Draagkracht plat dak tbv plaatsen watertank

JanvanOel

  • #1
Ik wil een watertank van circa 1000 liter/kilo plaatsen op het platte dak van mijn aanbouw. Hoe kom ik er achter of het dak / de dakconstructie dit kan dragen.
Aanbouw is enkelsteens.

Tank erop zetten, vullen en kijken wat er gebeurt is (helaas) geen optie.

Watertank is voor opvang regenwater tbv spoelen wc, tuinwater en wasmaschine e.d. Heeft iemand daar ervaring mee?

Dank alvast.

Jan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hallo Jan,
dat is van een afstand niet te bekijken of te berekenen.
Advies; haal er iemand bij die verstand heeft van sterkteberekeningen, hij/zij kan je daar dan gericht advies geven over de draagkracht van de balken.

Een ander punt is de sterkte van de fundering, is deze zwaar genoeg ?
Een nadeel, bij een kunststof tank, kan ook zijn dat je algen in het water krijgt, dat is niet erg bevorderlijk voor de doorstroming.

Heb je ook gedacht aan de winter, zo nu en dan wil het wel eens vriezen. Misschien heb je de mogelijkheid de tank in grond te plaatsen, je kunt er dan een hydrofoorinstallatie aan koppelen en je hebt zomer en winter water.

Succes.

P.S. Laat nog even horen wat je gaat doen met de tank.
 

JanvanOel

  • #3
Beste Jan,

Dank voor je tips. Ik had gehoopt via dit forum iemand te vinden die verstand heeft van sterkteberekeningen. Als ik een profi moet inschakelen, bel ik dan een architect of weet een aannemer dit ook?

Algen: Bij mijn weten hebben algen zonlicht nodig om te groeien. Dacht er aan om de tank zwart te spuiten (heb hele mooie zwarte op marktplaats gezien).

Tank Ingraven: Dit vind ik een (te) dure methode. Installatie heeft dan pomp/hydrofoor nodig die weer continue stroom vraagt. De ouderwetse zwaartekracht spreekt mij meer aan, dit kan ik ook zelf aanleggen (hoop ik).

Zomer/Winter: In de winter, voor zover dat in Nederland nog van toepassing is, zijn er eigenlijk maar twee maanden waarin het kan vriezen. In deze maanden is er ook het minste neerslag.
In deze periode wilde ik eigenlijk bij vorst overschakelen op leidingwater.

Ik heb de installatie zo ontworpen dat er in mijn schuurtje/aanbouw een drieweg kraan zit zodat ik bij vorst en aanhoudende droogte makkelijk kan overschakelen op leidingwater.

Mocht jij of iemand anders meer van dit onderwerp weten of het zelf ook hebben aangelegd dan hoor ik dat graag.

Met vriendelijke groet,

Jan van Oel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoi Jan,
Een paar opmerkingen van mijn kant;
Ik denk niet dat iemand zich zal wagen aan het maken van een sterkteberekening van een bestaand gebouw waarvan geen gegevens zijn en het niet gezien heeft, dat is vragen om moeilijkheden.
Schakel een architect of een aannemer in en laat het op papier zetten.

Algen hebben wat zonlicht nodig om te kunnen groeien, als je de tank zwart spuit zul je er minder last van hebben. Maar... doordat de tank zwart is zal hij meer warmte opnemen waardoor je ongewenste bacteriegroei kunt krijgen.

Wanneer je een driewegkraan/klep wilt plaatsen kun je beter even contact opnemen met je waterleverancier, je mag niet zomaar van alles plaatsen in de waterleiding i.v.m. verontreiniging.
Het zal mij niet verbazen dat een driewegkraan/klep die jij wil plaatsen niet toegestaan is en je een gescheiden systeem moet aanleggen.

Als je de tank op het dakje kunt plaatsen zou je er een ombouw omheen kunnen maken, mooier en de temperaturen zijn in de zomer lager en in de winter hoef je hem dan misschien niet af te tappen.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Jan noemt bacteriën, maar waar het om gaat is: legionella!

Voor het doorspoelen van je toielet gaat dat misschien nog net. Maar je tuin sproeien daarmee?

Water tussen 10 en 60 graden is een ideale groeibron voor bacteriën en met name de legionella bacterie, die een paar jaar geleden voor diverse sterfgevallen heeft gezorgd, omdat een fonteintje op een tentoonstelling sproeide vanuit een bak, waarin het water langdurig stond te broeien...

Alleen al daarom zal het waterleidingbedrijf je niet toestaan om een driewegklep in je watersysteem aan te brengen! Overal zijn ze tegenwoordig uiterst alert op stilstaand water, waarvandaan gesproeid of gespoeld wordt!

En... volgens mij groeien algen net zo goed in het donker, alleen zijn het dan andere...
 

JanvanOel

  • #6
Beste Kees (en Jan),

Regenwater is ONGEVAARLIJK. En gelukkig maar anders hadden we een groot probleem in Nederland.

Legionella kan ontstaan in water tussen 30 en 45 graden, boven de 50 graden sterft het af (het is een bacterie). Water moet verwarmt worden en langdurig stil staan. Erg groot is dit gevaar dus niet anders moeten alle regentonnen uit de handel genomen worden.
Maar toch zal ik er rekening meehouden en de tank bekleden.

Over de 3-weg kraan heb ik nog eens nagedacht. Ik ging er vanuit dat de waterleiding achter de meter mijn eigen verantwoordelijkheid is.
Het regenwater wordt alleen gebruikt voor spoeling. Ik ga dit zeker informeren bij het waterleidingbedrijf.
Ik ben echter bang dat als je daar iets vraagt er nooit iets mag. Nee zeggen is namelijk altijd het makkelijkste voor dit soort instanties.

Een gescheiden systeem vermindert de eventuele kans op besmetting natuurlijk niet. Ik zie ook niet hoe een eventuele bacterie vanuit de tank in het hoofdwaterleidingnet terecht zou kunnen komen.

Ik zal alles tot op de bodem uitzoeken en hierover nader berichten.

Groeten en dank voor de tips.

Jan van Oel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Hoi Jan,
regenwater is niet helemaal ongevaarlijk wanner je het via een opvangsysteem zoals goten en daken opvangt, denk hierbij aan uitwerpselen van vogels, ook karkassen van vogels liggen nogal eens in de goot.

Wat legionella betreft, deze bacteriën groeien vanaf 25 graden, wil je ze vernietigen dan heb je een temperatuur nodig van 60 graden of hoger.
Een eventuele besmetting kan via de driewegkraan/klep, er is maar weinig water voor nodig.

Bij veel stortbakken zijn er mogelijkheden om aan beide kanten een vlotter aan te sluiten, je zou kunnen overwegen om er één extra in te zetten en daar je regenwater op aan te sluiten, je kunt dan naar believen de kraantjes open zetten.


Even niet aan gedacht; als extra kun je de tank voordat je een ombouw plaatst insmeren met aluminiumverf op bitumenbasis, dit scheelt behoorlijk in temperatuur van het water.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu