Kabel uit mastiekhoek halen

Hobbyben

  • #1
Jaren geleden een aanbouw geplaatst. Ik had destijds voorzien om alvast een extra kabel te trekken die op het dak (kastje tegen gevel hoofdwoning) moest uit komen. De kabel ligt er, echter de aannemer heeft destijds het dak dichtgebrand en de kabel in de mastiekhoek gelegd.

Nu wil ik deze kabel uit de mastiekhoek halen. Iemand tips hoe dit het beste te doen?

Het fraaiste is natuurlijk een dakdoorvoer, maar dat is nogal ingrijpend achteraf.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
je bedoeld in de schuine kant bij de daktrim?
heb je een foto waar het ding zit en waar je er mee naartoe wilt.
 

Hobbyben

  • #3
De kabel zal in de schuine kant zitten. Hier is een mastiekhoek toegepast. Ik vermoed zo een:
1704199841925.jpeg

Waarbij de kabel dan in de holle ruimte zit. (in mijn geval is er geen boeideel zoals in het plaatje, dit is de muur van de hoofdwoning aan deze kant)
Ik was er destijd helaas niet bij toen het dak dicht is gemaakt. (klassiek aannemer verhaal, dakdekker komt morgen, toch niet, kom volgende week, kom toch niet, hij is plots geweest).

Ik wil naar de muur waar de mastiekhoek tegenaan zit , naar een nog te bevestigen electriciteits doos om een airco aan te sluiten. De airco komt dan aan de gevel te hangen.
 

Hobbyben

  • #4
Ik zie nu pas dat het uploaden van de foto;s bij het orginele bericht was mislukt. poging 2:
mastiekhoek2.jpg
mastiekhoek1.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er zijn een aantal vormen van het maken van een schuine opstand. Mastiekhoeken of schroten. Schroten zijn van platen hout of van kunststof gemaakt je krijgt dan een flinke holle ruimte. Zoals op de schets.
Schuinen hoeken van vol kunststof of wol of uit een balk schuin gezaagd kunnen ook bestaan.
Begin hier is mee.
Als de randstrook niet aan de muur is gebrand zou je kans kunnen hebben om de boel naar voren te buigen. Begin in het midden van het dak en in het midden van een randstrook en zo naar een hoek.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat is de meest onlogische plek voor een waterdichte doorvoer.

logischer was geweest via de binnenmuur van je achtergevel omhoog en dan naar buiten
kan je er van de onderkant nog bij?

ander zou ik wachten op wat beter weer.
om dit goed te krijgen met een standaard doorvoer moet je minstens een cm of 25 van de rand blijven zodat je ruimte hebt voor de plakplaat
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Als je de andere kant van de kabel wel hebt dan daar een signaalinjector op zetten en met de tracer op het dak de juiste locatie zien te vinden.
 

Sander 1972

  • #8
Heel simpel, die kabel vergeten, want je krijgt het niet goed dicht. Ze hadden beter een stopcontact in die muur kunnen metselen.

Is er geen andere weg?
 

Hobbyben

  • #9
De bestaande muur is van de hoofdwoning. Binnen is alles afgewerkt. De aanbouw staat er al ~ 8 jaar.
De kabel was destijds door de spouw van de aanbouw doorgevoerd omhoog. De aannemer zei dat ze de kabel in de mastiekhoek hadden gelegd.

Ik heb destijds om de woning heen 2 kabels ingegraven, naar de aanbouw. 1 voor de aanbouw zelf en 1 reserve naar t dak ...

De enige nette oplossing die ik hier hoor is n dakdekker de kabel eruit laten halen en ~ 25 cm van de rand middels een doorvoer omhoog komen?

Of nieuwe kabel ingraven langs de gevel omhoog, maar dit heeft niet echt mijn voorkeur.

Als ik 'm nu in de muur leg mol ik de lood slab.
 

Sander 1972

  • #10
Waar aan de gevel komt die airco unit en hoe gaan de leidingen lopen? Is er daar niet een kamer in de omgeving waar een stopcontact zit en dat je daar door de doos rustig naar buiten boort wel schuin naar beneden boren
 

Hobbyben

  • #11
Niet echt. Het is een oudere woning met niet veel stopcontacten. Bovendien hangt de hele bovenverdieping hangt achter 1 groep.
Voor deze loze kabel heb ik zelfs een eigen groep in de meterkast vrijgehouden.

Alternatief wat ik kan verzinnen is de kabels opgraven dicht bij de aanbouw. De juiste doorknippen en met een gietmof een nieuwe eraan en daarmee omhoog langs de gevel (vrij lelijk wel zo'n kabel omhoog, en meer werk dan ik had gehoopt).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu