Waterleiding met 3/8 draad splitsen

KlaasK

  • #1
Beste klussers.

In de badkamer onder de wastafel zitten 2 waterleidingen met 3/8 (dit is gelijk aan 12mm?) buitendraad. Tot heden had ik hier de kraan bij de wastafel op aangesloten.

In de aangenzende slaapkamer wil ik echter ook water hebben. Nu was mijn plan om op de huidige wateraansluting t-stukken met 1x3/8 binnendraad en 2x3/8 buitendraad aan te sluiten. Daar sluit ik dan weer de kraan van de waskamer met flexibele slang op aan.

Op de andere kant van het t-stuk sluit ik weer een leiding aan die vervolgens door de muur naar de slaapkamer gaat.

Het probleem is dat ik degelijke t-stukken nergens kan vinden. Bestaan ze überhaupt? Ik kan de t-stukken wel in 1/2 vinden, maar het is niet te doen om de aansluiting in de muur aan te passen zonder deze helemaal open te breken. En dat zie ik niet zo zitten.

Alle tips zijn welkom!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Een knel koppeling Tstuk van 12 mm heeft ook 3/8 schroefdraad.
 

KlaasK

  • #3
Dankje voor je reactie. Heb ik dan geen problemen met het uiteinde van de draad dat dan de rubbertjes in de flexibele slang kapot snijdt? De uiteinden bij een knelkoppeling zijn immers niet afgeplat zoals bij een draadkoppeling.
 

Vakuil

  • #4
Ja idd is er niet voor gemaakt
en zal uiteindelijk problemen geven is ook niet conisch
er zijn gewoon 3/8 overgangs koppelingen te krijgen


succes rij even lang bouwmarkt/installatiebedrijf wat je mogelijk heden zijn
 

KlaasK

  • #5
Vandaag 4 bouwmarkten bezocht en nergens konden ze echt helpen. Zal het inderdaad eens bij warmteservice proberen. Dank voor de tip!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Klopt die zijn niet gemaakt om een kraan op aan te sluiten.
Maar hoe wil je de leiding aansluiten die door de muur gaat?
Het scherpe randje van een knelkoppeling kun je als nood ook met een zoetvijl plat vijlen.
En een koppeling met een rubber hoef je niet vast te hengsten.
Vast is vast.

Maar inderdaad een 3/8 puntstuk is beter.
 

Tiho

  • #7
Waarom is de opname niet conisch? De knelring die erin zit is ook rond.

In de hydrauliek zijn de snijringkoppelingen aan de opnamekant op het oog ook scherp in tegenstelling tot bsp koppelingen. Daarvoor maken ze slankoppelingen met o ring. Beiden dus.
 

KlaasK

  • #8
Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik de leiding door de muur leg. In de muur achter het wastafelmeubel hebben we een gat gemaakt. Daar ligt nu alleen nog een afvoerbuis doorheen, maar er is nog ruimte voor een waterleiding. Dat zou met vaste koperleidingen kunnen, maar een flexibele leiding door dat gat is net zo eenvoudig. Uiteindelijk komt ook in de slaapkamer een meubel te staan waardoor het leidingwerk sowieso niet zichtbaar zal zijn. Niet de meest nette oplossing, maar functioneel.

Als we ooit de badkamer gaan vernieuwen, kan ik er alsnog voor kiezen om dan een vaste leiding met muurplaat te plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu