Waterlekkage uit schoorsteenkanaal oorzaak?

Groninger1982

 • #1
Beste mensen,

Sinds een paar dagen hebben wij wanneer het hevig regent last van water dat de zolder binnenloopt via een schoorsteenkanaal. Dit betreft een schoorsteenkanaal waar een schoorsteenpijp (luchttoevoer) doorheen loopt die met onze C.V. ketel is verbonden (zie de foto's). Het water sijpelt langs de randen van het kanaal de zolder in en het stucwerk aan de onderkant van de schoorsteen laat deels los. De rest van de onderkant en/of zijkant van de schoorsteen is overigens niet vochtig.

Wat kan hiervan de oorzaak zijn en hoe kom ik hier achter? Kan het zijn dat de schoorsteenkap van het rookkanaal lekt en dat deze vervangen moet worden?

Het betreft overigens een gemetselde schoorsteen in een vrijstaande woning uit 78. De schoorsteen wordt nog steeds gebruikt (openhaard) en jaarlijks geveegd. De schoorsteen is verleden jaar nog opnieuw gevoegd.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties!

Mvg,

A.J.

Foto1.jpg Recent voegwerk.jpg foto 2.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Hoe ziet de bovenkant van de schoorsteen eruit?
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  Groninger1982

  • #3
  Dat weet ik helaas niet. Ik ben zelf namelijk niet in staat om op het dak te klimmen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Toevallig geen kennis in de buurt die in het bezit is van een mini-drone? Of een buurman met een lange ladder.

  Sowieso een rare situatie: De schoorsteen is nog in gebruik voor de open haard, en toch wordt deze gebruikt als luchttoevoer voor de CV... Dus bij gelijktijdig gebruik gaan de rookgassen zo de CV in.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Als het bij regen lekt moet je in eerste instantie op het dak van de schoorsteen een foto maken.
  Geen regen en het lekt zou het ook het condens kunnen zijn.
  Bij regen is de luchtvochtigheid hoger er is dan meer kans op condens en die ontstaat aan de buitenzijde van de buis van de luchttoevoer van de ketel. De vraag blijft ook hoe komt het condenswater van de buitenkant van de buis naar de stenen van de schoorsteen.
  De beste richting is het dak op.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Lange selfie stick vanuit het dakraam?
   

  Rene de klusser

  Specialist Bouw
  • #7
  Ik denk dat de kap lek is
  Als ik u zou zijn deed ik het volgende.
  Oude schoorsteenkap van de afvoer verwijderen aluminium steek boven schoorsteen uit op foto.

  Een installateur vragen om een nieuwe afvoer door het dak te maken met Loodpan en deze doormiddel ban een broekstuk aansluiten op de CV.
  Beide gaten bovenin de kap van de schoorsteen dichtmaken.
  dan als de schoorsteenveger weer komt hem vragen om de kop van de schoorsteen even te behandelen met poxitar of iets anders om de kap dicht te maken.
   

  Groninger1982

  • #8
  Allemaal hartelijk dank voor de reacties en/of adviezen. Onze schoorsteenveger zal volgende week eerst de schoorsteen van buitenaf op het dak controleren en vervolgens advies uitbrengen.

  Vooralsnog lijkt het niet om condens te gaan, aangezien de lekkage zich alleen voortdoet bij regenval. Maar goed, vooralsnog sluit ik niets uit.

  @Walker: n.a.v. jouw opmerking over de rookgassen, zal ik ook contact opnemen met het bedrijf bij wie wij de C.V. ketel in onderhoud hebben. Vermoedelijk hebben zij de luchtafvoer destijds (voor de vorige eigenaar van de woning) gemonteerd.

  Zodra ik meer weet, zal ik hierover verslag doen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Hij is lek en slaat door.
  dat kan je alleen aan de buitenzijde verhelpen
  het lek kan in de bovenplaat zitten of aan de zijkanten van de schoorsteen.
   

  Groninger1982

  • #10
  Dank voor de reactie Boertje125. Begrijp ik goed dat je voor wat betreft de bovenplaat op de kop van de schoorsteen doelt (en het dus bijvoorbeeld om een lekke schoorsteenkap gaat)?

  Een lek aan de zijkanten van de schoorsteen, kan ik mij eigenlijk niet voorstellen aangezien er geen scheuren in de stenen of het voegwerk zitten (zoals aangegeven is de schoorsteen vorig jaar nog opnieuw gevoegd). Of is er iets waar ik volgens jou nog goed naar moet worden gekeken?
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  is er ook naar het lood gekeken of is hij alleen gevoegd.
   

  Groninger1982

  • #12
  Het lood was nog goed. Er is zelfs nog gevraagd om het, indien nodig, deels of geheel te laten vervangen door de voeger. Maar volgens de voeger was het nog in orde, zat het goed vast en was het niet gescheurd.
   

  Groninger1982

  • #13
  Beste mensen, vandaag heeft onze schoorsteenveger de schoorsteen geïnspecteerd. Hij gaf aan dat het voegwerk, het lood en de kappen goed waren, maar het probleem hem zit in de kop/bovenplaat van de schoorsteen (@Boertje125: dit sluit dus aan bij jouw aanname :wink:). Die is onvoldoende rond afgesmeerd waardoor op sommige plekken het water blijft staan (her en der zitten er 'kuiltjes' in). Dit geldt voor zowel regenwater als condenswater (door verbranding van gas) dat langs de schoorsteenbuis naar beneden loopt. Een foto die hij heeft gemaakt is bijgevoegd.

  IMG-20210108-WA0003.jpg
  Ik zal de voeger daarom nu inschakelen dit te verhelpen.

  @Walker: wat betreft jouw (goede) opmerking inzake gassen in de c.v. bij gelijktijdig gebruik: volgens de schoorsteenveger was hier geen sprake van nu de schoorsteenpijp van de c.v. hoger boven de schoorsteen uitkomt.
   
  Laatst bewerkt:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Die kop kan best lek zijn zit ook mos in maar de cv pijp is enkelwandig en condenseert ook aan buiten zijde in de schoorsteen.
  Ook heb je een beluchting pijp 80 gewoon in een giveg rookgaskap uit monden.
  Op rookgas moet een schoorsteen top komen zodat niet meer condenseert en goed is afgesloten.
  schoorsteentop - Google Zoeken
  En je kunt de lucht toevoer ook via een rookgas/lucht adopter
  rookgasadapter lucht - Google Zoeken
  Nu Kan het beluchting gat voor cv dicht gemaakt worden en je schoorsteenkap geheel is gerenoveerd.
   

  Groninger1982

  • #15
  Dank voor de aanvullende reactie Henk253! De schoorsteenveger heeft mij een dag na de inspectie nog opgebeld waarbij hij adviseerde om de C.V. pijpen ook via een separate dakdoorvoer te laten verlopen i.v.m. condensatie van de rookgaspijp in de schoorsteen (dat sluit aan bij jouw reactie) en de schoorsteenkanelen dicht te storten met beton. Op deze manier zouden we definitief van de problemen verlost zijn.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #16
  nooit dichtstoten met beton
   

  Groninger1982

  • #17
  GDelea, wat adviseer jij dan? En op welke wijze wel afdichten dan? Eén op dit moment ongebruikt kanaal is namelijk alleen van bovenaf dichtgeplakt met een stuk kunststof, met als gevolg dat daar vochtdruppels onder komen te staan die door het kanaal naar beneden druppen.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #18
  je sluit het kanaal af en het vocht condenseert op het koudste plek het platte kuntstof plaatje waarvan je ziet dat ie lager is geplaatst als het oude schoorsteenpotje wat ze vlak hebben afgekapt gevolg daar blijft water in gaat staan en loopt naar beneden als het metselwerk?kop verzadigt is. de cv afvoer is die langere pijp neem ik aan en daar is een roset omheen geplaatst ook daar heb je kans dat vocht condenseert die langere buis zorgt ook dat er meer water wordt opgevangen dat ook weer naar beneden loopt. de afvoer van de cv is waarschijnlijk het probleem niet maar de combinatie van regenwater en condens . je zegt dat je last het met langdurige regenval. ik zou kunstof plaatje verwijderen iets van steenwol in bovenste gedeelte kanaal wat lekt in oude schoorteenpot beetje cement daarin en kop opnieuw afsmeren goed scheef.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu