Wc-overstroming, oorzaak?

Cmf

 • #1
Mijn dochter huurt sinds 1 april van dit jaar een winkelpand in een binnenstad. Vanaf het begin loopt de wc niet goed door. De bovenverdieping van het winkelpand wordt verhuurd voor bewoning. De bovenbuurvrouw heeft ook al langere tijd last van het slecht doorlopen van douche en wasmachine.

Op 20 juni sloeg het noodlot toe. De bovenbuurvrouw kon al drie dagen daarvoor niet douchen omdat het water niet wegliep. Ze zat noodgedwongen in een hotel. Aan het eind van de middag brak er noodweer los, het goot van de regen. De wc-pot in de winkel stroomde over en de winkel stroomde vol met poepwater. De brandweer heeft de winkel leeg geveegd. Diezelfde avond nog de hele winkel leeggehaald.

Belangrijk feit, alleen de winkel van mijn dochter had dit pobleem, de hele verdere winkelstraat had geen probleem ook stond de straat niet blank.

De hamvraag is nu (zeker ook voor de verzekering): hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Na de overstroming heeft een klussenbedrijf op aanwijzen van de gemeente de afvoer in de straat open gemaakt, op dat punt bleek een ontstoppingsstuk (foto hieronder) van een eerdere doorspoelactie te zitten. Niet onwaarschijnlijk dat dit voor het doorstroomprobleem heeft gezorgd.

Maar waarom loopt de wc dan over?

Mijn theorie is dat de verstopping zodanig was dat het vuile water er nog wel langzaam door kon maar dat zich op dat punt wel vuiligheid ophoopte. Toen kwam de stortbui. Ik vermoed dat de regenwaterafvoer op dezelfde afvoer is aangesloten (dan kan ik niet nagaan). Er kwam toen ineens een enorme hoeveelheid regenwater bij de verstopping en dat water kon niet weg. Het vond toen een uitweg in de wc in de winkel met alle opgehoopte vuiligheid erbij.

Dan is nog wel mijn probleem dat voor de stortbui de douche bij de bovenbuurvrouw niet doorliep. Je zou dan verwachten dat de afvoer van de bovenverdieping tot beneden volzit met afvalwater en dat al op dat moment (dus voor de stortbui) de wc zou overlopen (communicerende vaten). Maar dat was niet gebeurd.

Wil iemand zich wagen aan een analyse?
Groeten,
Kees
ontstoppingsstuk.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Een verstopping zorgt voor een luchtkolom in de buis,waar lucht zit kan heen water zitten en dus lopen wastafels ed niet door.

Laat een rioolinspectie uit voeren, dese kunnen dmv een camerainspectie exact vertellen hoe het riool loopt, wat erop zit aangesloten en waar de problemen vandaan komen.
 

Dimkal

 • #3
Misschien ook even op het dak gaan kijken. Door vervuiling bijvoorbeeld blad/mos etc kan het zijn dat er hemelwater afvoerpunten verstopt zitten waardoor alles er op 1 punt uitkomt of helemaal niet. Een verstopping op het dak zorgde wellicht ook voor de afsluiting van de beluchting van de douche. Daarnaast is er misschien een grote hoeveelheid water opgebouwd wat vervolgens met kracht door de vervuiling is geduwd met als gevolg dat alles op het laagste punt er uit is gekomen. Daarnaast zit misschien de toiletafvoerpunt van de bgg te laag. De aansluiting dient minimaal 15cm boven de kruin van het straatniveau te zitten.
 

Cmf

 • #4
Bedankt voor de reacties. Nog een aanvullende vraag. Als de afvoeren normaal werken, zonder verstoppingen, niet in huis en niet in de straat. Kan een stortbui dan een dergelijke overstroming veroorzaken? Er kan veel water van het dak komen maar er kan toch niet meer door een buis van 60 of 70 mm dan die aan kan? Als er teveel water komt dan zal de goot overlopen maar toch niet de wc.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #5
Als die buis vol zit staat er 10m waterkolom druk in die buis op straatniveau.
1 buis zal het niet snel veroorzaken maar als de hele wijk zoveel water krijgt dan zoekt het water een weg naar buiten een dat kan een toilet zijn.
 

ADDave

 • #6
Het kan zo zijn dat er tijdens een zeer pittige regenbui meer water in het buitenriool zit dan hij aan kan. In dat geval kan het water van het dak niet meer weg en komt het dus bij de eerste opening eruit.
 

Cmf

 • #7
Als de buis van de bovenbuurvrouw vol zit dan zou de wc in de winkel toch ook al overlopen, volgens de wet van de communicerende vaten? En als de wc in dat geval niet overloopt is dan de conclusie dat de buizen niet met elkaar verbonden zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #8
Nee, dat hoeft niet.
Maar welk antwoord zoek je?

Ik heb niet het idee dat u zelf iets gaat klussen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
De afvoer van de bovenbuur kan prima verstopt zijn zonder dat jouw dochter daar last van heeft.
Liep de douche van de bovenbuur na het verwijderen van die spuitmond weer door?
of is die nog steeds verstopt?
 

Cmf

 • #10
Op dit moment ga ik inderdaad niet klussen en heb ik informatie nodig om er met de verzekering uit te komen. Dat neemt niet weg dat ik sowieso wil snappen hoe dit werkt. Die kennis kan bij latere klussen weer van pas komen. Daarnaast kunnen anderen hier ook weer van leren.
 

Cmf

 • #11
Sorry Boertje125, bij de bovenbuurvrouw loopt het niet goed als de douche en de wasmachine tegelijkertijd water afvoeren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Het hele riool stelsel kan volledig gevuld zijn geweest. Zou te zien zijn geweest of de straat blank heeft gestaan. Binnenstad zal nog geen gescheiden riool hebben.
Of de verstopping zit tussen jullie en de aansluiting op het riool van de gemeente.
Je krijgt een waterkolom van dat deel riool met een hoogte tot aan het dak.
Is er bekend of er water over de rand van de goot of het dak is gekomen.

Wat moet ik zien op de foto.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Die bui op 20 juni had in het Westland een regensnelheid 202 liter per uur.
 

Cmf

 • #14
Op de foto zie je een spuitstuk dat op een ontstoppingsslang heeft gezeten en is achtergebleven in het ontstoppingsstuk (as inderdaad niet goed omschreven).
Van de gemeente weet ik inmiddels dat de straat niet blank stond en dat het riool geen probleem had met het afvoeren van het vele water. In de straat had verder ook niemand last.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #15
Cmf schreef:
Van de gemeente weet ik inmiddels dat de straat niet blank stond en dat het riool geen probleem had met het afvoeren van het vele water. In de straat had verder ook niemand last.
Als er veel water in het pand is gekomen wordt dat veroorzaakt omdat de aansluiting met het riool van de gemeenten verstopt zit. In ieder geval kon het water van de daken niet vlot genoeg weg. Ook water zoekt de weg van de minste weerstand en die was bij het toilet op de begane grond.
De gemeente heeft het nooit gedaan. Ga daar maar vanuit. De hoeveelheden water die vandaag de dag uit de hemel kan vallen is nogal verandert en het riool van een binnenstad loopt achter. Tenzij er openbaar water in de buurt is. Dan zijn er misschien overstorten geplaatst en deze kunnen deze ellende voorkomen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
Dat spuitstuk is geen van een ontstoppings bedrijf.
1689349276791.png

Schijnbaar iemand die heeft geprobeerd schoon te spuiten en kwijt geraakt.
---
Hier onder een spuit van prof ontstopping bedrijf.
1689349707086.png

dat bij hevige regen val komt water vaker om hoog, gewoon even een laken in proppen.
dumpert.nl - Het gaat weer los
 
 • Like
Waarderingen: Henk E

Cmf

 • #17
Bedankt Henk, erg interessant, dat verklaart in ieder geval dat dit niet door een professional is achtergelaten. Dat ga ik nog eens verder uitzoeken.
Is dat laken een grap, of kan dat werken met zoveel druk?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #18
Cmf schreef:
Is dat laken een grap, of kan dat werken met zoveel druk?
Zoveel druk dat valt wel mee. Dat wordt bepaald door de hoogte van het dak of goot.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #19
Was geen grap je propt hem eerst in het afvoer zuigt vol water en zet nog meer uit dan deksel dicht.
Daarom is ook altijd van belang dat de afvoeren onder de pot goed afdichten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #20
Voor de verzekering zou ik me inhoudelijk maar op de vlakte houden. De winkel is ondergelopen en er is dus schade.

De oorzaak moeten ze zelf maar even uitzoeken, dat is vooral van belang of de bovenbuurvrouw of de pandeigenaar (mede) aansprakelijk kan worden gesteld. Maar dat is meer een kwestie voor de verzekeraar zou ik zeggen.

Verder moet je bij verstoppingen ook altijd een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf inschakelen. Het verhelpen van verstoppingen is een vak, veel klussenbedrijven en installateurs beschikken eenvoudigweg niet over het juiste gereedschap.

Als in dat geval de juiste partij was ingeschakeld, was er waarschijnlijk geen schade geweest omdat het probleem tijdig was opgelost.
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu