Watertank voor toiletspoeling

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #1
Hoi, allen,

Een beetje in het verlengde van:
Draagkracht plat dak tbv plaatsen watertank
ben ik ook bezig met het ontwerp van een regenwaterspoelinrichting voor het toilet.

Mijn situatie:
  • Watertank van 1000 lt. in de tuin;
  • Pomp naar een tank op de verdieping (afstand: ±l = 12, h = 4.5 m);
  • Vrij verval naar toilet op bg. (±h = 2.5 m);
  • Tweede vlotter in toilet met kraantje.
Vragen:
  1. De tweede opslagtank; ding komt te hangen aan de woningscheidende muur (bevestiging doe ik in overleg met een constructeur), minimaal 100lt. Wat zou ik hiervoor kunnen gebruiken/maken? Zelf een bak van hout? Het liefst heb ik iets waarbij je het waterpeil kan zien.
  2. Een vlotter in deze tank voor het vullen; valt zoiets zelf te maken, of is dit te koop? Het gaat dus om een elektrisch schakelende vlotter die bij een bepaald laag waterpeil de pomp aanzet en bij een ander hoger waterpeil weer uit. Een standaard vlotter (voor bv. dompelpomp) werkt verkeerd om.
  3. Er moet nog een filter tussen. Kan dit zelfgemaakt (spons ofzo) worden, is een eenvoudig voorfilter voor de pomp voldoende of anders?
  4. Andere tips/aandachtspunten?
De kosten zijn belangrijk. Je kan alles wel kopen, maar dan is het effect van de waterbesparing pas erg laat merkbaar. Tevens is het de sport alles op een eenvoudige manier op te lossen. En zodat andere mensen er ook wellicht wat aan hebben...

Bedankt!
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een houten bak lijkt me niet zo geschikt, het beste is alles te maken met kunststof onderdelen en zonder daglicht in de installatie om algvorming te voorkomen.
Een simpele hydrofoorpomp is voldoende is voldoende om het water vanuit het grote vat rechtstreeks naar de wc te pompen, tegen vervuiling kunt u er een vat met grof scherp zand en grind tussen zetten, dit wel in de aanzuigkant van de pomp.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou alles uitvoeren in thyleen en idd zoals Jan al zei een hydrofoorset rechtstreeks op het verzamelvat.

Zorg wel dat drink en spoelwater 100% gescheiden blijven onder alle omstandigheden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bedankt voor de reacties. Maar werken zonder extra vat, maar wel met een hydrofoorpomp wil ik niet, want dan moet telkens de pomp aanslaan om het toilet te vullen (ook voor kleine beetjes en 's nachts). En zo'n pomp zal niet weinig kosten.

Thyleen voor de leidingen bedoel je denk ik? Zal daar naar op zoek. Ik wil proberen de verbinding van vat naar toilet (vrij verval) met normale waterleidingbuis uit te voeren, dan kunnen de normale aansluitingen gebruikt worden en kan er een kraantje tussen.

Ik hou inderdaad schoon en grijs water gescheiden, vandaar de twee vlotters in het toilet, met beiden een afsluitkraantje.

Wat voor vat dus? In kunststof uitvoeren is een goede optie (daglicht komt er nauwelijks bij). Zijn er bestaande bakken die ik kan gebruiken (bv. grote jerrycans), of zal ik gewoon zelf iets maken van polyester? Moet dus min.100lt. zijn.

Overigens heb ik al eens uitgezocht of een PVC buis van 125mm zou werken. De aansluiting van pvc op de waterleiding kan volledig met koppelstukjes uitgevoerd worden, alleen de inhoud is wat te weinig, dan moet ik 10m1 buis gaan plaatsen...

grtz
Henk
 

Stunz

  • #5
Bedankt voor de reacties. Maar werken zonder extra vat, maar wel met een hydrofoorpomp wil ik niet, want dan moet telkens de pomp aanslaan om het toilet te vullen (ook voor kleine beetjes en 's nachts). En zo'n pomp zal niet weinig kosten.
Afgezien van het feit dat het geluid van zo'n pomp misschien niet fijn is, maakt dat natuurlijk niet zoveel uit. Alle water wat boven verbruikt wordt, zal ook door de pomp gepompt moeten worden. Of dat nu 1 keer per dag het hele extra vat is, of 10x per dag kleine beetjes. Dat maakt volgens mij niets uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
In een standaard regenton gaat al 200 liter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het nadeel van een regenton is, dat het een erg volumeus ding is. Bovendien zit het zwaartepunt erg ver van de muur af, als je hem wilt ophangen...

grtz
Henk
 

Mischiendit

  • #8
Misschien pvc pijpen naast elkaar en onderin verbinden onderling met t-stukken. heb je meteen een goede ophangconstruktie doormiddel van pvc beugels.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een opvangvat is niet iets om op te hangen maar om in de grond te graven, het zit/staat niet in de weg en de kans op legionella is minimaal want misschien ga je daar de tuin ook nog eens mee sproeien of de planten water geven.
Bovendien is een ingegraven vat vrijwel niet gevoelig voor vorst.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het idee van dat vat ophangen was dus dat er een vrij verval is naar het toilet (met het voordeel van gebruik van een normale vlotter in de spoelbak). Maar omdat ik dan toch ook een pomp nodig heb, kan ik natuurlijk het ook eerst zonder proberen. Moet ik alleen iets verzinnen dat de pomp automatisch aan en afslaat bij het vullen van de spoelbak.

Een hydrofoorpomp werkt zeker automatisch, als er waterbehoefte is, springt ie aan? Valt dit ook met een normale waterpomp te doen?

Overigens is dat idee met PVC leuk (een soort boomstruktuur) maar er zijn veel te veel meters nodig voor een beetje capaciteit...

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Een hydrofoorpomp is ook een gewone waterpomp, als extra zit er een drukvat en een automatische schakelaar op, ze zijn ook niet zo gek veel duurder dan een gewone goede waterpomp.
 

Frank54

  • #12
Heb dezelfde constructie gehad voor het automatisch bijvullen van een aquarium.
- regenton beneden met dompelpomp
- klein vat boven met vlotterschakelaar welke middels een relais de dompelpomp bedient.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Aha! Wat voor vlotterschakelaar heb je gebruikt, en waar dient het relais voor?

grtz
Henk
 

Frank54

  • #14
Vlotterschakelaar besteld bij elektronica onderdelen bedrijf (was iets van 7 euro), om het inbranden van de contacten te voorkomen en i.v.m. veiligheid schakelde de vlotter 12 V voor de relaisspoel en het relais de 220 V voor de pomp.

Op deze manier kon ik het 220 V gedeelte binnen/droog houden en alleen laagspanning buiten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Ter aanvulling op bovenstaand topic:

Gisteren heb ik alles aangesloten, en werkend gekregen. Het is duidelijk dat je dit niet voor de kosten hoeft te doen, je kan heel wat m³ water doorspoelen voordat je dit eruit hebt :(

In ieder geval, de constructie bestaat uit het volgende (zie foto's):
  1. Hydrofoorpomp met links het aanzuiggedeelte en bovenop de uitstroom.
    Links dat zwarte ding is een fijn filter, wat uitspoelbaar is.
    Bovenop zit een watermeter en een T-stuk voor de splitsing naar toilet en tuinslangaansluiting.

  2. Aansluiting op toilet.

  3. De tweede vlotter in de stortbak.

  4. De watertank.

  5. In de watertank zit een grof voorfilter met terugslagklep, om te voorkomen dat water uit de slang loopt en de pomp droogloopt.

  6. Tuinslangaansluiting. Met een normale snelkoppeling kan hier een tuinslang aan gekoppeld worden.
Het water is nu erg vies (gekleurd).
Ik hoop dat dit minder wordt als de hele watervoorraad is vernieuwd. Het heeft al een tijd niet fatsoenlijk geregend, dus dit regenwater zit al lang in de tank. De tank staat nog op een tijdelijke plek, als alles naar tevredenheid werkt, ga ik hem verplaatsen, wellicht ingraven.


Het grootste nadeel nu is dat de pomp erg veel herrie maakt. Hij slaat niet altijd aan (een kleine toiletspoeling red die makkelijk zonder bij te pompen), maar als hij 's nachts aanslaat wordt je daar niet vrolijk van. Overigens pompt ie tot ruim 2.5 bar en slaat hij aan als de druk is teruggelopen tot 1.5 bar. Als ik de tank ga verplaatsen, verplaatst de pomp ook naar buiten!
 

Pepjo

  • #16
Goed dat het werkt ! Dan heb je ook nog lol van je puzzelwerk :D
Ben benieuwd naar de foto's.
 

Chathanky

  • #17
Nu begrijp ik niet of hij nu boven of onder de grond zit.

Bovengronds is het wel een kweekbak voor legionella die zeker risico's met zich meebrengt.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #18
De foto's zijn toegevoegd aan het bericht van IJkenhout!

Mijn excuses, ze zaten tussen alle spam en had ze niet herkend. Beter laat dan nooit :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Kan gebeuren dat m'n meel als spam wordt aangezien...
Chathanky schreef:
Bovengronds is het wel een kweekbak voor legionella die zeker risico's met zich meebrengt.
Die zwarte slangen warmen waarschijnlijk wel snel op ja. 's middags staat er geen zon meer op. Ik moet het er nu maar even mee doen, weet nog niet waar de ton naar toe kan.

grtz
henk
 

Chathanky

  • #20
Houd eens in de gaten hoe warm de tank in de loop van tijd wordt.
De slangen zijn na 1 spoeling weer ververst, hier maakt de legionella geen kans om zich flink voort te planten.

In de tank heeft het de tijd om aan te groeien. Dit is wel een punt om goed in de gaten te houden. Door het toilet door te spoelen onstaan er kleine druppeltjes die ingeademd kunnen worden. Dit is dan ook het grootste gevaar om besmet te worden.

Verder wel m'n complimenten voor je idee en uitvoering, het ziet er goed uit. Het relaas van mij is alleen om je er van bewust te maken dat er wat gevaren aan kunnen kleven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu