen hierover?

Overigens is bij onderstaande foto de situatie hoe de stroom vanuit de grond naar de garage gaat.

De rechtse kabel gaat naar de wipschakelaar van de 3 tuinlampen.

 

StefanD

  • #9
Met een draadloos systeem plaats je op de plaats van de huidige schakelaar (of bijvoorbeeld in de lamp zelf) een ontvanger. Deze ontvanger sluit je aan op de bedrading.
Ergens anders plaats je een draadloze zender die op batterijen werkt. Dit kan in de vorm van een "gewone" wandschakelaar, maar er zijn ook afstandsbedieningen die voor "los" gebruik zijn, vergelijkbaar met die van een TV.
Voordeel is dat je op een willekeurige plaats zenders kunt plaatsen en de schakelaar dus vanaf een willekeurige plaats kunt bedienen. Je kunt er eventueel ook draadloze bewegingsmelders, schemerschakelaars of tijdschakelaars bij kopen.
Te koop in de meeste bouwmarkten. Een bekend merk is KlikAanKlikUit.
 

Elvis Presley

  • #10
Bedankt Stefan, ik wil alleen met een schemerschakelaar werken, als ik het goed begrijp hoef ik dan ook geen klikaanklikuit functie, hij moet het gewoon doen op invallende schemer en daglicht zonder dat ik een of andere handeling moet verrichten met een zender of .

Volgens mij is plaatsen van een gewone schemerschakelaar niet anders, of zie ik het verkeerd?

In ieder geval bedankt voor je uitvoerige uitleg.
 

Geus

  • #11
Omdat je bekabeling al deels buiten over de muur loopt, kan je daar volgens mij vrij eenvoudig een schemersensor voor buitengebruik tussen zetten. Je moet dan wel bedenken wat je met je schakelaar wilt.

Je kan hem helemaal laten vervallen, maar dan wordt alles geregeld door de schemerschakelaar. Je kan de schakelaar en de schemersensor in wisselschakeling zetten, dan kan je altijd nog wel schakelen. Dan kan je wel eens in het donker komen te zitten als net de sensor schakelt. Je kan ze ook parallel zetten, dan kan je het licht altijd aan doen, wanneer jij wilt, maar niet uit. En zo zijn er nog wel meer mogelijkheden.
 

StefanD

  • #12
Als je alleen een schemerschakelaar wilt en je hebt bedrading op de plek waar die moet komen is het inderdaad het handigst om een "gewone" schemerschakelaar te gebruiken.
Dat draadloos spul vind ik erg handig, maar alleen in situaties waar bedrading om één of andere reden niet handig is.
 

Elvis Presley

  • #13
@Geus:

Dit zou ik een goede oplossing vinden, maar ik ben een leek op elektra gebied, op het moment dat je met parallel etc. begint is het voor mij al niet meer te begrijpen.
Misschien moet ik maar eens naar een grote bouwmarkt gaan om daar met het apparaat erbij uitleg te vragen en hoe aan te sluiten.

Ondanks dat ik een leek ben heb ik wel al verschillende dingen gedaan in huis op elektra gebied door info en hulp vanaf klusidee, dus op de een of andere manier moet ik het met hulp van jullie toch zelf kunnen doen hopelijk.

Vind jij misschien ergens tijd om mij precies uit te leggen wat ik dan moet kopen en hoe ik het dan moet aansluiten via de foto's die ik geplaatst heb?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #14
Om het makkelijk te houden zou ik een schemerschakelaar kopen waar een knop op zit om de verlichting handmatig permanent aan of uit te zetten. Dan hoef je verder geen parallelschakeling o.i.d. te verzinnen.

Als je vervolgens een scan maakt van het aansluitschema uit de gebruiksaanwijzing, dan kunnen we je vertellen hoe je hem moet aansluiten.
 

Elvis Presley

  • #15
Bedankt Tom, ik wist niet eens dat zoiets bestond. Kan ik deze dan gewoon verwisselen met de schakelaar met de 2 (wip)schakelaars?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Kan in principe wel, maar je hebt waarschijnlijk een wat langere kabel nodig om hem naar buiten te leggen.
Verder moet je nagaan of de blauwe draad ook daadwerkelijk is aangesloten in de grote verdeeldoos.
 

Elvis Presley

  • #17
Oke bedankt,
 

Elvis Presley

  • #18
Ik heb een schemerschakelaar gehaald bij de bouwmarkt, ze hadden daar geen met een schakelaar erop zodat ik de schemerschakelaar ook met de hand zou kunnen uitzetten.

Degene bij de bouwmarkt vertelde me dat ik de schemerschakelaar kon aansluiten tussen schakelaar en de lamp zodat ik toch nog altijd de stroom eraf kon zetten.

Maar ik ben toch aan het twijfelen nu of dat wel kan omdat de tuinverlichting wordt aangesloten middels de 2 wipschakelaars.

Ik heb nieuwe foto,s bijgevoegd met wat tekst.
Wie kan mij nog eens helpen?

PS. bij de beschrijving staat niks van ophanghoogte, mag ik hem dan in de buurt van de bestaande kabels leggen op ± 1 meter hoogte?




 

Tom345

Specialist Elektra
  • #19
Montagehoogte maakt niet zoveel uit. Belangrijk is om een montageplek te kiezen dusdanig dat het licht van je lampen niet op de sensor kan vallen. Anders kun je knipperlicht krijgen. Natuurlijk moet er ook daglicht bij de sensor kunnen.

Over het aansluiten:

Om je huidige schakelaar te vervangen voor de schemerschakelaar, sluit je blauw aan op de rechter N-contact, bruin op L en zwart en zwartwit samen op L'.

Als je in het bezit bent van een multimeter, meet dan eerst of je spanning hebt tussen bruin en blauw en doorgang tussen de twee N-contacten van de schemerschakelaar.

Je kunt het ook samen met je huidige serieschakelaar aansluiten en de rechterwip gebruiken voor het permanent aan, de linker voor het permanent uitzetten van het licht. Ik ben nu op reis en kan helaas hiervoor nu geen schema plaatsen. Misschien een van de andere forumleden.
 

Elvis Presley

  • #20
Ik begrijp het nog niet voor 100% maar ben al een eind op weg.

Ik heb een multi meter maar weet niet alles van dat ding, ik zal proberen te doen wat je uit gelegd hebt.

Doorgang tussen 2 N - contacten.... hoe meet ik dit?


Misschien ga ik er gewoon aan beginnen en dan zie ik wel waar... (of) het schip zinkt.


Ondanks dat je op reis bent probeer je me toch te helpen.... bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu