Welke thermostaat mogelijk?

Itsjusts

  • #1
Dag allen,

Ik ben op zoek naar een (ervarings)deskundige die mij verder kan helpen met het volgende:

- Nieuwbouwhuis (oplevering sept 2020).
- Beneden vloerverwarming zonder eigen pomp (ketelgestuurd).
- Beneden Honeywell Round Modulation vervangen voor bedrade Chronotherm touch.
- Boven radiatoren.
- Boven Honeywell Round Modulation Wireless op een lege inbouwdoos, geen wcd in de buurt of op een handige plek. Deze is rechtstreeks draadloos aangesloten op de ingebouwde rf-module van deze ketel (dus geen aparte rf-module naast de ketel).
- Op zolder: Intergas Xtreme 36 met ingebouwde RF module.
Vloerverwarming beneden zit via de Chronotherm touch bedraad op de tweewegklep.

Nu wil ik graag in de ochtend en avond een warme badkamer.
Oplossing; draadloze klokthermostaat op batterijen (lyric t6 kan niet, want geen wcd in de buurt) ipv de round wireless.
Omdat we al enorm veel kosten maken in het huis wil ik er eentje die ik zelf zo draadloos op de ingebouwde rf-module kan aansluiten, zonder dat er in de ketel gerommeld moet worden met de aansluitingen of er gewerkt moet worden door een installateur.

Eerste keuze was Chronotherm modulation wireless zonder rf-module. (CMT957M1011)
Maar veel negatieve reviews; display zou na 1-3 jaar stuk gaan en onbruikbaar worden.
Volgens Honeywell zijn de modellen na 2015 wel goed. Na 2 dagen rondbellen en -mailen zijn er alleen modellen uit 2011 beschikbaar.
Heb al 2 modellen terug moeten sturen, want oud model of aan/uit ipv modulerend. En de retourkosten zijn steeds voor mij.


Alternatief: Honeywell t4r.

Nu heb ik hier wat vragen over en Intergas verwijst naar Honeywell, Honeywell naar Intergas. Installateur weet het niet.
Op de gok wéér een thermostaat laten komen vind ik ook zo wat.


Vragen over de t4r:
1. Is dit de opvolger of voorganger van de Chronotherm wireless modulation CMT957M1011?
2. Kan ik de t4r rechtstreeks op de ingebouwde rf-module van de Xtreme aansluiten, zoals dit met de CMT957M1011 kan?
3. Ik las* in de installatie handleiding dat de OpenTherm- data niet goed werkt. Houdt dit in dat bijv. storingsinfo vanuit de ketel niet doorkomt bij de thermostaat?
En is de ontvanger de RF-module of de thermostaat zelf?


*citaat handleiding:
"De communicatie met OpenTherm® is uitsluitend beschikbaar op de ontvanger. De thermostaat bestuurt de warmtevraag op de modulerende wijze maar zal geen specifieke ketelgegevens van OpenTherm® op het display tonen - Raadpleeg de instructies van de ketel om te zien hoe u de ketelgegevens kunt bekijken."
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Bij een nieuwbouwhuis anno 2020 is het vanwege de dikke isolatie waarschijnlijk energetisch voordeliger om het huis 24/7 op één temperatuur te stoken.
 

Itsjusts

  • #3
Bedankt voor de reactie.

De bovenverdieping bestaat, uit 3 slaapkamers, toilet en de inpandige badkamer.
De thermostaat zit op een inbouwdoos op de overloop. Volgens de installatuer mag de thermostaat (round wireless niet in de inpandige badkamer ivm het vocht tijdens/na het douchen).
In de badkamer moet de radiatorkraan altijd open blijven om de restwarmte van de vloerverwarming kwijt te kunnen.

De slaapkamers worden nauwelijks verwarmd en daar staan eigenlijk altijd de ramen open op ventilatiestand. Dit koelt ook de overloop af.
Dit zou betekenen dat de cv-ketel continue aan het verwarmen is voor de overloop ivm de continuetemperatuur.

Dus met een klokthermostaat wil ik elke ochtend en avond de badkamer tijdelijk verwarmen voor tijdens het douchen (het ene gezinslid doucht in de ochtend, de andere in de avond).
Zo hoeft de cv-ketel niet de bovenverdieping continue van warmte te voorzien.

Het is natuurlijk ook een comfortkwestie.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Het is bij moderne huizen niet meer vanzelfsprekend dat het continu verwarmen van een verdieping tot kostenverhoging leidt. Een HR ketel die twee keer per dag moet pieken loopt op die momenten minder efficient dan wanneer hij continu doorpruttelt om alleen de warmteverliezen door de geisoleerde buitenschil te compenseren.

Bovendien kun je een probleem krijgen dat als de temperatuur van de bovenverdieping op of rond het dauwpunt van de buitenlucht komt, dat je bij het ventileren van de onverwarmde ruimtes neerslag van vocht krijgt dat je als de verwarming wel aan slaat weer moet gaan verdampen en zo ook extra energie kost.

Verder heb ik nog een vraag over hoe het dan moet gaan werken. Je schrijft dat de radiatorkraan in de badkamer altijd open moet blijven vanwege restwarmte van de vloerverwarming. Wat wil je dan met een klokthermostaat als deze ruimte toch continu verwarmd wordt?

Met een huis dat anderhalve maand geleden is opgeleverd zou ik zeggen, regel eerst de verwarming waterzijdig in. Stook dan de vloeren op volgens het opstookprotocol van de vloerverwarming en laat de verwarming in alle ruimten in huis voldoende aan staan om het bouwvocht kwijt te raken en ervaring op te doen hoe de woning en het verwarmingssysteem zich stooktechnisch gedragen.

Dan is het inmiddels waarschijnlijk al voorjaar en kun je je bezig gaan houden met suboptimalisaties zoals het kopen van een thermostaat uit bouwjaar 2015 in plaats van 2011.
 

Itsjusts

  • #5
Wederom bedankt!

Zo heb ik het niet bekeken.
Ons huis heeft inderdaad een superhoge epc (oid) is ons verteld.

Heb in een tunnelvisie rondom het, met name in de ochtend, lekker warm krijgen van de badkamer gezeten. De badkamer wordt met de restwarmte krap 19°C. Dus een beetje bijstoken is dan wel fijn.

Mede met de "handleiding" van het huis in de hand waarin staat dat je continue goed moet ventileren en luchten tegen bouwvocht, uitgassing van radon en formaldehyde, etc. en het feit dat we het liefst slapen bij 16-18°C maakte dat we de round wireless op 19/20°C zetten en de ramen open.
Voelt heel erg als verkwisting en stoken voor de vogeltjes (of in milieutermen; tegen de vogeltjes). Maar er werd ons al verteld dat het eerste jaar het huis koud zou aanvoelen en enorme stookkosten zouden maken.

Ik denk dat het dan best een goed idee is om idd wachten deze winter.


Afgezien daarvan ben ik nog best nieuwsgierig of de Intergas Xtreme nu kan communiceren met ook de T4R, zoals gevraagd in mijn startbericht.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Als je zeker wilt weten of de thermostaat werkt met een specifieke ketel kun je contact opnemen met de Honeywell Home Infolijn. Hun telefoonnummer is gemakkelijk te vinden via internet en zij hebben actuele informatie over de toepasbaarheid van ketel en thermostaat combinaties.

Ik lees het verhaal nog even door :icon-study: en zie dat je voor de scheiding van de vloerverwarming en radiatoren gebruik maakt van de LT/HT functionaliteit van de ketel. De ketel schakelt daartussen met een driewegklep. Dus ofwel de vloerverwarming krijgt lage temperatuur water, ofwel de radiatoren boven hoge temperatuur water. Dan snap ik nog steeds het verhaal niet helemaal dat de radiator van de badkamer open moet blijven staan vanwege de vloerverwarming :denk: Die radiator zit op een aparte zone en werkt nooit tegelijk met de vloerverwarming lijkt mij.
 

Itsjusts

  • #7
Honeywell klantenservice verwijst mij naar Intergas. Intergas klantenservice verwijst mij terug naar Honeywell en/of de installateur. De installateur zegt dat hij het niet weet en verwijst me weer terug naar Honeywell.

Hoe het met die badkamerradiator zit weet ik niet echt. Het staat in de 'handleiding' van het huis.

Citaat (ingekort):
"Configuratie: CV in 2 groepen, LT/HT. Ieder een eigen thermostaat.
Begane grond: LT, bedrade modulerende thermostaat, deze stuurt op het LT-systeem en opent/sluit een tweewegklep. Verdieping heeft een draadloze thermostaat op de overloop die evt. in een ander vertrek geplaatst kan worden.

(Opm. Bij de oplevering werd gezegd dat de badkamer te vochtig is voor deze thermostaat).

Werking:
Indien alleen de thermostaat van de LT-zone warmte vraagt wordt de tweewegklep geopend. Er stroomt warmte naar de vloerverwarming op de begane grond en evt. restwarmte naar de radiatoren op de verdieping. Indien alleen de thermostaat van de HT-zone warmte vraagt, sluit de tweewegklep en stroomt er enkel warmte naar de radiatoren.
Er dient daarom minimaal 1 radiator open te staan! Dit zal de radiator zijn waar zich de thermostaat bevindt.
(Opm. Maar op de overloop is geen radiator, dus wij kozen voor de badkamer.
Opm. 'Er dient minimaal 1 radiator open te staan!' wordt meerdere malen vetgedrukt herhaald.)

Indien beide thermostaten warmte vragen schakelt het systeem om de 8 minuten tussen beide zones."

Wellicht schept dit wat duidelijkheid.
Ik neem als leek maar aan dat dit klopt, net als het hele ventilatie- en vochtverhaal.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Duidelijk :prima:. Het is een tweewegklep, geen driewegklep. Die sluit de zone met de radiatoren niet af wanneer de vloer water krijgt. Dus de radiatoren blijven warm water ontvangen wanneer de vloerverwarming warmte vraagt. Dit is waarschijnlijk gedaan om te voorkomen dat de ketel afschakelt bij te weinig vraag in het vloerverwarmingscircuit en de benedenverdieping vervolgens te koud blijft.

Dat kastje/muur verhaal tussen de fabrikanten is wel vervelend. Ze willen toch beide dat hun producten breed inzetbaar zijn en dat ze tevreden klanten hebben? :roll: Of weten ze dat het niet werkt en hopen ze dat de andere partij dat gaat vertellen, niet zijzelf? :denk:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Aangezien er waarschijnlijk ventilatie/afzuiging aanwezig is in de badkamer zou ik gewoon
de thermostaat in de badkamer plaatsen. Mocht deze ooit defect raken dan kun je die vervangen
of alsnog verplaatsen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Het LT / HT systeem heeft als doel de hele woning op temperatuur brengen als de thermostaat in de woonkamer een warmte vraag heeft op LT (als de radiatoren op de boven verdiepen open staan)

Als de beneden verdieping op temperatuur is gekomen, kan separaat de thermostaat op de HT stand de ketel aansturen om de radiatoren op de verdieping te verwarmen.
De verwarming naar de vloer beneden wordt dan door de tweeweg klep geblokkeerd.
Zo is het bedoeld en niet anders zodat ook de badkamer op temperatuur kan komen op HT (snel dus)

Dus inderdaad de thermostaat in de badkamer en aansluiten zoals de fabriek het heeft bedoeld
 

Itsjusts

  • #11
Goedemorgen,

Excuses voor de late reactie.
Maar wel bedankt voor jullie reacties.

Even voor mijn beeld... want wellicht heb ik de uitleg van jullie en/of het bouwbedrijf verkeerd geïnterpreteerd:
De basisconfiguratie zoals we die eind van deze zomer kregen bij de oplevering; dus een bedrade thermostaat beneden voor de LT en een draadloze thermostaat op de overloop voor de HT op een lege inbouwdoos is eigenlijk niet helemaal juist en zou elk vertrek een eigen thermostaat moeten hebben op de bovenverdieping.

De installateur van het bouwbedrijf gaf bij navraag bij mij aan dat de draadloze standaardthermostaat vervangen kon worden voor een draadloze klokthermostaat, maar dat die daar (op de overloop) wel moest blijven hangen omdat de badkamer te vochtig zou zijn en de thermostaat daardoor kan beschadigen.

Mocht er een ander vertrek dan de badkamer veel gebruikt worden, bijv. een slaapkamer die gebruikt wordt als kantoortje ivm thuiswerken, dan kan de thermostaat eventueel tijdelijk naar dat vertrek verplaatst worden. Aldus zijn uitleg.
Mijn interpretatie; tijdelijke verplaatsing, dus de basisplaats van de draadloze thermostaat blijft de overloop volgens de bouwer.


Dan zou het dus netter zijn van een bouwbedrijf om een juiste configuratie te leveren of de juiste/duidelijkere info te verstrekken.


Ander voorbeeld van zoiets (offtopic):
Zo zou het ventilatiesysteem vocht- en CO2-gestuurd werken, aldus de vluchtige mondelinge toelichting van het bouwbedrijf bij de oplevering. De 'installatietechnische handleiding' van het huis is niet duidelijk of dit daadwerkelijk zo is.
Maar als ik de ventilatie (Duco) op AUTO zet, gaat de ventilatie permanent in de laagste stand draaien. Ik merk geen enkele variatie of automatische aanpassing.
Wij hebben een C-systeem bij de oplevering gekregen en in de handleidingen van Duco lees ik dat, in het geval van een C-systeem, de AUTO-stand idd niet werkt.
Maar de hele buurt ventileert nu wel op AUTO terwijl dat, als dit permanent de laagste stand is, in een vochtige nieuwbouwwoning met daarbij de uitgassing van bouw- en afwerkmaterialen niet bepaald gezond is.

Het is voor een nieuwe bewoner best lastig allemaal. Ik heb dus ook hierover maar opheldering gevraagd bij het bouwbedrijf.


Ontopic:
Wat betreft de verwarming.
We laten het huis eerst maar eens 'opdrogen'.
Dan laat ik volgend jaar mijn eigen installateur, een prettige ZZP'er met de juiste diploma's, keurmerken en capaciteiten die ook altijd bij mijn vorige huis kwam, maar eens puzzelen. Die is nu megadruk, vandaar dat ik mijn vraag hier gesteld heb.


Heel erg bedankt voor het meedenken allemaal!!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

M Jacobs

  • #12
Ik heb alles ook doorgelezen.
Ik heb ongeveer dezelfde situatie, bij mij hangt de Honeywell round gewoon standaard in de inpandige badkamer naast de deur boven de inpandige lichtschakelaar( 1,80 x 3,00).
Het feit dat je niet alle radiatorkranen dicht mag zetten komt omdat er geen bypass is.
Dus als je alle radiatoren dicht zet en de overloop wordt te koud, dan gaat je ketel vol aan en kan zijn warm water niet kwijt.
Vervolgens krijg je F5 storing.
In het Installatie document van intergas staat ook dat als je alle radiotoren van thermostaatkranen gaat voorzien , er een bypass nodig is.
Ik heb documentatie van Intergas gekregen na een vraag op hun site, ik wil het wel proberen te delen hier.
(Intergas LT/HT systeem 2 zones en 2 weg klep en 3 weg klep.)


Installatiehandleiding van site Intergas
Installatiehandleiding 2 weg klep =


Installatiehandleiding 2 weg klep =
 

Itsjusts

  • #14
Goedemorgen M Jacobs,

Onwijs bedankt voor de moeite en het oploaden. Hier liggen namelijk al 3 radiatorthermostaten klaar voor de slaapkamers.
Ik ga de documenten eens goed doorlezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu