(bijna) waterlekkage plafond aanbouw

Michiel79

  • #1
Beste forumlezer,

The never ending story van onze woning!

Na vele jaren last te hebben gehad van lekkages na plaatsen van een aanbouw van 3 meter, een hoop juridische ellende, vele onderzoeken door de aannemers en onafhankelijke partijen etc. etc. dachten wij dat wij begin 2013 eindelijk verlost waren van waterlekkages.

Na onderzoek bleek het bitumen van de buren los te zitten op de rand van de opbouw waar regenwater in kon stromen en uiteindelijk zich manifesteerde in ons plafond van de uitbouw. Wij hebben langs de opstaande rand van de opbouw nieuw bitumen laten plakken en de buren ook. Je kon vorig jaar duidelijk zien dat er een behoorlijke hoeveelheid water zat omdat de voegen compleet groen waren rondom de open stootvoegen. Vanochtend kwamen wij tot de constatering dat wij geen lekkages hadden maar dat je met daglicht duidelijk kon zien dat er strepen in het plafond zaten, ik denk dat vocht langs de rachels is gelopen van het plafond van de aanbouw. Het is niet doorgelekt maar ben wel het platte dak op gesprongen en ik zag duidelijk dat er opnieuw groene aanslag zat op de helft van de muur boven de rand waar de loodslabben zitten. Het is een jaar lang comleet droog gebleven en geen problemen gehad. De loodslabben zijn 2 jaar terug opnieuw gezet en nieuw metselwerk, we hebben alles uit de kast getrokken om de lekkages van vroeger te stoppen.

Mijn vraag aan de expert:
- de muur op foto 1, linkerdeel is onze woning en rechterdeel van de buren. Ons linkerdeel zijn de voegen onderin nagenoeg droog maar bij het rechterdeel van de buren is het nat en groene aanslag. Dat is toch raar? Het is butumen wat is vervangen zit recht daar boven en het afgelopen jaar hebben wij geen groene aanslag meer gezien.

Dit is de situatie van nu:





Onderstaand de situatie van begin 2013 en hierdoor is het bitumen aan de bovenzijde van de aansluiting opbouw vervangen voor nieuwe:



Heel typerend dat sinds kort hetzelfde deel groene aanslag heeft. Lang niet zoveel al vroeger, maar wel weer dezelfde plek.

Hieronder een foto van het bitumen wat bij de buren los zat en wat begin dit jaar bij ons en de buren is verwijderd en vervangen (oorzaak van de oorspronkelijke lekkages).




Alle meningen, suggesties, adviezen, etc. etc. zijn van harte welkom. En anders zal ik toch binnenkort wederom een partij in armen moeten nemen om opnieuw onderzoek te doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De hechting van materialen op aluminium is vaak onvoldoende. Een daktrim moet beslist in een primer worden gezet en daarna kunnen de randstroken op het aluminium worden gebrand. Dat branden is in deze situatie een lastig werkje en vraagt nogal wat ervaring.

Dat de dakbedekking op de overnaad los is gekomen laat al zien dat de bitumen onderling niet vloeibaar is geweest. De lagen, boven en onder, zijn niet in elkaar gesmolten.

Wat je kan doen als matige oplossing de inplakruimte van de daktrim vullen met een kit.

Waar kan het water naar toe wat op die bitumen (rood) komt. Zit er ergens een afvoer?
 

Michiel79

  • #3
Beste Wgb,

Dank voor je vlotte antwoord en je zit direct in de BULLS-EYE! Gelukkig heb ik onze situatie in jip en janneke taal goed uitgelegd.

De situatie is, het oude bitumen is er begin 2013 vanaf gehaald bij ons en bij de buren (wij hadden laag over laag, omdat de buren al een opbouw hadden vanaf oplevering). Alle oude bitumen en loszittende delen is bij beiden woningen compleet eraf gehaald en een installateur heeft nieuw bitumen geplakt (niet gebrand). Ik kan helaas niet beoordelen of het exact zo is gegaan zoals op jouw tekening, maar jouw tekening is wel de reële situatie. Ik weet wel dat de installateur onze kunststof panelen/rabatdelen heeft losgehaald om daarachter de aanhechting te maken. De ruimte op jouw tekening is grotendeels gevuld met zwart teerachtig spul.

Onze angst was en is het nog steeds, dat de afwatering niet aanwezig is. Het water kan geen kant op en op die plek zit ook geen afvoer. De installateur vond dat al raar vanuit de bouw/architect dat daar geen rekening mee is gehouden. Het regenwater slaat tegen de gevel van de opbouw, zakt naar beneden en blijft liggen op de 'richel'. Bij hoog waterstand komt het regenwater een klein beetje uit een naadaansluiting (zie foto) of geeft een waterval effect en stroomt over. Rest van het regenwater kan dagenlang blijven liggen en dat baart ons ook zorgen.

Wgb, woont u toevallig in Noord Holland en ervaring met een dergelijk traject? Ik heb niet zo'n goed gevoel bij onze huidige installateur namelijk en zoek een "second-opinion". Nogmaals, er is nog geen nieuwe lekkage, maar beter voorkomen dan genezen. Na 5 jaar lekkage ellende willen wij niet nog een keer hiermee in aanraking komen.

Hieronder nog wat situatie foto's: onze opbouw is degene met de terracotta kleur kunststof panelen.








Goede jaarwisseling en tot volgend jaar.

Michiel
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er is geen afvoer dan is er volgens mij maar een oplossing. Deklijst van zink.
Wat er nu zit zal altijd problemen blijven geven gaat een paar jaar goed maar komt gegarandeerd terug.



Is er geen geld snij, zaag of hoe ook de inplakruimte van de daktrim. Zodoende krijg je geen goot met water en de bitumen kan je beter aan het aluminium hechten.
 

Michiel79

  • #5
Goedemiddag, allereerst de beste wensen voor 2014!!!

Ik heb gezien dat in onze straat (zelfde woning) een paar huizen terug er ook inderdaad een zinken 'glijbaan' is gemaakt. Deze zinken deklijst zit achter 1 rabatdeel van de gevel en ligt over de daktrim. Regenwater wat tegen de opbouw slaat glijdt als het ware via de deklijst van de woning af en komt bij hun op de grond. Bij ons zal het regenwater met deze zinken deklijst vallen op het platdak van de opbouw (zal wel gehorig zijn?).

Ik neem aan dat een zinken deklijst gewoon over de huidige daktrim/bitumen geplaatst kan worden?

Het is gewoon een feit dat het midden van mij en de buren het centrale punt is waar regenwater continue op blijft liggen en ook niet meer verdwijnt. Ik zal morgen prefentief een kit op bitumenbasis nogmaals langs tussen de opstaande rand spuiten/afwerken. Want hieronder kan ik duidelijk zien dat dat niet helemaal perfect is gedaan.

Wat voor soort bedrijf heeft ervaring in zinken deklijsten? Zijn dat in de regel installateurs die dat kunnen of dekdekkers?



 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Beide kunnen dat.
installateurs zijn meestal wat beter ingesteld op dergelijke kleine klusjes dan dakdekkers.
 

Michiel79

  • #7
Wgb, zie hieronder een foto van 2 woningen in het begin van onze straat (zelfde type woning). Daar lijkt het toch sterk op een zinken aanpassingen die veel lijkt op jouw tekening toch?



Alleen loopt deze zinken deklijst niet vlak maar staat onder een kleine hoek om het te laten afwateren.

Groet

p.s. overigens ga ik morgen wel zelfstandig de rand van de daktrim (op tekening 1) afkitten met kit op bitumenbasis. Waar kan ik dergelijke kit vandaan halen, is dat gewoon bij een bouwmarkt te verkrijgen of moet ik daarvoor ergens anders zijn? Misschien een specifiek merk?
 

Michiel79

  • #8
Link verwijderd, mod.

Shell-Tixophalte 310ml zwart?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bingo. Aahaaag reclame. :lol:

Of het gemaakt is zoals getekend kan ik niet goed zien. Ik zie een kraal die geen gelijkmatige krul heeft. Maar het lijkt er wel op.
Eigenlijk zouden jullie met het hele rijtje deze slechte constructie moeten aanpakken. Nu moet je bitumen en zink aan elkaar zien te krijgen. Is het totaal in zink uitgevoerd gaat het meer dan 30 mee.

Met die kit kom je ook een eind. Maak alles goed droog en schoon dan heb je het meeste succes. Leg die kit niet in het schuurtje maar in huis.
 

Michiel79

  • #10
Wgb, dank voor al je antwoorden. Wij gaan morgen met de buurman een voorzichtige start maken met het afkitten.

Onze straat bestaat uit 15 woningen waarvan 9 woningen een opbouw hebben.De overige woningen hebben plat dak met opstaande rand en zullen daar niet de toegevoegde waarde van inzien lijkt mij. Ons blokje hebben 3 opbouwen naast elkaar dus mogelijk dat ik met deze 2 buren wel deze constructie aanpassing met zink kunnen toepassen.

Nu de truc om dit te laten uitvoeren door een installateur die 100000000000000% zeker weet wat hij doet, want na 5 jaar ellende wil mijn gezin echt af van dit probleem en de zoektocht is nu naar een VAKMAN! :)

Groet!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu