Wat mag wel en wat mag niet als je iets met je meterkast wil doen

Wij hebben een jaren 70 opknap huisje waarin er een meterkast midden in de gang staat. Nu dacht ik meteen waarom heeft men die niet gewoon tegen de muur gezet, maar afijn. Nu zitten we te onderzoeken wat mag je wel zelf doen en waarvoor moet je echt de netbeheerder betrekken. Welke in ons geval Stedin is.

Voorbeeld: Alles is aangelegd met de normen van 50 jaar geleden. We kunnen letterlijk alle apparatuur behalve water los pakken van de bevestigingsplaat en een slag draaien zodat de apparatuur op een nieuwe bevestigingsplaat komt maar dan tegen de muur aan i.p.v. midden in de gang. We breken daarbij geen zegels. Mag dat?

Wat zijn eigenlijk de regels en waar kan ik dat teruglezen? Als je Stedin vraagt om een offerte zien ze dit meteen als een meterkast verplaatsing en kom je al zo snel op €2.500,- uit. Terwijl je dit zelf in principe zo kan doen. Stel dat je het zelf doet en men komt, bijvoorbeeld ter controle langs, krijg je dan een boete zelfs al zijn de zegels nog intact en weet men niet dat jij de meterkast hebt verplaatst. Zo weet men toch niet van ieder huis waar de meterkast zich bevindt?
 
Vooral niet teveel ruchtbaarheid aan geven en voorzichtig en netjes verplaatsen mits dit veilig kan. De netbeheerder weet niet in detail hoe het ooit zat en er komt niet zomaar controle. Als je maar zorgt dat alles deugdelijk vast zit. Normaal zit het meterbord geschroefd met een schroef achter de meter waar je dus niet aan komt zonder de zegel te bereken. Maar met wat creativiteit lukt ook dit wel.

De watermeter wordt natuurlijk een ander verhaal. Je kunt zelf voor de meter niet de druk van de leiding halen...
 
Als de meterkast, meter met meterbord en kabel samen met een achterliggende houten plaat verplaatst worden, dan kom je toch ook niet bij de onderdelen die onder spanning staan?
 
Ter info, het is een jaren 70 woning. Elk huis in de buurt is een exacte kopie. De bekabeling ligt los door de kruipruimte. Ze komen naar boven door letterlijk een vierkant uitgefreesd stuk vloer, wat dichtgepurt is door vorige bewoner.

Water
De water aansluiting heeft vlak voor de meter een rode knop om het water af te sluiten. Dit kan het makkelijkst verplaatst worden.

Gas
De leiding loop losjes door de kruipruimte en kan ook voor de meter dicht gedraaid worden middels een kraantje.

Electra
De leiding loop losjes door de kruipruimte.
 
Een paar 1000A kortsluitstroom, levensgevaarlijk!
Niet aan beginnen.
Het kan goed gaan, maar als het fout gaat vertel je het niet na!
Zelfde met gas, als de leiding knikt of knapt heb je een heel groot probleem, het word gezien als poging tot fraude/illegaal aftappen je word afgesloten en de vraag is of je maar zo weer een nieuwe aansluiting krijgt, dat geld ook voor elektra en water.
 
de regels zijn dat je van de meter afblijft
En in jouw geval help het niet om net te doen of je neus bloed als er nog erg veel identieke huizen zijn.
vraag een offerte op bij een installatiebedrijf ik neem aan dat je ook aan een nieuwe stoppenkast moet
 
Denk dat het hem vooral gaat om het belachelijke bedrag die Stedin even vraagt voor het verplaatsen van de aansluiting.
Die durven daar gewoon 2500 euro voor te vragen terwijl, als alles is voorbereidt, het hooguit een halve dag werk is. Laat zo'n monteur dan 100 euro per uur kosten dan kost het max 400 euro, 100 euro voorrijkosten is 500 euro en dat is toch een heel stuk minder dan de genoemde 2500 euries.
 
Waar komt die 2500,- vandaan?
Een rondje googlen en ik kom op iets meer dan de helft, hoewel de informatie beperkt is en iets verouderd.
Zou beginnen met een offerte op te vragen. (behalve als je het zelf gaat dan, dan juist stil houden)
 
Waar komt die 2500,- vandaan?

hier dus

Als je Stedin vraagt om een offerte zien ze dit meteen als een meterkast verplaatsing en kom je al zo snel op €2.500,- uit.

Maar ook al is het de helft dan is het nog een schandalig hoog bedrag wat gewoon nergens op slaat ik heb wel eens het idee dat men bij dit soort bedrijven denkt dat men tarieven kan rekenen alsof men tandartsen, advocaten of notarissen aan het werk heeft.
 
@Gerrit B Dat had ik gezien, de vraag was dan ook niet perse aan jou.
Zo lijkt er verschil te zijn als er aan de kabel gewerkt moet worden, of zoals hier, waar de huidige kabel (waarschijnlijk) gebruikt kan worden.
 
Dan doe je het beroep van installateur toch te kort vind ik. Alsof tandartsen, advocaten of notarissen zoveel meer 'specialist' zijn..... Dat die laatste beroepen zwaar overgewaardeerd en daarmee overpriced zijn, kan ik wel volmondig beamen.
:super: :super: :super:
 
Nee dat vind ik helemaal niet maar het feit is wel dat als jij 60 euro per uur vraagt als elektricien men dat vaak al veel te duur vindt.
Als een tandarts of advocaat 250 euro per uur vraagt dat normaal is en men er ook niet van opkijkt dat een notaris zelfs 450 euro per uur vraagt.
En dat alleen maar omdat ze een jaar langer middelbaar onderwijs hebben gehad en daarna 5, 6 of nog meer jaren (vaak op kosten van de gemeenschap) een dure studie hebben gevolgd.
Dus wat je zegt overgewaardeerd en overpriced en dan ook nog klagen dat ze een dure studieschuld af moeten betalen en op dat moment geen huis kunnen kopen.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu