CV systeem legen voor radiator op zolder

klusjesmeneertje

 • #1
Goedemorgen, ik wil een radiator aansluiten op een afgedopte aansluiting op zolder (enige aansluiting op zolder). Hiervoor moet ik uiteraard eerst het hele CV systeem legen, voordat ik de afgedopte aansluiting open kan maken. Kan ik zorgen dat mijn vloerverwarming niet geleegd hoef te worden? Kan ik die op 1 of andere manier dichtzetten en dus links laten liggen wbt het legen?
Is voor mij de eerste keer, dus klopt dit?:
1. Vloerverwarming toevoer dichtzetten. (Hoe?)
2. CV uit en druk eraf halen bij aftappunt CV
3. Radiators 1ste etage legen (begane grond heeft verder geen radiators)
4. Radiator aansluiten
5. CV systeem weer vullen!

ik hoor het graag, het is voor mij de eerste keer...

Jelle
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Waar is je ketel geplaatst?

Als die lager hangt dan de aansluiting op zolder hoef je in principe maar een paar liter water uit je systeem te halen.

Als je ketel ook op zolder hangt hoef je ook niet alles te legen. Als het waterpeil in je systeem maar lager komt dan de aansluiting waar je aan gaat werken.
 
 • Like
Waarderingen: klusjesmeneertje

klusjesmeneertje

 • #3
@BertPleizier CV ketel staat idd op zolder. Geen andere radiators op de zolder dan de plek die ik ga aansluiten... Dus ik hoef maar een beetje af te tappen dan?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Klopt.
De ketel drukloos maken en aftappen op de radiator op zolder.
Zelf zou ik ook op een verdieping lager voor een deel aftappen zodat de kans op lekkage
op zolder nog kleiner wordt. Het aftappen op zolder wordt dan wat makkelijker.
 
 • Like
Waarderingen: klusjesmeneertje

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ja, als de ketel en pomp uit staan is het voldoende om maar een klein beetje water af te tappen. Het waterniveau hoeft alleen maar te zakken tot net onder de afgedopte aansluiting op zolder die je weer wilt gaan aansluiten.

Dus ketel en alle pomp(en) uit en vulslang op je ketel aansluiten. Andere uiteinde in een afvoer, bad of emmer stoppen. Dan de afsluiter bij de ketel open draaien zodat de waterdruk weg kan via de vulslang.

Daarna op de 1e etage bij een radiator even een emmertje (of 2) water aftappen zodat het waterpeil zakt tot onder zolderniveau en dat is voldoende. Voetventiel plaatsen, radiator aansluiten en je kan weer vullen. Ontluchter boven op de radiator open zetten en dan langzaam je systeem weer op druk brengen. Zodra er water uit de ontluchter komt deze dichtdraaien en je kan de ketel weer aanzetten.
 
 • Like
Waarderingen: klusjesmeneertje

klusjesmeneertje

 • #6
@BertPleizier Oke, duidelijk! Heel erg bedankt voor je duidelijke uitleg. 1 laatste vraag, waarvan ik het antwoord eigenlijk wel weet, maar toch nog ff vraag: hiermee ontzie ik de vloerverwarming op de begane grond dus? Want zo laag zakt het waterpeil niet? En dus ook geen luchtbellen in mijn vloerverwarming achteraf?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
Lucht is lichter dan water. Als je boven op zolder een leiding open maakt kan er dus nooit lucht naar de benedenverdieping (waar vloerverwarming ligt) gaan.

Anders zouden er op de bodem van de oceaan ook allemaal luchtbellen zijn. En de ademlucht van een duiker stijgt altijd op onder water.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Als je de nieuwe radiator hebt geïnstalleerd moet je het CV systeem weer bijvullen. Doe dat altijd met een gevulde vulslang (laat die dus voor het aansluiten eerst vollopen met water), zodat er geen lucht in het systeem komt.

Laat tijdens het vullen de ontluchter bovenop de nieuwe radiator open staan. Dan gaat alle lucht er uit. Zodra er water uit komt de ontluchter dicht draaien en het systeem verder vullen tot het op druk is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als je de nieuwe radiator hebt geïnstalleerd moet je het CV systeem weer bijvullen. Doe dat altijd met een gevulde vulslang, zodat er geen lucht in het systeem komt. Laat tijdens het vullen de ontluchter op de nieuwe radiator open staan. Dan gaat alle lucht er uit. Zodra er water uit komt de ontluchter dicht draaien en het systeem verder vullen tot het op druk is.
 

klusjesmeneertje

 • #10
@BertPleizier heel erg bedankt voor je reacties. Dit leek me ook logisch, maar fijn ff de bevestiging te krijgen! Ik ga maandag aan de slag! Nogmaals dank en goed weekend!
 

Freek123456789

 • #11
Kan ook het systeem op hogere druk zetten dan normaal, dan radiator ontluchten /sluiten en dan weer bijvullen. Dan staat je ontluchter niet ongecontroleerd open tijdens bijvullen. Als alles op druk staat na een dag of zo, en na gebruik van de CV, nog een laatste keer ontluchten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu