Welke thermostaatkraan en verlengen

Koral

  • #1
Goedemorgen.De thermostatische kraan van mijn vloerverwarming lekt uit het asje. Ik neem aan dat ik deze moet vervangen, maar ik weet niet of ze deze ook bij de bouwmarkt hebben. Ik weet ook niet hoe dit heet en waar ik dit anders kan vinden.



Verder heb ik op een andere radiator ook zo'n thermostatische radiatorkraan, maar dit zit onder een vensterbank en werkt dus niet goed. Zou ik deze kraan kunnen verlengen, zodat deze net buiten de vensterbank valt. Dat zou ik dan willen doen met bijvoorbeeld een kraanverlengstuk:
 

Klipper23

  • #2
Binnenwerk zou je ook kunnen vervangen.
Betreft een giacomini kraan.

Bij een grote keten gespecialiseerd in warmte en service kun je deze wellicht niet via de site vinden, maar veel van deze vestigingen hebben met de groothandel een verbond waardoor je deze eerst afrekent op de vestiging en daarna kan ophalen bij de groothandel.
Informeer bij de balie.

Tweede vraag, ja dat kan, echter wel kraan inclusief puntstuk demonteren, verlengstuk monteren en kraan compleet hierin,

Een betere optie is wellicht de knop vervangen door een model met afstandsvoeler, de knop zit dan nog steeds op de plaats waar deze nu ook zit, alleen d.m.v. Een capilair meet deze niet meer in de knop maar op de plaats waar je de voeler monteerd.

Besef wel dat giacomini italiaans **** is.
 

Koral

  • #3
Bedankt voor je reactie!
Op zich hoeft de thermostatische kraan niet persé van hetzelfde merk, toch? Een andere vervangende thermostatische kraan zou ook goed zijn, alleen weet ik niet waar ik naar moet zoeken. Is de aansluiting 3/4 ofzo. Dan weet ik waar ik naar kan zoeken.
Ook zit de verstelknop vast met een ijzerdraad. Geen idee waar dat voor is en of dat op de nieuwe ook weer moet?
De thermostaat kraan voor de radiator onder de vensterbank wil ik toch graag verlengen, omdat er in de toekomst hier een warmtenet gaat komen en ik de radiator dus apart moet gaan afsluiten. Dat wil ik gaan doen met een 'slimme' radiatorknop en degene die ik op het oog heb, heeft geen aparte sensor.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Je moet er voor zorgen dat de huidige thermostaatknop met voeler op afstand (dat is de "draad") ook past op de nieuwe kraan.
Daarom zou het in dit geval beter en goedkoper zijn om dezelfde kraan te kopen.
Het alternatief is een nieuwe kraan met een nieuwe thermostaatknop met voeler op afstand.
 

Koral

  • #5
De thermostaat knop heb ik er al een paar jaar geleden afgehaald, omdat het asje toen al ging lekken als de knop erop zat. Nu lekt het asje dus ook al zonder die knop. Aangezien mijn cv temperatuur op 50 graden staat, staat de vloerverwarming dus altijd open en wordt aangestuurd door de kamer thermostaat.
Ook voor de vloerverwarming wil ik dus een thermostatische kraan hebben waar ik in de toekomst een slimme kraan van kan maken als we hier een warmtenet gaan krijgen. Dan moet ik hem op afstand uit kunnen zetten.
De verdeler zit in een gangkast, dus een externe voeler doet niet zoveel toch? Als ik nu kijk waar die externe voeler heen gaat, dan loopt hij achter de pomp, dus lijkt me dat de voeler op dit moment sowieso geen meerwaarde heeft.
 

Koral

  • #6
Ik zie zojuist dat de lange ijzerdraad van de thermostaatknop achter de pomp verdwijnt, maar dan weer terugkomt en in een 'huis' in de verdeler gaat.
Welk doel heeft dit dan en is dat nodig?
 

Klipper23

  • #7
Bij de verdeler heeft deze als functie om de geleverde aanvoertemperatuur te bewaken.

50 graden door je vloer vind ik persoonlijk erg hoog, zeker als je bedenkt dat de meeste systemen op ongeveer 30 a 35 graden draaien.

Een slimme knop op je vloeverwarmingsverdeler heeft nu helemaal geen nut.

Wat je beter kunt doen is de kraan van de verdeler vervangen, betreft 1/2 aansluiting.
Hier weer een juiste knop op monteren met zodat de aanvoertemperatuur weer gemeten wordt.

Eventueel in de aanvoerleiding naar de vloerverwarming een extra kraan monteren, hier kun je dan wel een slimme knop op zetten.


Zodoende geld dus
De thermostaatknop op je verdeler meet niet de omgevingstemperatuur maar de verdelertemperatuur, wanneer deze boven de 55 graden komt spreekt de maximaalthermostaat verdeler aan en schakelt de pomp uit, mits goed gemonteerd.

De knop met afsandsvoeler betrof knop oer vensterbank.

Thermostaatknop vloerverwarmingsverdeler of knop met afstandsvoeler lijken misschien op elkaar, maar de functie is anders, zodoende ook de gemeten temperatuur waarop deze regelt.
 

Koral

  • #8
Okee, bedankt voor je uitleg.
De vloer wordt geen 50 graden, maar de ketel stookt niet warmer dan 50 graden. Op de pompschakelaar zie ik dat de temperatuur ongeveer 40 graden is.
Inmiddels heb ik bij zo'n zaak die warmte en service geeft navraag gedaan, maar daar weten ze eigenlijk niet wat ik bedoel en kreeg ik te horen dat het merk niet meer leverbaar is.
Ik zou graag op zoek gaan naar een vervanger, maar als ik de kraan ertussenuit haal om te laten zien, moet de hele installatie leeg en dat is met deze temperaturen niet zo'n goed idee.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Koral schreef:
Ik zie zojuist dat de lange ijzerdraad van de thermostaatknop achter de pomp verdwijnt, maar dan weer terugkomt en in een 'huis' in de verdeler gaat.

en in een eerder bericht:


De thermostaat knop heb ik er al een paar jaar geleden afgehaald, omdat het asje toen al ging lekken als de knop erop zat. Nu lekt het asje dus ook al zonder die knop.
Uit alleen al deze opmerkingen leid ik af, dat je totaal niet weet waarmee je bezig bent en je niet hebt verdiept in hoe een vloerverwarming eigenlijk werkt.
Ik zou je aanraden om die hele verdeler maar te vervangen De fabrikant van deze verdeler is overigens al een paar jaar failliet, dus onderdelen zijn lastig te vinden: deze gebruikte van alles, als het maar goedkoop was...
 

Koral

  • #10
Het klopt dat ik niet helemaal weet hoe het in elkaar steekt e.d., maar daar is dit forum toch voor? Als iedereen wist wat hij/zij moet doen, dan heeft dit hele forum geen zin.
Overigens is de verdeler van WTH en die is niet failliet. Ze zijn alleen niet beschikbaar voor particulieren en daar beginnen de meeste problemen.
De installateur van mijn vloerverwarming is wel failliet. De vorige bewoner had nog wel de papieren achtergelaten, maar daar kan ik niets meer navragen.
De installateur van mijn huidige cv doet moeilijk als ik een vraag stel, want ze hebben geen zin om de rotzooi van een ander op te knappen. Vergelijkbare antwoorden heb ik inmiddels al bij 3 andere cv 'boeren' te horen gekregen. Ze willen in eerste instantie wel graag een nieuwe verdeler installeren en aangezien mijn cv ketel ook al 18 jaar oud is, zijn ze niet te beroerd om die ook meteen maar mee te nemen. 'Het beste is ook om de leidingen van de vvw door te spoelen en een vuil en lucht-filter te laten installeren'.
Zelfs al zou ik daar allemaal het geld voor hebben, haken ze af als ze merken dat de verdeler is ingebouwd in de meterkast. Dat mag namelijk niet volgens de richtlijnen en dus kan ik nergens terecht, behalve dus mijn tegelvloer te laten slopen, zodat de nieuwe verdeler ergens volgens de richtlijnen kan worden gemonteerd.
En dat allemaal omdat een kraan lekt! Als mijn fiets een lekke band heeft en ik zelf niet weet hoe ik die moet plakken gooi ik die ook niet weg.
Dus nee, ik weet inderdaad niet alles van verdelers, maar ik heb weinig andere opties. Vandaar dat ik op dit forum om advies vraag.
 

Klipper23

  • #11
Wat een hoop bagger is er dan toch wat installateurs betreft.
Verdeler plaatsen is helemaal geen richtlijn voor, voor oplichting blijkbaar wel.

Kraan vervangen is echt peanuts.
Wth bestaat nog steeds, 1 van de betere leveranciers.
giacomini is Italiaanse shit, overigens nooit toegepast door wth zover ik weet.
Met giacomini moet je geluk hebben, kan jarenlang probleemloos werken maar ook heel snel lek zijn
 

Koral

  • #12
Misschien moet ik er dan even bij vermelden dat in diezelfde meterkast ook de elektra aansluiting zit.
De meterkast is verdeeld in 2 delen : de onderste 65 cm. zit de vloerverwarming, dan komt er een plank die rondom helemaal dichtgekit is en daarboven zit de elektra-meterkast.
Volgens cv installateurs mag je geen vvw in dezelfde ruimte als de elektra-installatie. Of het echt waar is weet ik natuurlijk niet, maar dat heb ik nu al een paar keer te horen gekregen.
Een kraan van Giacomini is voor een particulier in Nederland niet te krijgen. Er zit hier in de buurt wel een installatie-winkel, maar die willen niet eens voor me uitzoeken of de onderdelen die ik nodig heb nog te verkrijgen zijn. Dat moet ik door mijn installateur laten navragen, maar die kan ik dus niet krijgen..... :(
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Koral schreef:
Overigens is de verdeler van WTH en die is niet failliet.
Ik zie toch duidelijk een sticker met Thermo Briljant op je verdeler zitten, dus concludeer ik dat het geen WTH is.
De fabrikant van Thermo Briljant is wel failliet.
Koral schreef:
De installateur van mijn huidige cv doet moeilijk als ik een vraag stel, want ze hebben geen zin om de rotzooi van een ander op te knappen.
Terecht !! Want men geeft een opdracht vaak alleen maar omdat het een "leuk prijsje is", terwijl de monteur na het aanbrengen als sneeuw voor de zon is verdwenen.

Natuurlijk willen ze niets meer te maken hebben met die ouwe rotzooi, die al lang niet meer voldoet aan de huidige maatstaven.
Koral schreef:
..... haken ze af als ze merken dat de verdeler is ingebouwd in de meterkast. Dat mag namelijk niet volgens de richtlijnen en dus kan ik nergens terecht, behalve dus mijn tegelvloer te laten slopen, zodat de nieuwe verdeler ergens volgens de richtlijnen kan worden gemonteerd.
Logisch toch? Je gaat toch niet aan een installatie sleutelen die totaal niet volgens de richtlijnen is aangebracht. Als er daarna iets mankeert komt men bij de laatste partij die er iets aan veranderd heeft......Dus mag je alsnog de rommel van een beun opknappen. Daarvoor bedankt echt iedereen!

Schakel een partij in, die weet waarover ze praten en met goede producten werkt.

Klipper23 schreef:
Verdeler plaatsen is helemaal geen richtlijn voor....
....Giacomini is Italiaanse shit......
Wat een domme uitspraken en vooroordelen!!
Er zijn voor het plaatsen van verdelers wel degelijk richtlijnen: als je die niet kent, verkondig dan niet zulke onzin!!!
Ook een opmerking over Giacomini is beneden de gordel.
 

Koral

  • #14
Toch nog even een vraagje :
Aangezien de cv pomp van grundfos toch ook al 19 jaar draait, is het misschien handig om, als het systeem toch leeg moet, deze ook meteen te vervangen. Een grote tang voor de moeren heb ik wel, maar de verdeler zit zover naar rechts gebouwd dat ik daar niet goed bijkom.
De verdeler zou dan dus eigenlijk los moeten, maar ik heb gelezen dat de slangen bij het loshalen krimpen zodat je ze niet meer terug vast kunt zetten.
Of is dat alleen bij de zwarte slangen?
Zou het ook verstandig zijn om, als alles toch los is, de slangen door te spoelen met leidingwater?

 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Je begint je vraag met foto's waar overduidelijk Thermo Briljant op je verdeler staat en komt nu met foto's van een WTH verdeler.
Zijn wel heel verschillende dingen.
Dat is toch geen manier van vragen stellen......
Aan dat soort vragen besteed ik echt geen aandacht meer.
 

Koral

  • #16
Zoals je zelf al aangaf, heb ik geen verstand van vloerverwarmingszaken. De thermo briljant sticker was dus gewoon een sticker die over de originele verdeler-sticker heen geplakt zat.
Omdat jij al aangaf dat thermo briljant een paar jaar geleden failliet is gegaan, heb ik de sticker eraf gepeuterd om te kijken of er eventueel een type te zien zou zijn. Daar bleek dus een sticker van WTH onder te zitten....
Ik snap alleen niet wat dit met mijn vraag te doen heeft en waarom je hier beledigd over bent?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #17
Ik steek er praktisch dagelijks tijd in om iemand zo goed mogelijk te antwoorden (en ik niet alleen, want er zijn meer mensen op dit forum die anderen zo goed mogelijk willen helpen)

Ben dan ook behoorlijk verbaasd, dat er geen moeite wordt genomen om fatsoenlijk een vraag te stellen en je niet eens bijvoorbeeld een juist fabricaat kunt aangeven of een "probleem" goed kunnen omschrijven.
Verwacht dan niet dat je direct het juiste antwoord ontvangt !!
 

Klipper23

  • #18
Ach gut degooyer voelt zich aangevallenen, ts geeft toch duidelijk aan dat het wth is.

PS verdeler mag niet in meterkast, uitzondering is hangkast waar ook de elektrometer geplaatst is, maar dan is het nevenfunctie

Meterkast zelf moet uiteraard wel aan voorwaarden voldoen.
Excuses voor verkeerd gelezen.
 

Koral

  • #19
Helaas.
Het vreemde is dat in 2013 een nieuwe 'slimme' elektra-meter is geplaatst en dat toen, omdat er een probleem was met die meter, uiteindelijk redelijk wat mensen van Nuon hier in de meterkast hebben staan kijken. Niemand heeft toen iets gezegd over de verdeler die er zat, of de installatie afgekeurd. Ook een electricien die 2 jaar geleden een kookgroep in de meterkast plaatste heeft er niets over gezegd. En dat is erg jammer, want vorig jaar is hier de vloer helemaal uitgehakt en zijn er nieuwe tegels gelegd. Dan had het eventueel meteen opgelost kunnen worden door de verdeler te verplaatsen.
Dus allemaal mensen die verstand van zaken hebben, maar eigenlijk toch ook weer niet.
Het komt er dus op neer dat geen enkele erkende persoon mijn problemen kan/wil oplossen en dat degene met geen verstand van zaken het zelf moet doen.
Maar goed, ik durf niks meer te vragen.... :wink:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #20
Koral schreef:
..... Niemand heeft toen iets gezegd over de verdeler die er zat, of de installatie afgekeurd. Ook een electricien die 2 jaar geleden een kookgroep in de meterkast plaatste heeft er niets over gezegd. ....

Dus allemaal mensen die verstand van zaken hebben, maar eigenlijk toch ook weer niet.
Je zult de "mensen met verstand van zaken" de kost moeten geven, die geen bal verstand hebben van de combinatie van regels die er gelden.
Iedereen kijkt met oogkleppen op naar zijn eigen vakgebied.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu