Diameters waterleiding warm en koud voor badkamer

goedendag,

Graag wat advies welke diameters te gebruiken voor het aansluiten van stortdouche in de badkamer.

Ik heb een Intergas extreme 36 op zolder laten installeren en er komt een 26 mm KW leiding vanaf de meterkast die gereduceerd wordt naar 15mm welke de CV in gaat. Uitgang warm water is 15mm koper. De koud water toevoer richting inbouwdeel zal vanaf de 26mm leiding gereduceerd worden naar 20mm. Ik heb een Hotbath HBCB7067 inbouwdeel met 2x 3/4 aansluitingen waar ik met 20 mm meerlagenbuis in wil gaan. Dan de uitgaande kant met 20 mm naar de douche arm (1/2).

Nu vraag ik mij af of het vergroten van de warmwater leiding van 15mm naar 20mm problemen kan geven? Het vergroten van het volume resulteerd volgens mij in een lagere druk. Kan het zijn dat ik daardoor met de koudwater toevoer, de warmwater toevoer ''weg druk'?

MVG,

Roy Ottens
 
20mm meerlaags zal een binnendiameter hebben van ongeveer 16mm = een oppervlak van 201 mm2
koperbuis 15 zal een binnendiameter hebben van ongeveer 13mm = een oppervlak van 132.7 mm2
Dus een oppervlak van ruim 50% meer zal vrijwel zeker minder druk geven.
Waar ook over nagedacht moet worden is dat als die leiding ook de nodige meters lang is, je dus ook veel langer moet wachten voordat het water warm is.
Zou ik de badkamer opnieuw moeten bouwen dan zou er een warm waterleiding naar de wastafel en de douche gelegd worden van 12mm en alleen naar het bad van 15mm zoals die nu ook is. (ik weet zeker dat ik geen regendouche wil en dan is 12mm ook voldoende voor een waterbesparende douche)

een buislengte van 12m met 13mm buis binnenwerks heeft een inhoud van ruim 1,6L
een buislengte van 12m met 10mm buis binnenwerks heeft een inhoud van ruim 0,9L
een buislengte van 12m met 16mm buis binnenwerks heeft een inhoud van ruim 2,4L

Dus 3 per dag warm water tappen betekent dat je met een 20mm buis (16mm binnenwerks) minimaal 14,4L water per dag wegspoelt zonder er gebruik van te maken.
Zou je een buis van 12mm leggen (10m binnenwerks) dan is dat slechts 2,7L per dan dat keer 365 dagen is een besparing van 4,3m3 per jaar per persoon tov. een 20mm buis en wat je dus ook minder warm hoeft te maken.
Reken je de warmte ook mee dan heb je voor het verwarmen van 1m3 water ongeveer 4m3 gas nodig dus door alleen de diameter te vergroten verbruik je dus al minimaal 17,2m3 extra gas per jaar.
Heb je een meerpersoonshuishouding met meerdere warmte vragen per dag dan wordt dat dus nog een stuk hoger en dat dus alleen maar door de buisdiameter te vergroten.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy en Jackd
De diameter van je kraanaansluiting zijn bepalend zijn,
Alles daarvoor heeft alleen met weerstand te maken. Een deels grotere diameter geeft minder weerstand, dus dat geeft een grotere druk, hoewel debiet hier beter op zal plaats is.
Dat zal echter allemaal marginaal zijn ten opzichte van de kraanaansluiting en 16mm meerlagenbuis zal geen merkbaar verschil opleveren.
 
Het verschil ga je zeker merken. Voor dit type kraan heb je echt wel een 20mm leiding nodig, zowel warm als koud. Er gaat behoorlijk wat water doorheen namelijk (30 l/m bij 2 bar). Je wilt niet dat de snelheid in de leiding te hoog wordt, want dat geeft geluidsklachten. Bij leiding 16mm zit je op 2,25 m/s. Dat is te hoog.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Ik had niet naar de kraan gekeken, alleen naar het druk gedeelte.
Wel bizar veel water wat daardoor kan, niet echt meer van deze tijd, ook daarom er overheen gelezen. 20mm is wat druk betreft volgens mij geen probleem. Met zoveel debiet zal de wachttijd op warm water ook laag zijn.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu