Condens waterleiding meterkast

SKB2023

 • #1
Goede morgen beste forum leden,

De hoofdkraan van onze waterleiding zit in een luik onder de deurmat van onze voordeur. Vervolgens loopt deze door naar onze meterkast, hier komt de leiding uit de vloer en gaat hij omhoog de muur in richting onze CV.

De houten vloer in de meterkast waar de leiding doorheen komt (zie foto's) is erg nat. De vorige bewoners hebben er al eens een nieuwe houten plaat op gemonteerd. Ik weet voor 99% zeker dat het om condensvorming gaat op de leiding dat vervolgens naar beneden de houten vloer op sijpelt. Alles dichtgedraaid en gecontroleerd dus lekkage lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. De condensvorming is al vele jaren aan de gang, gezien de staat van het hout (huis nog niet zo lang ons eigendom). Ook ruikt het er muf en is er licht schimmelvorming.

Nu heb ik vochtvreters besteld maar het liefst los ik het probleem anders op. Luchten/ventileren is geen optie omdat het in de afgesloten meterkast is. Wie heeft er tips om dit goed aan te pakken? Kunnen de leidingen ingepakt worden of iets dergelijks?

thumbnail_IMG_1920.jpg thumbnail_IMG_1918.jpg thumbnail_IMG_1917.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Daar is inderdaad isolatie voor beschikbaar. Maar je zult ook de luchtdichting van het luik zelf aan moeten pakken. De warme lucht in de woning mag niet in de ruimte onder het luik kunnen stromen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Ik denk toch dat lekkage is want er is draai die schroef er maar eens uit.
Hij heeft de koper buis zo bekrast dat er een piep gaatje van bv 0,01mm is, en iets heel weinig af en toe een drup geeft zodat de onder vloer klets nat is en dit weer condenseerd tegen een koud water leiding
 

SKB2023

 • #4
@Walker Vanwaar mag de warme lucht niet onder het luik komen?

@Henk253 Welke schroef doel je op? De lange schroef die op het luik ligt, ligt los. Die heb ik reeds opgeruimd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Warme lucht bevat meer waterdamp dan koude lucht. Als warme lucht in de koudere ruimte komt, zal het vocht in de lucht gaan condenseren op het koudste oppervlak. Dat is de waterleiding.
 
 • Like
Waarderingen: SKB2023

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Trek die gele onder vloer er eens uit en bekijk het weer.
Dan had je geen foto met schroef moeten plaatsen kan men op dwaal spoorkomen.
Maar als je hoger kijkt zie ik 2 knieën 1 is nat + hout en andere niet.
Naamloos.jpg

hij kan ook achter dat schot tegen de muur langs lekken.
 

SKB2023

 • #7
De bovenste is de gasleiding. De onderste de waterleiding.

Ik heb alles dichtgedraaid, inclusief CV, en na ruim een halfuur is de stand van de hoofdleiding niet onveranderd. Zelfs bij een kleine lekkage zou deze iets doorgedraaid moeten zijn, toch? Want nu begin ik te twijfelen of er dan toch geen lekkage is.

Overigens nergens anders in huis last van vocht wat zou kunnen duiden op lekkage van leiding.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Ik zou het gat er om heen aan de linkerkant wat groter maken dan kan je goed controleren dat hier geen 1% zit.
Als die meterkast zo nat is dan moet ook veel meer schimmel in het hout zitten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Nee, die meter verdraaid niet bij drupje
Ik zou houten plaat er uit halen dan kan je onder vloer bekijken en die zal je ook wel moeten maken anders straks nog meer rot.
En heb je onder de vloer gekeken als daar geen water staat?
 
Laatst bewerkt:

SKB2023

 • #10
Nee wij kunnen niet onder de vloer kijken omdat wij geen kruipruimte / luik hebben. De hoofdleiding komt binnen onder een luik bij de voordeur maar gaat door een gemetselde muur heen en komt dus omhoog bij het houten luik die op de foto staat.

Enige manier om er onder te kijken is inderdaad het houten luik weg te halen.

Misschien een lekdetectiebedrijf inschakelen? Want het is dus blijkbaar wel aanemelijk dat er een lek is volgens jou berichten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Je ging planken er uit halen, anders met een endoscoop onder die houten vloer kijken.
Ik zou eerst zelf goed bekijken.
 

SKB2023

 • #12
Ook nogmaals de 'test' gedaan met kijken hoe snel het vocht terugkomt. Het is niet direct vocht op 'e'en plek maar geleidelijk over de hele leiding druppelvorming binnen ~ 5 minuten.

Ik ga de vloer verwijderen en kijken wat de schade is.

Daarnaast ga ik maandag in ieder geval de verzekering raadplegen of een lekdetectie vergoed wordt. Volgens dergelijke website is dit vaak het geval maar dat wil ik zeker weten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
:prima: gelijk heb je.
Succes.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #14
Hier ook zeiknatte waterleiding in de garage door condens. Over de gehele lengte hangen er druppels aan.

Simpel te testen: leiding droog maken en dan een tijdje de kraan laten lopen. Daarmee stroomt er vers koud water door de leiding, wordt de leiding koud en zie je vrij snel al weer nieuwe condens op de leiding ontstaan.

In deze tijd van het jaar is het heel gebruikelijk dat de waterleiding nat wordt door condens. Staat zelfs op de website van mijn waterleverancier want die werden blijkbaar platgebeld door klanten die allemaal aan lekkage dachten.

Niet gelijk allemaal bedrijven laten komen, eerst bij de basis beginnen en zaken uitsluiten.
 

SKB2023

 • #15
Hoi @BertPleizier.

De condens ontstaat na een paar minuten weer geleidelijk over de leiding. In mijn openingspost ging ik er ook van uit dat het om condensvorming ging maar door de berichten van Henk begin ik te twijfelen, die vind het wel erg nat als gevolg van condensvorming. Echter is dit al weer een proces wat vermoedelijk jaren aan de gang is. De vorige bewoners hebben simpelweg een nieuw houten plaat op de oude bevestigd.. Ik heb in verband met andere prioriteiten er nooit echt opgelet.

Een bedrijf komt hier alleen als de verzekering bevestigd dat het een lekdetectie gedekt wordt, verzekering bel ik maandag a.s. Zij kunnen denk ik alleen de echte uitsluiting geven.

Overigens was het doel van mijn post vragen om tips om dit op te lossen. Laten wij er van uit gaat dat het inderdaad gewoon condens vorming is. Is een optie dan om de leiding in te pakken met buisisolatie? Zal dit effect hebben aangezien de leiding ombuigt en dan de muur in gaat. Tot hier kan ik dan maar isolatie aanbrengen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #16
In mijn garage liggen nu ook flinke plasjes onder de 8 meter waterleiding. Ik ben er de afgelopen dagen aan de klus geweest en ik heb verschillende druppels in mijn nek gehad (waterleiding loopt langs de muur onder het plafond). Helemaal als er een bad volloopt en er dus veel ijskoud water door de leiding stroomt.

Ik heb de leiding al deels verpakt in buisisolatie. De ene kant blijft nu droog. Komende week de rest doen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #17
Hier hetzelfde probleem. Meter en eerste stuk van de waterleiding zitten in de meterkast op vloerhoogte, daardoor net niet af te sluiten met een luchtdicht luik. Overal druppels aan dat stuk leiding de afgelopen paar weken, gewoon kletsnat. In eerdere jaren is het me nooit echt opgevallen, en momenteel is het ook weer zo goed als weg. Blijkbaar zijn de omstandigheden dit jaar ongunstig.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Ik zeg altijd zoek eerst uit waarom het daar zo vochtig is.
Die vele vocht komt niet uit het huis boven de vloer maar onder de vloer vandaan.
Omdat vorige bewoners al last hadden maar niet onder de vloer kunnen komen en daar ook niet verder naar gekeken maar gewoon een nieuwvloertje over gelegd dan valt heet ook niet op.
Als grondwater hoog staat blijft onder de vloer vochtig, ventilatie onder de vloer slecht roosters verstopt.
 

SKB2023

 • #19
Vanochtend de verzekering gebeld. Die zeiden, laat eerst een loodgieter kijken, goedkoper dan een lekdetectiebedrijf. Daarna kijken we verder hoe of wat. De loodgieter had wonder boven wonder een plek vrij vanmiddag.

Lekkage is uitgesloten. Dus toch condensatie en het hout rondom zuigt zich vol. Loodgieter heeft mij afgeraden om isolatiebuizen rondom de leiding te doen:
- Leiding loopt ten eerste zeer dicht langs het houten zijschoten en de deurpost meterkast wat het aanbrengen al lastig maakt,
- Wanneer ik het niet goed zou doen en de isolatie niet goed aansluit kan er nog steeds condens op treden binnen de isolatie en dat kan op termijn, wanneer alles te vochtig wordt en het vocht geen weg uit kan vinden, de leiding aanvreten.

Hij zegt: nieuw houten luik maken met b.v. hardhout en wat meer ruimte uitzagen voor de leiding zodat deze niet tegen het houten luik zit. Goed ventileren. Dat gaat niet, want het is de meterkast.

Anders vochtvreters.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #20
En had ie ook onder de vloer gekeken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu